• DOLAR 32.585
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2416.551
  • ...
Arap Lliderlerden Suriye İçin Çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Arap Birliği`nin 24`üncü Olağan Zirvesi`nin ardından yayınlanan bildirgede, "Kendi rızasıyla her ülke, Suriye halkının direnişini destekleme amacıyla askeri kaynak dahil olmak üzere özsavunma kaynakları sunma hakkına sahiptir" ifadelerine yer verildi.

Arap Birliği, Suriye`de faaliyet yürüten muhalif güçlere askeri yardımda bulunulmasıyla ilgili fiili kararını, Birlik üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlıkları Konseyinin Kahire`de 6 Mart tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında vermişti. Kahire`deki toplantıda Birlik üyesi ülkelerin, Suriyeli muhalifleri destekleme kararını bağımsız olarak verebilecekleri açıklanmıştı.

AÇIKLAMALAR

Zirvede konuşan Tunus Cumhurbaşkanı Munsıf el-Merzuki, ``Tunus, Suriyeli kardeşlerine yardım etmek için gereken adımı atmaya hazır. Tunus, Arap Barış Gücü`nü Suriye`ye gönderilmesini gerekli görüyor ve buna katılmaya hazır`` dedi.

Merzuki, Tunus`un BM aracılığıyla Suriye halkına yardım göndermeye hazır olduğunu da ifade etti.

``Suriye`de rejimin düşmesiyle savaşın sona ermeyeceği`` uyarısında bulunan Merzuki, ``Suriye`de yaşanan soykırım siyasi çözümü gerektiriyor`` diyerek, Arap Birliği`ni Suriye cephesinin çözülmesini engellemek için çalışmaya davet etti.

Merzuki Suriye`de rejimin düşürülmesinin başlı başına bir amaç olmaması gerektiğini, geçiş döneminin anlaşma içerisinde geçirilmesi gerektiği görüşünü belirtti.

``Ellerimiz bağlı kalamayız``

Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da, uluslararası toplumdan Suriye`nin yanında durarak sorumluluğu üstlenmesini ve bu trajediyi sonlandırmasını istedi.

Sabah, ``Suriye`de yaşanan yıkım ve katliamlar karşısında ellerimiz bağlı kalmamalıyız. Kan ve ölümleri durdurmaya yetmeyen kınamalarla yetinmemiz kabul edilemez`` değerlendirmesinde bulundu.

Özgürlük, onur ve demokrasi gibi isteklerinin yerine getirilmesinin, Suriye halkının hakkı olduğunun savunan Sabah, ``Bizim insani ihtiyaçlarını karşılamak için maddi desteklerimizle yanında yer aldığımız Suriye halkının meşru mücadelesi devam edecek ve  emelleri, istekleri gerçekleşecek`` diye konuştu.

Filistin meselesine de değinen Sabah, Filistinlileri, aralarındaki ihtilafları bir kenara bırakıp birlik olmaya çağırdı.

Sabah, uluslararası toplumun İsrail`e, uluslararası kanunlara uyması ve yerleşimleri durdurması yönünde baskı yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

`Esed rejimi girişimleri başarısız kılmaya çalışıyor``

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman bin Abdulaziz Al Suud ise, ``Beşşar Esed rejimi, çatışmaları bitirecek bütün girişimleri başarısız kılmaya çalışıyor`` dedi.

Suriyeli mültecilerin durumlarının kötüleştiğine dikkati çeken Prens Selman, uluslararası toplumu Suriyelilere karşı işlenen suçu durduramadığı için eleştirdi.

Selman, Filistinlileri 1967 yılındaki sınırların belirleneceği, başkentinin Kudüs olacağı Filistin Devleti`ni kurmaya çağırarak, ``Filistin halkından ihtilafları aşıp birlik olması isteniyor`` ifadesini kullandı.

``Mısır, iç işlerine karışılmasına izin vermeyecek``

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi de konuşmasında ``Mısır, hiçbir ülkenin iç işlerine karışmamıştır ve kimsenin iç işlerine karışmasına izin vermeyecek`` dedi.

Mısır halkının devrimde ve demokratik süreçte yanında yer alanları takdir ettiğini belirten Mursi, Mısır`ın hiçbir devleti iç işlerine karıştırmamakta kararlı olduğuna vurgu yaptı.

 

Kaynak: AA - Al Arabiya

Bu haberler de ilginizi çekebilir