• DOLAR 32.384
  • EURO 35.072
  • ALTIN 2326.267
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yaklaşan genel seçimlerden dolayı Türkiye'ye gelmelerine müsaade edilmeyen İran vatandaşlarına yönelik hükümet tarafından adımların atılması gerektiğini belirten turizm temsilcileri, bakanlıklar nezdinde görüşmelerin yapılması ve İranlı turistlerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini ifade ediyor.

Yaklaşık 15 ay boyunca gümrük kapısının kapalı kaldığını ve İranlıların Van'a gelemediklerini hatırlatan Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANETOD) Başkanı Yunus Yüksel, gümrük kapılarının Türkiye tarafından açıldığını fakat İran tarafının gümrük kapılarını açmadığını belirtti.

Yüksel, "Bizler büyük bir mutlulukla İranlıları beklerken maalesef gelemedi. İran-Türkiye bakanlıkları arasında bir görüşme olursa ve İran tarafından da kapılar açılırsa çok güzel olur, turistler gelir. 15 aydır beklediğimiz turistler gelirse, Van'a çok güzel bir katkılarının olacağını düşünüyorum." dedi.

 

"İran'dan Türkiye'ye girişler yasak"

18 Haziran'da İran'da bir seçimin olacağını ifade eden Yüksel, "Bazı söylentilere göre İran vatandaşlarının dışarıya çıkmalarını istememesinin nedeni bu. Yani turistler başka ülkelere giderlerse tekrar ülkeye geldiklerinde bu durumun Coronavirusü arttıracağı ve seçime katılımın az olacağı düşünülerek gümrük kapılarının açılmadığı düşünülüyor. Ancak İran'ın sadece Türkiye'ye açılan gümrük kapıları kapalı. Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'a rahat bir şekilde gidebiliyorlar." ifadelerini kullandı.

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANETOD) Başkanı Yunus Yüksel

"İran'a bir turizm çıkartması yapacağız"

Van'ın çok güzel bir yer olduğunu ve destinasyonunun da mükemmel olduğunu dile getiren Yüksel, "Turistleri çekebilmek için tanıtım yapmamız gerekiyor. Bu tanıtımlarımız için de gümrük kapılarımız açıldığında gideceğimiz ilk yer İran olacaktır. İran'da yaklaşık bin acentanın katılımı ile bir toplantı düzenleyeceğiz. Van'daki sivil toplum kuruluşlarını, belediye başkanlarını, turizm ile ilgili kişileri yanımıza alarak ve VANOTED olarak bizler hep beraber İran'a bir turizm çıkartması yapacağız inşallah. Van'ımızı en iyi şekilde tanıtacağız ve oradan turistlerin gelmesini sağlayacağız. İran 84 milyon 600 bin nüfusa sahip. Bölgemize yılda yaklaşık 700 bin turist geliyor. İyi bir tanıtım yaparak bu sayıyı neden 1 buçuk milyon turiste çıkarmayalım?" diye konuştu.

"Bölgemizin terörle anılması turizme büyük darbe vurdu"

Eskiden Van'da turist potansiyelinin çok iyi olduğunu hatırlatan Yüksel, şunları söyledi:

"Cumhuriyet Caddesi'ne çıktığımızda 3 kişiden 2'si turistti. Son zamanlarda şehrimizin ve bölgemizin adı terörle anılmaya başlandı. 2015 olaylarından sonra yabancı turistler gelmemeye başladı. Şu an Van'a en fazla turistin geldiği ülke İran. Gerek yakın olması gerekse de turizm tesislerinin ucuz olması, alışverişin de rahat ve uygun olmasından dolayı İranlılar burayı tercih ediyor ve en çok turist İran'dan geliyor. Bizim de amacımız en fazla turistin geldiği ülkede daha fazla reklam yapmak ve daha fazla turist getirmek. Bölgemizde fabrikaların olmaması ve tarımın da gittikçe azalması ile gençlerimize en fazla istihdam sağlayabildiğimiz alan turizmdir. Ne kadar turist gelirse bölgemize o kadar faydası olacaktır. İstihdam artarsa suç oranı azalır, herkes evine ekmeğini götürür ve kendi işinde olur." (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız