• DOLAR 32.517
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2488.323
  • ...
Yapıcıoğlu: Anadilde eğitimle ilgili pedagojik herhangi bir sorun yoktur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçtiğimiz günlerde Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin Kürtçe eğitim talebiyle ilgili bir TV kanalında, Kürtçe eğitimin pedagojiye uygun olmadığı, meseleyi siyasetçilerin değil eğitimcilerin konuşması gerektiğini söylemesine farklı çevrelerden eleştiriler gecikmedi.

 

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin bir TV kanalında Kürtçe eğitim talebiyle ilgili "Pedagojiye uygunsa bilin ki üniter devlete de uygundur. Ama pedagojiye uygun değil bu." cümlesini yorumlayan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu "Bu cümle tersine çevrildiğinde Muharrem İnce'nin niçin böyle söylediği açığa çıkıyor. Belki cümleyi tersinden söylüyor ama söylediği cümle, 'Kürtçe pedagojiye uygundur ama üniter devlete uygun olmadığını düşündüğümüz için biz siyaseten Kürtçe anadilde eğitime karşıyız.' diyemediği için işi tersine çevirerek biraz da belki öğretmenliğinden dolayı 'Bu pedagojiye uygun değildir, eğer uygun olsaydı o zaman üniter devlete uygundur.' diyor." ifadelerini kullandı.

"Çok talihsiz bir yaklaşım ve talihsiz bir cümle"

Meselenin siyasi olduğunun altını çizen Yapıcıoğlu, "İnce 'Ana dilde eğitim talebi siyasetçilerin konuşacağı bir iş değil, Herkes haddini bilsin.' diyerek aslında haddini aşıyor. Bir siyasi partinin genel başkanı olarak 'ben bu konuda konuşurum ve bunun neye uygun olup olmadığını ben söylerim. Ama siyasiler bunu konuşmasın. Siyasiler konuşursa haddini aşmış olacak.' diyor. Bu Muharrem İnce açısından bakıldığında çok talihsiz bir yaklaşım, talihsiz bir cümle ve kendisi açısından haddi aşmadır." şeklinde konuştu.

Herhangi bir dilde eğitimin pedagojiye uygun olmadığını söylemenin Pedagoji ilminden hiçbir şey anlamamak manasına geldiğini söyleyen Yapıcıoğlu, "Fakat şu anda siyaseten ve anayasal olarak bunun önünde bir engel vardır. Anayasaya göre Türkçeden başka hiçbir dil herhangi bir okulda “anadil” olarak çocuklara öğretilemez. Bu nedenle biz diyoruz ki anayasada değişiklik yapıldığında anadilde eğitimin önündeki bu engel kaldırılmalıdır. Evet siyasi ve hukuki bir engel vardır. Bu da tamamen siyasi nedenlerledir. Pedagojiyle hiçbir ilgisi yoktur." dedi.

"Anadilde eğitim konusunu gündemde tutmaya devam edeceğiz​"

Anadilde eğitimle ilgili pedogojik olarak herhangi bir sorun olmadığını örneklendiren Yapıcıoğlu, "Nitekim komşumuz olan Irak Kürdistan bölgesinde ilkokuldan Üniversiteye kadar hem de Kürtçenin farklı lehçeleriyle öğrenim yapılmaktadır. Demek ki pedagoji ile ilgili herhangi bir sorun yoktur." diye belirtti.

Anadilde eğitimin temel insani haklardan olduğunu hatırlatan Yapıcıoğlu, "Mutlaka bu hakkın tanınması gerekir. Bunun için de anayasada bir değişiklik gerekir. Şu anda yeni sivil bir anayasanın yapılması gündemdedir. Parti olarak programımızda da belirttiğimiz üzere sivil, adil, yeni bir anayasa mutlaka gereklidir ve yapılmalıdır. Bu yeni anayasa yapılırken temel hakkın önündeki engel kaldırılmalı ve mutlak suretle anadilde eğitimin önü açılmalıdır. Bir gün açılacağına da inanıyoruz ve bu konuyu da gündemde tutmaya devam edeceğiz." dedi. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir