• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kürdistan Bölgesi PKK karşısında yekvücut oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

PKK’nin Kürdistan’ı istikrarsızlaştırma çabasına ve Peşmergeye saldırmasına bölgesel yönetimden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Peşmerge Bakanlığı, PKK’nin Metina Dağı’nda düzenlediği ve 5 Peşmerge’nin katledildiği saldırıya ilişkin ikinci bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Amedi ilçesi sınırlarındaki Metina Dağı’nda bir Peşmerge konvoyu PKK güçleri tarafından gerekçesiz bir şekilde saldırıya uğramıştır. Saldırı sonucunda 5 Peşmerge şehit düştü, 7 Peşmerge de yaralandı” denildi.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı, PKK’nin Peşmerge Güçleri’ne yönelik saldırısı için “PKK'nin Kürdistan Bölgesi'ne yönelik davranışlarına bir sınır konulmalı” açıklamasında bulundu.

Hükümet Sözcüsü Cotyar Adil, PKK tarafından düzenlenen saldırıyla ilgili  “Kürdistan Bölgesi Hükümeti saldırıyı şiddetle kınıyor. Kürdistan halkı ve Kürdistan Bölgesi artık PKK’nin yanlış politikalarına kurban verilmesine izin vermeyecektir. PKK’nin bölgemize maddi ve manevi herhangi bir zarar vermesine müsaade edilmeyecektir” ifadelerini kullandı.

“Peşmerge Güçlerine yapılan saldırıyı bütün Kürdistan halkına yönelik bir saldırı olarak görüyoruz” ifadelerini kullanan Hükümet Sözcüsü, “ Peşmerge Güçleri, Kürdistan Bölgesi’nin topraklarını ve vatandaşlarını en iyi şekilde savunmaya devam edecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Parlamentosu da saldırıyı kınadı.

Açıklamada “Kürdistan Parlamentosu olarak, Amedi bölgesinde PKK’nin kurduğu tuzak sonucu 5 kahraman Peşmerge’nin şehit olmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Başı dik şehit ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor” denildi.

“Kürdistan Parlamentosu, hangi türden olursa olsun tüm savaş seçeneklerini reddediyor” denilen açıklamada, “Çelişkili tarafları kendi savaşlarını Kürdistan Bölgesi sınırlarından uzak tutmalarını talep ediyoruz. Tüm tarafların Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğine saygı duyarak, başka ülkelerin askerlerinin gelmesine gerekçe olmaması gerektiğini vurguluyoruz” ifadelerine verildi.

Bir tepki de Duhok Valiliğinden geldi. Dohuk Valisi Ali Teter, PKK’nin Peşmerge'ye yönelik saldırısına tepki göstererek PKK’nin Kürdistan Bölgesi'ni terk etmesi gerektiğini söyledi.

Saldırının olduğu vilayet olan Erbil’in Valisi Umed Xoşnaw ise  PKK’nin Peşmerge'ye yönelik saldırısını kınayarak, PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nin istikrarını tehlikeye atmaya devam ettiğini söyledi.

Kürdistan İslami Hareketi (Bizutnawa İslami) sözcüsü, Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Peşmerge güçlerine yönelik saldırısını kınayarak, PKK’nin "büyük bir hata" yaptığını vurguladı.

Abdullah: "Kürdistan'daki İslami hareket içinde bizler, Peşmerge güçlerini hedef almayı ve onlara saldırmayı reddettiğimiz ve bu tür saldırıların Kürdistan halkının veya herhangi bir siyasi gücün çıkarına olmadığı konusunda net bir duruşumuz var."

İslami Hareket sözcüsü, "PKK'nın Peşmerge'ye yönelik saldırısını kınıyoruz ve PKK bu saldırıyı yapmamalıydı. PKK çok zarar görecek, çünkü ona sempati duyan kim olursa olsun, bugün PKK'nın Peşmerge'ye yaptığı saldırıdan suç ortağıdır ve bugünden sonra onun silahlı adamları Kürdistan sınırları içinde özgürce hareket edemeyecekler."

PKK’nn peşmergeye saldırması ile ilgili Irak Yönetiminden kınama mesajları geldi.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Yahya Resul, PKK’nin Peşmerge'ye yönelik saldırısına tepki göstererek, olayla ilgili soruşturma açtıklarını söyledi.

(Birleşik Irak) Partisi Genel Sekreteri Usame El Nuceyfi, PKK’nin Peşmerge güçlerine yönelik başlattığı saldırıyı şiddetle kınadı ve saldırıyı "korkakça" olarak nitelendirdi.

Nuceyfi, Irak hükümeti ve silahlı kuvvetlerinin "vatandaşları korumasını ve ülkeye izinsiz bir şekilde giren teröristleri kovmasını" talep etti.

Kürdistan Bölgesi yönetimi dışındaki Kürt bölgelerindeki veya tartışmalı denilen bölgelerdeki Arap aşiretlerinin resmi sözcüsü Şeyh Muzahim Al-Huwit de saldırıyı kınadı.

Huwit "Biz, ihtilaflı bölgelerdeki Arap aşiretleri olarak, Kürdistan Bölgesi hükümetini ve Irak federal hükümetini, her ne şekilde olursa olsun bu terör partisinin militanlarını Kürdistan, Sincan ve Mahmur’dan sınır dışı etmek ve varlığına son vermek için bir karar almaya çağırıyoruz” dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir