• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...
Batman Barosu`ndan TBMM Uludere Raporu`na tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Batman Barosu Başkanlığı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Uludere Alt Komisyonu`nun Uludere Raporu ile ilgili açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, \"28 Aralık 2011 tarihinde 34 sivilin ölümüyle sonuçlanan olayı araştırmak üzere kurulan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Uludere Alt Komisyonu, hazırlamış olduğu raporu ile siyasi iradenin olayın oluşunda ve sonrasındaki tutumunda ısrarcı olunduğunu bir kez daha ortaya koymuştur\" denildi.

Raporda resmi bilgiler esas alınarak, sorumluların tespitinden özellikle kaçınıldığı belirtilen açıklamada, \"Kamuoyunun beklentilerinin aksine olay adeta örtbas edilmiştir. Başta yaşam hakkı olmak üzere ihlal edilen hakların tespiti, sorumluların bulunup cezalandırılması tali konularmış gibi, sınır kaçakçılığının önleme konusunda öneriler, ailelere verilen tazminat ve bağlanan maaşlarla vurgu yapılmıştır\" diye tepki gösterildi.

Raporda katledilen grubun sivil olup olmadığı hususunu teyit etmek için yeterli zaman olduğu halde bu imkân iyi değerlendirilemediği belirtildiğine dikkat çekilerek, \"Ancak emir komuta zinciri içinde hareket eden sorumluların tespiti mümkün iken, `Olayın kasten yapıldığına yönelik herhangi bir delil elde edilememiştir.` şeklindeki değerlendirmesi ile sorumluların aklanması ve hatta dolaylı olarak katledilen köylülerin suçlanması yoluna gidilmiştir\" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, toplum vicdanını derinden yaralayan bu olayın ve hazırlanan rapor ile Cumhuriyet tarihinde benzeri birçok olayda failler/sorumluların gizlendiğine işaret edilerek, \"Yargılanma ve cezalandırmadan bağışık kişi ve kurumların varlığı gerçeği ile maalesef bir kez daha yüzleşilmiştir. Kürt sorunun çözümü çabalarının yoğunlaştığı bir dönemde, tüm sorunların çözüm adresi olarak gösterilen TBMM`nin İnsan Hakları Komisyonunca hazırlanan bu rapor, sahici, kalıcı barış ümidini zayıflatacaktır\" denildi.

Olayın oluşundan bugüne kadar geçen uzunca süreye rağmen, etkili ve yeterli bir soruşturma yapılmayarak Roboskili ailelerin ve kamuoyunun oyalandığına değinilen açıklamada, \"Neticede komisyondan beklenenin tam aksine bir içerik ve sonuçla aileler bir kez daha hayal kırıklığına uğratılmış, toplumun siyaset kurumuna inancı kırılmıştır. Etkili bir soruşturma yapılarak sorumlular bulunmadan bu utanç peşimizi bırakmayacaktır\" uyarısı yapıldı. (Veysi Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir