• DOLAR 32.509
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2431.494
  • ...
Kırgızistan: Tacikistan sınır bölgesine asker ve teçhizat sevk ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tacikistan'ın kendi topraklarına bin metre girerek ihlalde bulunduğunu belirten Sınır İdaresi, "Kırgız-Tacik sınırındaki durum gergin. Tacik tarafının araba ve hafif zırhlı araçlarla askeri personel yığdığı gözleniyor" ifadelerini kullandı.

Sınır İdaresi, Kırgız tarafının durumun normale dönmesi için her iki tarafın sınır muhafızları düzeyinde tüm önlemleri aldığını kaydetti.

Kırgızistan Bakanlar Kurulu da Tacik tarafının tartışmalı sınır kesimine konteyner yerleştirerek daha önce varılan anlaşmaları ihlal ettiğini ve durumu tırmandırdığını açıkladı.

Kırgızistan'ın Tacikistan ile yaklaşık 990 kilometre uzunluğunda sınırı bulunurken, tartışmalı sınır kesimleri nedeniyle iki ülke arasında zaman zaman silahlı çatışmalar yaşanıyor.

29 Nisan'da Tacikistan'ın kuzeyindeki Sogd bölgesi ile Kırgızistan'ın güneyindeki Batken bölgesini ayıran Isfara Nehri'ndeki su kaynağının kullanımı ile ilgili anlaşmazlık yaşayan iki ülke halkı arasındaki taşlı kavga çatışmaya dönüşmüştü. Çatışmalar sonucunda Kırgız tarafından 36 kişi ölmüş, yüzden fazla kişi de yaralanmıştı. Tacikistan can kaybını 19, yaralı sayısını 88 olarak açıklamıştı.

İki ülke yetkilileri yapılan görüşmeler sonucu imzaladıkları protokol ile yakın bir zamanda sınır sorununu çözmekte anlaşmıştı. Kırgızistan, 21 Mayıs'tan itibaren sınır sonucu çözülene kadar Tacikistan ile olan sınırı kapatma kararı almıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir