• DOLAR 32.56
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2431.081
  • ...
Türkiye’nin konuşamadığı problem: Başıboş köpek sorunu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER-YORUM

Başıboş köpek sorunu ile ilgili yapılan açıklamalar maksatlı bir şekilde bağlamından koparılıyor ve sorunun çözülmesi istenmiyor. Ancak bu konu Türkiye’nin konuşması gereken ve acilen çözülmesi gereken sorunları arasında yıllarıdır duruyor.

BELEDİYELER İLGİSİZ!

Kedi, köpek gibi evcil hayvanları alıp daha sonra sokağa terk edenler bu sorunun ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor. Evcil hayvanları sokağa terk edenleri belediyelerin bu soruna ilgisiz kalması da başıboş sorununu tetikliyor. Erken vakitte okula giden çocuklar evlerinden ‘köpek saldırır mı’ korkusuyla çıkıyor. Yine işten geç saatlerde dönenler de benzer bir kaygıyı yaşıyor.

SALDIRYA UĞRAYANLAR YILLARCA ETKİSİNDEN KURTULAMIYOR

Nitekim haberlerde sıkça denk geldiğimiz ‘başıboş köpekler saldırdı’ haberleri de bunun artık kaygı ve korkudan öteye geçtiğini doğruluyor. Zira başıboş köpeklerin saldırısı sonrası onlarca kişi hayatını kaybediyor, yine binlercesi de hayatı boyunca vücudunda taşıyacağı izlerle bu köpeklerin saldırılarından ‘kurutuluyor’ Kurtuluyor ifadesini tırnak içerisinde kullanıyoruz çünkü saldırıya uğrayan –ki bu kişiler genellikle çocuklar oluyor- vücudundaki izler ve psikolojisinde bıraktığı derin yaralar maalesef tam anlamıyla kurtulmadığını gösteriyor.

İşte başıboş köpeklerin saldırılarından bazıları:

Van'ın Tuşba ilçesine bağlı Beyüzümü Mahallesi'nde yaşayan Kolcu ailesinin 4 çocuğundan Ruken Kolcu, evlerinin yakınlarındayken ortadan kayboldu. Minik Ruken’in evlerine yaklaşık 500 metre mesafede küçük Ruken’in cansız bedeni bulundu. Ruken Kolcu'nun köpekleri saldırısında yaşamını yitirdiği tespit edildi.

Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde yolda yürüyen adama köpekler saldırdı. Yaşlı adam kanlar içinde kaldı!

Elazığ'da sokakta dolaşan başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan yaşlı kadın, doktorların tüm çabasına rağmen hayatını kaybetti.

Adana'nın Seyhan ilçesinde bir kişi portakal bahçesine giderken başıboş köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Köpeklerin saldırısında ölen 60 yaşındaki Hatip Sayılgan’ın köpekleri yavruyken beslediği belirtildi.

Bursa'da kaybolduktan 2 saat sonra cesedi arazide parçalanmış halde bulunan 2 yaşındaki Aleyna Şenol’un başıboş köpekler tarafından vahşice öldürüldüğü adli tıp raporunda belgelendi.

Hatay'da kuduz olduğu belirlenen bir sokak köpeği tarafından saldırıya uğrayan ve ağzından ısırılan 4 yaşındaki minik Hayrunnisa Gök kurtarılamayarak öldü.

Şanlıurfa'da evlerinin önünde oyun oynarken kuduz olduğu belirlenen bir sokak köpeği tarafından saldırıya uğrayan ve ısırılan 8 yaşındaki minik Hüseyin Erçal öldü.

Antalya'nın Kemer İlçesi'nde 16 yaşındaki Çetin Varilci köpekten kaçmaya çalışırken kalp krizi geçirerek öldü.

İran vatandaşı Majid Yakyakhanı'nın 26 Mart 2012'de başıboş köpeklerin saldırısı nedeniyle Ankara’nın Etimesgut ilçesinde öldü. Yakınlarının açtığı davada Anakara Büyükşehir Belediyesi ve Etimesgut Belediyesi 243 bin lira tazminat ödedi.

İZMİR’DE 400 BİN İSTANBUL’DA 130 BİN BAŞIBOŞ KÖPEK VAR!

İzmir’de 400 bin sokak köpeği olduğu bilgisini paylaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Hande Özyoğurtçu Gültekin, günde 60 kişinin kuduz şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu belirtiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, 2017 yılında yaptığı bir açıklamada kent genelinde sahipsiz 130 bin köpek olduğu bilgisini paylaşıyor. 2008 yılında yapılan bir habere göre ise Ankara’da Sokak köpeklerinin sayısının 100 bini geçtiği ifade ediliyor.

“KÖPEKLER YÜZÜNDEN DOĞMAMIŞ ÇOCUĞUMU KAYBETTİM”

Gazetemize konuşan ve başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan, Özlem hanım ise başından geçenleri şöyle anlattı: “2018 yılında Tekirdağ Malkara yolunda sokak köpeğinin yolumuza çıkması nedeniyle trafik kazası geçirdik, karnımdaki doğmamış bebeğimi kaybettim. İstanbul Sarıyer Ayazağa’daki köpek sonunu nedeniyle gece uyku uyuyamadığımız için 30 senedir oturduğum mahallemi terk ettim. Şimdi tekrar hamileyim, yürüyüş yapmam gerekiyor ama köpek kovaladığı için artık çıkıp yürüyemez haldeyim. Köpekler yüzünden doğmamış çocuğumu kaybettim, haber olmadım.”

Ne var ki yukarda belirttiğimiz saldırılara rağmen ne yerel yönetimler ne de hükümet nezdinde bir adım atılmıyor. Adım atılmadığı gibi ‘hayvan hakları yasası’ adı altında sokak köpeklerine dokunulmazlık getirecek yeni bir zırh getirilmek isteniyor.

Bu konuda getirilecek bazı çözümler, hayattan koparılan canların artmaması için bir adım olabilir. Öncelikle hayvan sahiplenmenin zorlaştırılması gerekiyor. Meclise getirilecek yasada mutlaka petshoplardaki hayvan satışının sınırlandırılması ve köpek alımının belli şartlara bağlanması gerekiyor. Yine sokağa hayvan bırakılanların tespit edilerek caydırıcı cezalar verilmesi gerekiyor. Çünkü sokak köpeklerinin büyük kısmını bir hevesle alınıp daha sonra türlü gerekçelerle sokağa atılan köpekler olduğu biliniyor.

Yine bir diğer öneri ise kısırlaştırma olarak öne çıkıyor. Sokak köpeklerinin sayısını azaltmak için en etkili yöntemlerden biri de yerel yönetimlerin etkin bir mücadele yaparak sokak köpeklerini kısırlaştırmasıdır.

Yine uzun vadede çözüm olmasa da başıboş köpeklerin sokaklardan toplanarak barınaklara yerleştirilmesi de bu sorunun ortadan kalkması için yardımcı olacaktır.

En önemlisi ise artık hükümetin ve yerel yönetimlerin insan hayatını tehdit eden bu problemi bir sorun olarak kabul etmesi ve bunun çözümüne yönelik çalışmayı kendilerine dert edinmesi gerekiyor. Yoksa artık çocuklarımız daha rahat sokağa çıkamayacak, zaten güvenli olmayan sokaklar giderek daha güvensiz bir hale gelecektir.

"SOKAK HAYVANLARINA BİR ÇÖZÜM BULUNMALIDIR"

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam Ekim 2020’de yaptığı açıklamada sahipsiz sokak hayvanlarının şehir merkezlerinde ve toplu yaşam alanlarında artan yoğunluğu, insan sağlığını ve güvenliğini tehdit eder bir boyuta ulaştığını ifade etmişti. Bu durumun, aynı zamanda sahipsiz hayvanlar için de ciddi bir tehlike olduğunu söyleyen Sağlam, "Zira önemli bir kısmı arabaların altında kalarak veya farklı sebeplerle telef olmaktadır. Tüm kısırlaştırma önlemlerine rağmen sayıları hızla artan sokak köpekleri, özellikle park, bahçe, mezarlık ve bazı tenha alanları sahiplenerek sürü psikolojisi içerisinde zaman zaman saldırgan bir tutum alabilmektedirler. Bu nedenle gece saatlerinde yürüyüş yapan, hava aydınlanmadan işe giden, sabah namazı için camilere ulaşmaya çalışan vatandaşlar tedirgin olmakta, özellikle çocuklar saldırıya uğramaktadır." dedi.

"SOKAK HAYVANLARINA MESKÛN MAHALLERDEN UZAKTA DAİMİ BARINAK VE YAŞAM ALANLARI YAPILMALI"

Sağlam, "5199 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik, sahipsiz hayvanların belediyeler tarafından kalıcı olarak meskûn mahallerden uzaklaştırılmasını ve daimi barınaklara alınmalarını yasaklamaktadır. Dünyanın gelişmiş şehirlerinde sokaklarda sahipsiz bir hayvana, hele ki bu hayvanlar sebebiyle yaşanan saldırılara, can kayıplarına ve trafik kazalarına rastlamak mümkün değildir. Hem insanlar hem de sokak hayvanları için ciddi sorun haline gelen mevcut duruma çözüm bulma anlamında; sokak hayvanlarına meskûn mahallerden uzakta daimi barınak ve yaşam alanları inşa edilmelidir. İlgili mevzuat da bu doğrultuda revize edilmelidir." ifadelerine yer verdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir