• DOLAR 32.552
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2428.49
  • ...
G-7 ülkeleri teknoloji devlerinin en az yüzde 15 vergi ödemesi konusunda anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Büyük ekonomiler, Google, Amazon, Facebook, Twitter, Uber ve benzeri dev internet platformlarına ülkelerinde yatırım yapması ve istihdam sağlaması amacıyla yaklaşık 20 yılı aşkın süredir vergi indirimi politikası uyguluyordu.

Konuya dair açıklamayı İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak yaptı. Sunak, açıklamasında, "G-7 maliye bakanları yıllar süren görüşmeler sonrası küresel vergi sistemi reformu konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı. Artık, yeni vergi sistemi küresel dijital çağa ayak uydurcak. Şu andan itibaren şundan eminiz ki, büyük şirketler doğru oranda ve doğru bölgelerde vergi ödeyecek." dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen de söz konusu anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Küresel asgari vergi oranı, kurumlar vergisinde sürekli aşağıya çekilen eşiği sone erdirecek, ABD'de ve dünyadaki orta sınıf ve çalışan kesim için adaleti sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Anlaşma resmi olarak yürürlüğe girdiği taktirde dünya genelinde ve dijital alanda bir ilk gerçekleşmiş olacak. Reform hareketi, özellikle internet üzerinden hizmet sağlayan ve kar marjları en az yüzde 10'un üzerinde olan dev şirket ve platformları etkileyecek.

Anlaşma öncesi Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, söz konusu şirketlerin iş modellerinin farklı olduğunu ve bu durumun onlara çok daha fazla oranda vergiden kaçınma şansı verdiğini açıklamıştı. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Marie ise "Tarihi anlaşmayı imzalamamıza sadece bir milimetre kaldı." diyerek G-/ ülkelerinin ortak paydada birleştiği sinyallerini vermişti.

G-7 ülkeleri arasında ABD, Çin, Almanya, Japonya, İngiltere, Fransa ve Kanada bulunuyor. Bu ülkeler arasında yer alan Rusya, önceden Ukrayna'ya ait olan Kırım Yarımadası'nı ilhak etmesi sebebiyle 2014 yılında bu oluşumdan çıkartılmıştı.

Üye ülkeler tüm dünyadaki net küresel zenginliğin yüzde 64'ünü temsil ediyor. Avrupa Birliği de G-7 içerisinde temsil ediliyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir