• DOLAR 32.595
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2497.806
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'de ilk karpuz ekimi ve hasadının yapıldığı Çukurova bölgesinde, havaların çok sıcak olmaması nedeniyle tüketimin azlığı, karpuzun tarlada kilogram fiyatını 70 kuruşa kadar düşürdü.

Fiyatların düşüklüğünden dert yanan üreticiler, devletten destek bekliyor.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Kızıl, Mersin'de sebze meyve gelirinin yüzde dörtlük kısmına karşılık gelen karpuz üretimine, yetkililerin yeterince destek vermediğini söyledi.

Kızıl, "Son dönemlerde karpuzda meydana gelen fiyat düşüklüğü nedeniyle istenen üretimin yanı sıra istenen kâr ve kazanç ne yazık ki sağlanamadı. Üreticilerimiz ve çiftçilerimiz her daim üretim yapıyor yalnız üretimden sonra karpuzdan asıl beklediği kazancı ne yazık ki sağlayamıyor. İlk toplandığında karpuzun fiyatı 2 lirayken şu an 70 kuruşa kadar geriledi. Karpuzda asıl sıkıntılı mesele; üretmek ve tüketmek değildir. Karpuzda üretim, Çukurova'da çok iyi şekilde gerçekleşiyor yalnız çiftçi kazanamıyor. Tüketici çok yüksek fiyattan karpuzu alırken üretici ise çok düşük fiyattan satıyor. Bunun asıl nedeni aradaki aracıların işgüzarlığıdır. Aracı sayısının fazla olması ne üretimle ne de tüketimle alakası olmayan kişilerin kazanmasına neden oluyor." dedi.

Mersin bölgesinde bu yıl hiçbir şekilde kuraklığın yaşanmadığını belirten Kızıl, "Mevsimsel değişiklikten kaynaklı lodos nedeniyle transpirasyon hızı artmaktadır. Transpirasyon hızı arttığı için karpuzlarda ergenleşme daha hızlı olur. Bu da karpuzun raf ömrünü ne yazık ki kısaltacaktır. Dolayısıyla ihracata etki edecek ve ihracattan istenilen sonuçların elde edilememesine neden olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Karpuza verilen mazot ve gübre desteği yeterli değil"

Kızıl, "Mersin'de karpuz üretimi 200 bin ton civarındadır. Mersin ekonomisine karpuzun getirisi tüm ürünler içerisinde yüzde 4'lük kısma karşılık gelmektedir. Bu da devlet için azımsanmayacak bir rakamdır. Karpuz üretimine verilen destek şu an için yeterli değil. Devlet gübre ve mazot desteği yapıyor. Karpuza verilen mazot desteği ne yazık ki yeterli değildir. Daha da arttırılması ve iyileştirilmesi lazım." şeklinde konuştu.  (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız