• DOLAR 32.523
  • EURO 34.809
  • ALTIN 2435.632
  • ...
 İşgal rejiminde hükümette yer alan ilk Filistinli parti 'Birleşik Arap İttifakı' kimdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gazze Savaşı ve Kudüs'te yaşanan gelişmelerin de etkisiyle dünyanın gözü İsrail'deki hükümet kurma çalışmalarına, bu çalışmalarda da kilit rol oynayan 'Birleşik Arap İttfakı'na ve lideri Mansur Abbas'a çevrildi.

23 Mart 2021 seçimlerinde, 2009'dan bu yana İşgal rejimini yöneten Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud 120 sandalyeli siyonist  parlamentosu Knesset'te 30 sandalye elde ederek birinci çıkmıştı. Fakat küçük partilerin çoğu Netanyahu karşıtlığında birleşerek Netanyahu'suz bir koalisyon hükümeti kurmak üzere harekete geçmişlerdi.

57 milletvekili ile azınlıkta kalan bu partiler ancak bir Arap partisi olan ve seçimlerde 4 milletvekili kazanan Birleşik Arap İttifakı'nın da bu koalisyona katılmasıyla çoğunluğa geçebildiler.

İşgal rejimi vatandaşı Filistinliler uzun zamandır politikada yer alıyor, partiler Knesset seçimlerine katılıyor. Eymen Avde liderliğinde Arap / Filistinli partilerinin ittifakı olan 'Birleşik İttifak' Partisi son seçimlerde üçüncü parti çıkıyordu.

"Birleşik Arap İttifakı"
Ocak 2021'de ittifak içi anlaşmazlıklar nedeniyle Mansur Abbas bu ittifaktan ayrılarak 'Birleşik Arap İttifakı' ismiyle yeni bir parti kurmuştu. 23 Mart 2021 seçimlerinde Eymen Avde liderliğindeki Birleşik İttifak %4,82 ile 6 milletvekili elde ederken Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap İttifakı %3,79 oyla 4 milletvekili elde etti.

Mansur Abbas Netanyahu'nun devre dışı bırakılmaya çalışıldığı koalisyon görüşmelerine katılarak şaşırtıcı bir girişimde bulundu. işgal rejiminde daha önce hiçbir Filistinli parti iktidarı oluşturan koalisyona katılmaya çalışmamış, koalisyon ortaklarınca da kabul edilmemişti.

Daha ilginç bulunan ise koalisyonun başbakanının, Binyamin Netanyahu'dan daha radikal vaatleri bulunan Naftali Bennett'in olmasına karar verilmesine rağmen Mansur Abbas'ın koalisyonda yer alma kararlarının süreceğini açıklaması oldu.

iyonistlerin yeni başbakan adayı: Mescid-i Aksa'ya el koymayı vadeden Bennett

Geçmişte siyonist Savunma Bakanlığı görevinde bulunan ve Arapları öldürmekle aleni olarak övünen Bennett'in başbakanlığında bir koalisyonda yer alacak bir Arap partisi şaşırtıcı bulunuyor. Müstakbel hükümet bu Arap partisinin çekilmesi durumunda azınlığa düştüğünden güven oylamasını kaybediyor.

Naftali Bennett başta olmak üzere  hükümeti oluşturan Yahudi politikacıların, Birleşik Arap İttifakı'nın koalisyona katılmasından hiç memnun olmadıkları ama Netanyahu dönemine son vermek için bu katılımı kabullendikleri tahmin ediliyor.

Mansur Abbas ve pragmatizm
Birleşik Arap İttifakı lideri Mansur Abbas "ileri derecede pragmatist" kimliğiyle tanınıyor. Mansur Abbas 1974'te ülkenin kuzeydoğusundaki Mağar ilçesinde doğdu. 25 bine yaklaşan nüfusunun halen tamamı işgakl rejimi vatandaşı Araplardan oluşan bu ilçede nüfusun yaklaşık %55'i Dürzi, %25'i Sünni Müslüman, %20'si ise Hristiyan. Mansur Abbas Sünni bir aileden geliyor, Abbas'ın eşi ve çocukları halen Mağar'da yaşıyor.

Hayfa Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünden mezun olan Mansur Abbas bir dönem İslami gruplar içerisinde çalışmalarda yer aldıktan sonra 2007'de politikaya atıldı, 2010'da ilk kez Knesset'e seçildi. 

Mansur Abbas'ın parti tabanına hükümete katılımını, Netanyahu dönemine son vermek ve Bennett'in radikal kararlarına engel olmak gerekçesiyle açıklamaya çalıştığı belirtiliyor. Yine Mansur Abbas parti tabanına,  hükümeti düşürecek kilit parti olarak hükümette yer almalarının Filistinliler için büyük bir başarı olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir