• DOLAR 32.525
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2420.878
  • ...
Tarihte Bugün: 5 Haziran
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

5 Haziran’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

 

1783: İlk defa balonla uçuş gerçekleştirildi. İlk uçuş 5 Haziran 1783 tarihinde Fransız Montgolfier (Mongolfi) Kardeşler tarafından gerçekleştirilmiştir. Balon 450 metre kadar yükselerek 10 dakikada 1,5 millik mesafeyi kat etmiştir. (İlk defa balonla uçuş gerçekleştirildi)

 

1923: Şile’de Rum Değirmenlik Mahallesi’nde yangın çıktı; çoğu terk edilmiş 550 Rum evi, 200 Müslüman evi, 100 dükkân, 1 cami, 2 kilise yandı. 1500 kişi evsiz kaldı. (Şile’de büyük yangın)  

1924: Silifke'de rejimin hilafeti kaldırması ve İslam aleyhine çıkardığı kanunları eleştiren vaazlar verdiği için Hoca Askerî idama mahkûm edildi. O dönemde her türlü muhalefet vatana ihanet sayılıyor ve çoğu kez şüphe üzerine dahi olsa, yargılamadan idam kararları veriliyordu. Nitekim sayısız âlim ve kanaat önderi o dönemde idam veya sürgün edilmişti. (Hoca Askerî idama mahkûm edildi)

 

1926: Ankara’da, Türkiye-İngiltere-Irak arasında Musul Antlaşması imzalandı. Türkiye, Musul petrollerinin gelirinden 25 yıl süreyle yüzde 10 pay almayı kabul etti ve Musul'daki haklarından vazgeçmek zorunda kaldı. (Musul Antlaşması imzalandı.)

 

1967: Siyonist işgalciler; Mısır, Ürdün ve Suriye topraklarına girdi. Arap ülkeleri ile Siyonistler arasında; tarihe “Altı Gün Savaşı” diye geçen çatışmalar başladı. Çatışmalar sonrasında, daha önce işgal ettiği topraklardan daha fazla toprak elde eden Siyonistler, Gazze Şeridi’ni, Beytüllahimi, Hebron kentlerini, Batı Şeria’yı ve Golan Tepeleri’ni ele geçirdi. (“Altı Gün Savaşı” başladı)

 

1975: Süveyş Kanalı, Altı Gün Savaşı'nın ardından, 8 yıl sonra uluslararası deniz trafiğine açıldı. (Süveyş Kanalı 8 yıl sonra tekrar açıldı)

 

2008: Anayasa Mahkemesi, “üniversitelerde başörtünün serbest bırakılması”na ilişkin anayasa değişikliğini iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.

Başörtü ve tesettür sorunu, azınlık bir kısım laikçinin karşı çıkması nedeniyle bir kangren haline getiriliyordu. Yargıyı etkisi altına almış laikçiler, halkın inançlarına dair her türlü özgürlükçü adımı baltalamaktan geri durmuyorlardı. (AYM, başörtü ile ilgili anayasa değişikliğini iptal etti)

 

2013: Filistin Enformasyon Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre; terör rejimi, 29 Eylül 2000 tarihinde başlayan Aksa İntifadası’ndan 2013 Nisan’ına kadar geçen süre içerisinde, 1518 Filistinli çocuğu katletti.

(1518 Filistinli çocuk katledildi)  

Bu haberler de ilginizi çekebilir