• DOLAR 32.372
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2325.481
  • ...
Tarihte Bugün: 8 Haziran
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

8 Haziran’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;  

632: Kâinatın Serveri, İki Cihan Güneşi, Nebilerin Efendisi, Mümin Gözlerin Nuru Peygamber Efendimiz, miladi takvimle bugün çok sevdiği Rabbine, Maşukuna irtihal etti. (İki Cihan Güneşi Peygamber Efendimiz ahirete irtihal etti)

632: Hz. Ebubekir ilk halife seçildi. Hz. Ebubekir, Hz. Muhammed’in (sav) İslam’ı tebliğe başlamasından sonra ilk iman eden hür erkeklerin başında gelir. Kur’an-ı Kerim’de hicret sırasında Resulullah’la beraber olmasından dolayı, Tevbe Suresi 40’ıncı ayette “...mağarada bulunan iki kişiden biri...”  diye ondan bahsedilmektedir.

Asıl adı Abdulkâbe olup, İslâm’dan sonra Resulullah’ın (sav) ona Abdullah adını verdiği kaydedilir. Azaptan azad edilmiş manasına “atik”; dürüst, sadık, emin ve iffetli olduğundan dolayı da “sıddık” lâkabıyla anılmıştır.

İslâm’dan önce de saygın, dürüst, kişilikli, putlara tapmayan ve evinde put bulundurmayan “hanif” bir tacir olan Hz. Ebubekir, ölümüne kadar Hz. Peygamber’den hiç ayrılmamıştır. Bütün servetini, kazancını İslam için harcamış, kendisi sade bir şekilde yaşamıştır.

(Hz. Ebubekir halife seçildi)

1783: İzlanda’daki Laki Yanardağı, sekiz ay sürecek püskürme faaliyetine başladı. 9 BİN ’den fazla kişi öldü, yedi yıl sürecek açlık dönemi başladı. (Laki Yanardağı patladı)

1941: II. Dünya Savaşı’nda Müttefikler, Suriye ve Lübnan’a çıkartma yaptı. İngiltere, Suriye’yi işgal etti. (İngiltere, Suriye’yi işgal etti)

1951: Türkiye'de ilk kalp ameliyatı Gülhane Askerî Tıp Akademisi’nde yapıldı. (Türkiye'de ilk kalp ameliyatı yapıldı)

1993: Anayasa’nın 133’üncü maddesinin değiştirilmesiyle, özel radyolar serbest bırakıldı. (Özel radyolar serbest bırakıldı)

1995: Meclis, Ege’de karasularını 12 mile çıkarma hazırlıkları yapan Yunanistan’a karşı hükümete savaş yetkisi verdi.

Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarması demek Türkiye’nin kıyısında, çoğu 12 milden daha az mesafede olan ve Yunanistan’a bırakılmış adalarda Yunanistan’ın Türkiye sahillerine kadar yetkisi olduğu anlamına geliyordu.  (Meclis, Yunanistan’a karşı hükümete savaş yetkisi verdi)

2013: Rusya, Sochi (Soçi) Kış Olimpiyatları öncesinde güvenlik paranoyasına girerek bir camiye baskın düzenledi. Baskında 300 kadar Müslüman gözaltına alındı. (Rusya’da cami baskını)

2019: Hindistan'ın pradeş eyaletini etkisi altına alan kum fırtınası ve yıldırım düşmesi sonucu 19 kişi öldü, 49 kişi yaralandı. (Hindistan’da kum fırtınası)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir