• DOLAR 32.322
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2293.066
  • ...
VANESOB Başkanı Berge: 2022 Van Gölü yılı ilan edilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Gölü Sempozyumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla yapılıyor. Yaklaşık 60 bilim insanının konuşmacı olarak katılacağı sempozyum ile ilgili açıklama yapan Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VANESOB) Başkanı İsa Berge, 2022 yılının Van Gölü yılı ilan edilmesini istedi.

Van'ın tarihine ve kültürüne değinen Berge şunları söyledi:

“Urartulardan Selçukluya, Osmanlı’dan Türkiye’ye yaklaşık 7 bin yıllık tarihi olan, güneşin ve suyun başkenti kadim şehir Van’dan sizlere selam olsun. İran, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan ve Irak pazarı ile birlikte Van, yaklaşık 125 milyonluk bir hinterlanda hitap etmektedir. Camileriyle, medreseleriyle, manastırlarıyla, kiliseleriyle ve kültürel değerleriyle adeta bir açık müze olan bir şehirdeyiz. Urartu, Asur, Pers, Roma, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safeviler, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetleri ile tarihe beşiklik etmiş Van’ımız, bazı dünya değerlerini barındırmaktadır. Van’ın tescilli 150 değerinin 101’i uluslararası düzeydedir.

800 bin yıl yaşında olan, bizim deyimimizle Van Denizi, bir başka deyişle Van Gölü, Van Balığı inci kefali, Van Gölü canavarı, dünyaca meşhur Van kahvaltısı, Van otlu peyniri, Van kedisi, Van güvercini, Van kelebeği, Van yılanı, Van kertenkelesi, Van Kalesi, Van Lalesi, Van florası, Van mavişi (VernicaVanensis), Van cacığı, Van pastası, Van evleri, Van savatlı gümüşü, Van kilimi. Bu değerlerimiz şehrimizin adı ile başlıyor.”

Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi. Müslümanların ve Hristiyanların yıllarca beraber yaşadığı ve arkeolojik sit alanı ilan edilen Eski Van şehri. Türkiye’nin en ihtişamlı 10 kalesinden biri olan Hoşap Kalesi, Çavuştepe Kalesi, Ayanıs Kalesi, Amik Kalesi, Zernek Kalesi, Hêşet Kalesi (Gevaş), Meher kapısı, Pizan Kalesi (Başkale), Muradiye Kalesi (Muradiye), Toprakale, AşağıYukarı Anzaf kaleleri. Vanadokya olarak adlandırılan peri bacaları, Pamukkale’yi andıran Başkale travertenleri…"

“Şehrimizde turizm çeşitliliği mevuttur”

Dünya değerlerini barındıran ve tüm bu değerleri ile adeta cazibe merkezi olan Van’ın bir turizm şehri olduğunu belirten Berge, "Ekoturizm, kongre turizmi, spor kamp turizmi, Feqiyê Teyran’ın türbesi ve Bediüzzaman Saidi Nursi’nin Erek Dağı’ndaki çilehanesi ile inanç turizmi, dağcılık ve doğa turizmi ile milyonlarca insanın ilgisi Van’a çekilebilir. Van Gölü Ekspresi ile tren yolculuğu yapılabilen, daha keşfedilmemiş muhteşem koyları, doğası, güneşin ve suyun başkenti olan bir şehirden bahsediyoruz. UNESCO Dünya Kültür Mirası’nda yer alan değerlerimiz var.” dedi.

"GastroVan festivali düzenlenmelidir"

Van mutfağının dünyaya tanıtılması gerektiğini ifade eden Barge, “Başta Van kahvaltısı olmak üzere zengin mutfağıyla adeta bir lezzet durağı olan Van’dayız. Revani, kaşık, çatal ve eğdek tatlısı ile tatlı bir gün sizi bekliyor. Helise, keledoş, tandırda Van Balığı, bulgur aşı, çiriş pilavı, kurut aşı, sengeser yemeği, murtuğa, ıspanaklı borani, kürt köftesi, aem köftesi, kavut, gıncırok, ayva yemeği, virik çorbası, ayran aşı çorbası sizi zinde tutar. Tüm bu lezzetler ancak GastroVan festivalinde dünyaya tanıtılabilir.” ifadelerini kullandı.

Van Gölü (Van Denizi)

Nemrut volkanik dağın patlaması sonucu oluşan ve Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nün dünyanın da en büyük sodalıgölü olduğunu hatırlatan Berge şu ifadeleri kullandı:

"Van Denizi’nde Akdamar, Çarpanak ve Adır adaları bulunmaktadır. Yüzölçümü 3 bin 173 kilometrekare olan Van Gölü havzasının çevresi ise 12 bin 500 kilometre karedir. Bin 646 metre ile dünyanın çatısında bir deniz olan Van Denizi, bilindiği iç deniz olarak ilan edilmiştir. En derin yeri 451 metre olan Van Denizi’nde, 100 yıldan fazladır Van Gölü Canavarı efsanesi yaşamaktadır. 800 bin yıl yaşında olan Van Gölü'nde piyasa değeri 7,5 milyar dolar olan 50 tonluk Uranyum vardır. Van Gölü mercanları büyülemektedir. Dünyanın en büyük mikrobiyalitleri Van Gölü'nde bulunmaktadır. Yıllık 15 bin ton avlanan Van Balığı (inci kefali) 14 bin aileye ekmek kapısı oluyor. Siyah benekli sarı balık da Van Gölü'nde yaşamaktadır. Şüphesiz bu değerleri bağrına basan bir Van Gölü’müz var. Bu sebeple 2022 yılının Van Gölü yılı ilan edilmesini talep ediyoruz.”(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir