• DOLAR 32.575
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2426.626
  • ...
Şahdamar hastalığı inmeye neden olabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Beyni besleyen şah damarın daralması ya da tıkanması olan şahdamar hastalığı hakkında bilgi veren uzmanlar, şah damar hastalığının felç ya da beyin fonksiyonlarının kaybı ile karakterize bir durum olan inmenin en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtti.

 

Şah damar hastalığı genetik olabilir
Şah damar hastalığının en önemli nedeninin damar sertliği olduğunu söyleyen Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü`nden Op. Dr. Erdem Çetin şah damar hastalığının tanı ve tedavisi hakkında bilgi vererek, damar sertliğinin başlıca risk faktörlerini; sigara, şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, aile ve akrabalarda benzer hastalıklar olarak sıraladı.

 

İlk belirti inme ile kendini gösterebilir
Şah damar hastalarının çoğunda hastalığın bir şikayeti ya da belirtisinin olmadığını belirten Op. Dr. Erdem Çetin, ancak hastalık ilerlediğinde aniden inme gelişebileceğine dikkat çekerek, \"İnme, bazen daha hafif şikâyetlerden sonra ortaya çıkabilir ve bu şikâyetlere geçici iskemik atak (TIA) ismi verilir. Daralmış ya da tıkanmış damardan beyne zaman zaman pıhtı atar ve pıhtı ile tıkanan beyin bölgesi fonksiyonlarını kaybeder. Bu şikayetler çoğu kez birkaç saat veya en fazla 24 saatte düzelir\" dedi.

 

Şahdamar hastalığı geçici felçliğe neden olabilir
Genellikle gözün tamamında ya da bir kısmında körlüğün oluşabileceğini ifade eden Erdem Çetin, \"Hastalar olayı `perde inmesi` şeklinde ifade eder. Sorun çoğu kez 10-15 dakika içinde kendiliğinden düzelir. Hastanın bazen kolunda veya bacağında geçici felç oluşabilir; konuşmakta, kelimeleri düzgün sıralamakta güçlük çeker. Bu şikâyetler çoğunlukla hiçbir iz bırakmadan en geç bir saat içinde kaybolur. Bu durum genelde daha kalıcı ve ağır olan inmenin habercisidir. Bu durumu yaşayan hastaların dörtte birinden fazlasında bir yıl içinde inme gelişir ve bunun sonucunda hasta; hiçbir sorun yaşamadan hayatına devam edebildiği gibi hayati tehlike geçirebilir, sakat kalabilir ya da hiçbir şey olmadan hayatına devam edebilir\" ifadelerini kullandı.
Şah damar hastalığı tedavi edilebilir.

 

Şikayetlerin çoğu kez yol gösterici olduğunu açıklayan Çetin, şah damar hastalığının tedavisi, hastalığın derecesine, beynin kanlanmasına ve hastanın genel durumuna göre değiştiğini söyleyerek \"En yaygın tedavi yöntemi, darlığa neden olan plağın (dokunun) damar içinden sıyrılarak çıkarılması olan endarterektomi yani damardaki aterom plağının temizlenerek çıkarılması işlemidir. Bu işleme alternatif bir yöntem ise şah damar stentlemesidir. Stentleme, etkili ve başarılı bir yöntemdir. Lokal anestezi ile yapılabilen işlem, kateterle damardaki darlığın genişletilmesi ve içeriye destek bir metal çerçevenin yerleştirilmesidir\" şeklinde bilgileri kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir