• DOLAR 32.387
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.253
  • ...
Kentsel dönüşümün yükünü çeken müteahhitler desteklenmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MRK - İyi giden kentsel dönüşüm sürecinde müteahhitlerin kentsel dönüşümün yükünü sırtladıklarını, birçok önemli müteahhidin ve inşaat şirketinin normal projeden daha küçük kârlarla kentsel dönüşüm seferberliğine katıldıklarını belirten Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Profesör Gürsel Öngören; \"Riskli binalarda oturanlar ev ve işyerlerini kendileri yıkıp yenileyebiliyorlar. Bu durumda konut ve işyeri sahiplerine verilecek kredi faizinin yarısını devlet ödüyor. Ancak bina sahipleri binalarını müteahhide verip yaptırırlarsa, devlet ve bankalar müteahhide kredi faizi için bir indirim yapmıyor. Halbuki müteahhit, yaptığı dairelerin ve işyerlerinin en az yarısını arsa sahiplerine veriyor. En azından, riskli bina mal sahiplerine verilen dairelerin finansmanı için kredi kullanan müteahhide, bu finansman faizinin yarısı devletçe geri ödenmelidir. Evlerini müteahhit aracılığıyla yenileyenlere, evlerini kendileri yenileyen kişilere uygulanan tüm teşvik ve yardımlar da uygulanmalıdır\" dedi.


Bakanlar Kurulu birçok yeri riskli alan ilan etti. Ankara`da, Çankaya ilçesi, Akpınar Mahallesi, Namık Kemal Mahallesi, Elmadağ ilçesi, Yenice, Yenidoğan ve Yenipınar mahalleleri; İstanbul`da, Sultangazi İlçesi, Cumhuriyet Mahallesi, Siteler mevkii, Küçükçekmece İlçesi, Kanarya Mahallesi, Fatih Mahallesi riskli alan ilan edildi.


Risksiz alanlardaki riskli yapıları yıkıp, yeniden yapma çalışmaları da hızla ilerliyor. İstanbul`da 20.000 konut ve bina yıkıldı. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformuna başvuranlardan alınan bilgilere göre sadece İstanbul`da 500 sitede yaklaşık 150.000 kişiyi etkileyen yenileme çalışmaları sürüyor.


Öngören Hukuk Bürosu ortaklarından Av. Boray Köknel; kentsel dönüşüm çalışmalarının İstanbul`da çok iyi gittiğini ve hızlı ilerlediğini, şu an farklı semtlerden 12 site, birçok apartman ve bir riskli alan için kentsel dönüşüm hukuk danışmanlığı yaptıklarını; bu sitelerden birkaçının müteahhitini belirlediğini, sözleşme aşamasına gelindiğini, diğerlerinin müteahhitlerden teklif topladığını ve imar durumu çalışmalarının yapıldığını belirtti. Köknel; otuza yakın sitenin de kendileriyle görüştüklerini ve bilgi aldıklarını da ekledi.


Müteahhitlerin bakışı açısından görüşlerine başvurduğumuz, kentsel dönüşüm kapsamında projeler yapan Gönül Sarayı Grup Başkanı İsmet Kaya; \"Müteahhitlerin çoğu kentsel dönüşümü bir seferberlik olarak görmektedirler. Müteahhitler ülkenin konut stokunun yenilenebilmesi için kârlarından vazgeçerek bu hizmet yarışına girmişlerdir. Bir siteyi yenileyen müteahhit 50 daireyi mal sahiplerine veriyor ve elli daire kendisine kalıyorsa, mal sahiplerine verilecek daireler için kullanılan krediye devlet faiz indirimi yaparak müteahhitleri desteklemelidir. Evini kendi yapan kişiye nasıl kredi ve yardım desteği veriliyorsa, kat karşılığı anlaşmalarla müteahhide yaptırılan yenilemelerde de kredi faiz indirimi verilmesi, yardımların eksiksiz sürmesi ve bu yönde yasal düzenlemelere eklemeler yapılması gerektiğini\" söyledi. (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir