• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Bakan Kurum: Allah dünyayı en güzel surette yarattı fakat insanoğlu dengeyi bozdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir video mesaj yayımladı.

Gökte uçan kuşu, deryada yüzen balığı, meyve veren ağacı kendisine dost bilenler, kardeş bilenler olduklarını söyleyen Kurum, ayrıca soluduğu havayı, her yerinden bereket fışkıran toprağı, akarsuları emanet kabul edenler olduklarını ifade etti.

Dağları, gölleri, denizleri bin bir çeşit canlısıyla ortak ev olan dünyayı güzelleştirmeyi, var oluşun gayesi olarak gördüklerini belirten Kurum, "Allah, dünyayı en güzel surette, insan ile doğa arasında bir denge üzerinde yarattı. Fakat son 2 yüzyılda insanoğlu çevreyi tahrip etti, dengeyi bozdu. İhtiyacından fazla tüketti. Ağacın, gölün, denizin, canlıların bir yaşam hakkı olduğunu bir süreliğine unuttu. Fakat bugün dünyamız, kendisini çok ağır bedeller ödeterek hatırlatmaktadır." dedi.

"Çözüm, canlı cansız tüm varlıklarımızı gözümüz gibi korumaktır"

Kurum, "Covid-19 salgını gibi hastalıklar tüm dünyaya olanca hızıyla yayılıyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri de katbekat arttı ve artmaya devam ediyor. Çözüm, canlı cansız tüm varlıklarımızı gözümüz gibi korumaktır." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin ekolojik dönüşümünü hızlandırdık"

Ülke olarak, çevreyi korumak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Türkiye bırakmak için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayan Kurum, "Daha temiz şehirlerin yolunun, yeni yeşil alanlardan, temiz denizlerden ve geri dönüşümden geçtiğini çok iyi biliyoruz. Çevreye sevdalı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde son 20 yılda hayata geçirdiğimiz binlerce yeşil yatırımla bugün şehirlerimiz daha yeşil, daha temiz, daha yaşanabilir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, 'çevreye saygılı şehirler' ilkesiyle, Türkiye'nin ekolojik dönüşümünü hızlandırdık. Şehirlerimizi; çevreyi, doğayı merkeze alan bir anlayışla imar ediyoruz. Kaynaklarımızı daha etkin, daha verimli kullanmak için sıfır atık ve akıllı şehir sistemlerini yaygınlaştırıyoruz. Kendi enerjisini kendi üreten şehirler, binalar inşa ediyor, şehirlerimizi salgın koşulları ve sonrası için hazırlıyoruz. Ekolojik koridorlarımızla doğal alanlarımızı, milli parklarımızı, tabiat parklarımızı, sulak alanlarımızı birbirine bağlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 

"Medeniyetimizin bahçe kültürünü, millet bahçelerimizle yeniden ihya ediyoruz"

Yürüttükleri doğa eksenli projelerle İstanbul'un 8 katı büyüklüğünde bir alanı koruma altına aldıklarını kaydeden Kurum, "Medeniyetimizin bahçe kültürünü, millet bahçelerimizle yeniden ihya ediyoruz. Böylece şehirlerimize, yaşlılarımızın, gençlerimizin, çocuklarımızın ihtiyaç duyduğu açık, büyük, yeşil alanlar kazandırıyoruz."

Kurum, bisiklet kullanımını bir hayat tarzı haline getirmek istediklerini belirterek, yüzlerce kilometre uzunlukta bisiklet yolları, yeşil yürüyüş yolları yaptıklarını hatırlattı.

"Güçlü Türkiye'nin çevreye saygılı şehirlerini hep birlikte kuracağız"

Bakan Kurum, "Mavi vatanımız denizlerimiz, ev sahibi kuğular olan göllerimiz, bin bir türlü balığa yuva olan akarsularımız, ülkemizin akciğeri olan ormanlarımız için, çocuklarımıza daha güzel yarınlar bırakmak için çalışıyoruz, çalışacağız. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle millet bahçelerinden atık su arıtma tesislerine, bisiklet yollarından sıfır atığa ve çevre yatırımlarımıza kadar onlarca projemizi hizmetinize sunacağız. Güçlü Türkiye'nin çevreye saygılı şehirlerini hep birlikte kuracağız. Bunu hep birlikte yapacağız, 84 milyon büyük Türkiye ailesiyle el ele başaracağız." diye belirtti. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir