• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Rusya ve Çin 4 milyon Suriyeli’yi açlıkla tehdit ediyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye’de rejimin tahakkümünden kurtarılan bölgelere yönelik BM yardım konvoylarının ulaştırılmasına yönelik engelleme çabası bir kez daha kritik bir aşamada. Daha önce toplam 4 kapıdan geçişlerine izin verilen BM yardım konvoylarıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyinde Rusya ve Çin’in engelleme çabaları gündeme gelmişti.

Bu kapılardan yardım ulaştırılmasının Suriye devletinin egemenlik hakkının çiğnenmesi olduğunu iddia eden Rusya geçtiğimiz yıl bu kapının da kapatılması konusunda ısrarcı olmuştu. Ocak 2020 ve Temmuz 2020 tarihlerinde alınan kararlarla yardım konvoylarının geçişleri son kez denilerek altışar aylık sürelerle uzatılmıştı. Rusya’nın ısrarıyla, uzun pazarlıklar neticesinde kapılardan 3’ünden geçişler durdurulurken sadece Reyhanlı’nın karşısında bulunan ve İdlib’e açılan Babulhava gümrük kapısının açık tutulması kabul edilmişti. Sürdürülen pazarlıklar neticesinde BMGK’da varılan uzlaşmayla 10 Temmuz 20121 tarihine kadar bu kapının açık kalması kararlaştırılmıştı.

Yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı bu bölge büyük ölçüde yardımlarla ayakta durmakta. Bu yardımlar içinde BM yardım konvoylarının payı ise çok ciddi yekün tutmakta. Rusya ve Çin eğer bu tutumlarından vazgeçmezlerse 10 Temmuz tarihinden itibaren BM aracılığıyla bölgeye ulaştırılan yardımlar duracak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir