• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
PKK'nin Peşmerge'ye saldırılarına tepkiler sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Duhok’un Amedi ilçesinde dün sabah 05:00 sıralarında Peşmerge Güçlerinin mevzilendiği üslerin çevresinde mayın arama tarama faaliyetleri için giden Peşmerge konvoyuna PKK’lilerce pusu kuruldu.

Açılan ateş sonucu Peşmerge Zerevani güçlerine ait mayın imha ekiplerini taşıyan Pajero zırhlı araca roket isabet etti. Araçta bulunan 5 Peşmerge hayatını kaybederken 6 Peşmerge de yaralandı.

PKK'nin bu saldırısına Irak Merkezi Hükümetinden ve Kürdistan Bölgesel Yönetiminden de tepkiler gelmeye devam ediyor.

Ebdulla: PKK’nin mevcut siyaseti Kürdistan Bölgesi ve halkına karşı düşmanca tavırlar içeriyor

Irak Kürdistanı medyasında yer alan haberlere göre Irak Parlamentosu eski Milletvekili ve Siyasetçi Dr. Buxarî Ebdulla yaptığı açıklamada, PKK'ni Kürdistan Bölgesi’nde istikrarsızlığın sebebi olduğunu, siyasetlerinin Kürdistan Bölgesi ve halkına karşı düşmanca bir konumda olduğunu belirtti.

Ebdulla, "Durum bu şekilde devam ederse yani PKK ile Türkiye arasındaki çatışmalar bu şekilde devam ederse özellikle sınır kesimlerindeki köylerin bir istikrara kavuşması mümkün olmayacaktır. PKK’nin mevcut siyaseti bize şunu gösteriyor; yürüttükleri siyaset, Kürdistan Bölgesi ve halkına karşı düşmanca tavırlar içeriyor." dedi.

Erbil ve Duhok valilerinden PKK'ye tepki

Erbil Valisi Umed Xoşnaw da PKK’nin Peşmerge'ye yönelik saldırısını kınayarak, PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nin istikrarını tehlikeye atmaya devam ettiğini söyledi.

Peşmerge Güçleri'ne yönelik saldırıyı tüm Kürdistan halkına bir saldırı olarak gördüklerini belirten Umed Xoşnaw, PKK’nn bu tür davranışlarının sınırlandırılması gerektiğini belirtti.

Duhok Valisi Ali Teter de PKK’nin Peşmerge'ye yönelik saldırısına tepki göstererek PKK’nin Kürdistan Bölgesi'ni terk etmesi gerektiğini söyledi.

PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nin yıkımına sebep olmaması gerektiğini vurgulayan Ali Teter, "PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ni terk ederek, kendi alanı olarak gördüğü bölgelere gitmesini istiyoruz. Kürdistan halkının yaşadığı acıların artık son bulması gerekiyor. PKK, Kürdistan Bölgesi'nin yıkımına sebep olmamalıdır" dedi.

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, PKK’nin Peşmerge güçlerine ağır ve hafif silahlarla yaptığı saldırının bölgedeki huzur ve istikrarı hedef aldığını dile getirdi.

Silemên: PKK Kürt kıyafetleri giyiyor ama Kürtlere karşı savaşıyor

Akademisyen ve Siyasi Analizci Dr. Medhet Silemên ise şunları söyledi: "PKK’nin Peşmerge güçlerine yönelik yaptığı saldırılar IŞİD ile Heşdi Şebi’nin yaptıklarının aynısı. IŞİD ile Haşdi Şebi için Peşmerge güçlerine karşı sunulan ajandanın aynısı şu an PKK için sunulmuş durumda. Ama PKK Kürdistan Bölgesi için daha tehlikeli konumda. Çünkü IŞİD kurulduğunda bütün dünya ülkeleri tepki gösterdi ve buna karşılık uluslararası koalisyonu kurdular. Oysa PKK Kürt kıyafetleri giyiyor ama Kürtlere karşı savaşıyor. PKK ile yapılan bütün çatışmalar da kardeş kavgası olarak nitelendirilmeye çalışılıyor. Kürdistan Bölgesi’ndeki bazı medya organları nasıl ki Peşmergenin IŞİD ve Haşdi Şabi güçlerine karşı savaşında Peşmerge ve halkın moralini bozmaya yönelik yayın yapıyordularsa, şimdi de PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ne ve Peşmerge mevzilerine saldırmasına destek verici yaklaşımlar sergiliyorlar. 16 Ekim 2017 ihanet şebekesi ile benzer bazı çevrelerde PKK’nin saldırıları ile bölgedeki bazı ülkelerin ajandalarının hayata geçirilmesi için uğraşıyorlar."

Zekeriya: PKK ne Kürdistan Bölgesi’nde ne de Irak’ta yasal bir güç değil

Duhok Üniversitesi Akademisyenlerinden Şêrzad Zekeriya, PKK’nin ne Kürdistan Bölgesi’nde ne de Irak’ta yasal bir güç olmadığını, silah satın alma izinlerinin olmadığını ama sürekli olarak Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge güçlerine problem yarattığını ifade etti.

Şêrzad Zekeriya açıklamasında, PKK karargâhları ve mevzilerinden dolayı Zaho’dan Kandil’e kadar bir çok köyün boşaltıldığını, PKK’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki faaliyetlerinin meşru ve yasal olmadığını, PKK varlığının Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne operasyonlarında bahaneler yarattığını söyledi.

Surçi: herkes PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nden çıkması için açık çağrı yapmalıdır

Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Milletvekili ve İçişleri Komisyon Üyesi Nîzar Surçi de PKK’nin Peşmergeye yönelik yaptığı saldırının bütün Kürdistan Bölgesi’ne yönelik bir saldırı olduğunu ve komisyon olarak bu saldırıyı sert bir dille kınadıklarını belirtti.

Nîzar Surçi, "Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Başkanlığı bu saldırıyı kınamalıdır. Parlamentoda yer alan bütün siyasi partilerde bu saldırıya karşı mutlaka tavır göstermelidirler. Ayrıca herkes PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nden çıkması için açık çağrı yapmalıdır. PKK’nin Peşmerge’nin ve Kürtlerin kanına girmesine müsade etmemelidirler. Alınacak tavırla bir daha benzer olayların yaşanmasının önüne geçilmelidir." diye ekledi.

Hükümet Sözcüsü  Adil: . PKK’nin bölgemize maddi ve manevi herhangi bir zarar vermesine müsaade edilmeyecektir

Irak Kürdistanı Hükümet Sözcüsü Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, "Kürdistan Bölgesi Hükümeti saldırıyı şiddetle kınıyor. Kürdistan halkı ve Kürdistan Bölgesi artık PKK’nin yanlış politikalarına kurban verilmesine izin vermeyecektir. PKK’nin bölgemize maddi ve manevi herhangi bir zarar vermesine müsaade edilmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Adil, Peşmerge Güçleri, Kürdistan Bölgesi’nin topraklarını ve vatandaşlarını en iyi şekilde savunmaya devem edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Şefiq: Savaşın karar ve iradesi PKK’nin elinde değil

Siyasi gözlemci Mustafa Şefiq, "Bu savaş tüm manalarıyla PKK’nin elinden çıkmış durumda, PKK’nin kontrolünde değil." dedi.

Herhangi bir uyarı olmaksızın Peşmerge’ye saldırı olduğunu söyleyen Şefiq, PKK’nin Türkiye karşısında hareket edemediğini, ancak Peşmerge’ye saldırdığını ve bunun her türlü kınamayı hak ettiğini ifade etti.

PKK’nin çok kötü bir durumda olduğunu kaydeden Şefiq, "PKK hem gerekli savunmayı yapamıyor. Kendi ifadeleriyle, silahlı mücadeleyle Kürt sorununu çözeceklerini söylüyorlar. Ancak bu alanda ilerleyemiyorlar. 20 yıldır her geçen gün daha da gerilediklerini görüyoruz. Hem de silahlı harekete son veremiyorlar" dedi.

PKK’nin daha önce Türkiye'den Kürdistan Bölgesi sınırlarına geldiğini, daha sonra da 40 kilometreye kadar Kürdistan Bölgesi’nin içerisine doğru ilerlediğini vurgulayan Şefiq, "Bunun anlamı savaşın Kürdistan Bölgesi’nin derinliklerine çekilmesi ve savaşın Kürdistan Bölgesi kentlerine sokulmasıdır. Bu sizin kararınızsa bunda Kürtlerin hiçbir çıkarı yoktur. Eğer bu başka bir tarafın kararıysa ki benim kanaatim de bu yönde, savaşın karar ve iradesi PKK’nin elinde değil" ifadelerini kullandı.

Şefiq, "Kürdistan Bölgesi kendi vatandaşlarının ve bölgesinin güvenliğini korumaya mecbur." dedi.

Mêrgesorî: PKK gençleri amaçları için kurban ediyor

Eski Irak Parlamentosu üyesi Neda Mêrgesorî, PKK'nin tüm eylemlerinin Kürdistan işgalcilerine hizmet ettiğini belirtti.

Mêrgesorî, PKK'nin Peşmerge'ye yönelik yaptığı bu düşmanca saldırının Kürdistan Bölgesi'ni satmaya yönelik olduğunu ifade etti.

Mêrgesorî, "PKK kurulduğu günden bugüne hastalıklı bir perspektifle hareket ediyor. Kürdistan halkının meşru davasına karşıtlık düzeyinde adımlar atıyor. Genç kadın gerilaları ve genç erkekleri Kürdistan halkının düşmanlarının amaçları için kurban ediyor. Kürdistan'ın dört parçasında yürüttüğü düşmanlaştırıcı bu siyasetiyle Kürtlere zarar veriyor. Şu ana kadar Kuzey Kürdistan'da bir köyü bile kurtaramadı bu mantık." diye konuştu.

Neda Mêrgesorî, "PKK bir saat bile Kürdistan halkının meşru davasına hizmet etmemiştir ve tüm eylemleri Kürdistan işgalcilerine hizmet etti. Peşmerge Güçlerini Kürdistan Bölgesi'nin olmayan savaşına çekmeye çalışmaktadır. PKK, Kürdistan Bölgesi'nin güvenliğini yok eden kirli ve düşmanca bir niyet taşımaktadır. PKK’yi Kürdistan Bölgesi ve Irak topraklarından çıkarmak Irak Hükümeti’nin görevidir." diye ekledi.

Neda Mergasori, PKK'yi Kürdistan halkının meşru davasının zarar veren kanserli bir hücre olarak nitelendirerek bu durumun tehlikeli bir aşamaya gelmeden çözülmesi gerektiğini belirtti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir