• DOLAR 32.576
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2420.256
  • ...

BARTIN

Bartın'da Genç Çifti Projesi'nden destek alarak, ıspanak ektiği 10 dönümlük arazide alternatif arayan İlyas Kocael, ektiği ürünle yüksek verim elde etmenin mutluluğunu yaşıyor.

ÜRETİM ALANINI 10 DÖNÜME ÇIKARDI

Kozcağız beldesinde 23 yıldır manavlık yapan ve geçmiş yıllarda tarlasında çeşitli sebzeler yetiştiren 44 yaşındaki Kocael, kavun, karpuz, çilek gibi ürünleri kendi arazisinde üretebilmek için araştırma yaptı. Genç Çiftçi Projesi'nden 4 yıl önce aldığı destekle, ıspanak yetiştirdiği 10 dönümlük tarlasının bir bölümüne deneme amaçlı çilek eken Kocael, buradan verimli ürün aldı. Çilek üretimini Akdeniz illerindeki gibi 12 aya yaymak isteyen Kocael, Antalya ve Mersin'e giderek yaptığı araştırmalar sonucu malçlı sistemle üretim alanını 10 dönüme çıkardı. Arazisinde 5 dönümü serada olmak üzere yıllık yaklaşık 50 ton çilek yetiştiren Kocael, çiftçilere örnek oluyor.

“BOZULMADAN PAZAR YERİNE SATIŞA GÖTÜRÜYORUZ”

İlyas Kocael, AA muhabirine, uzun yıllar manavlık yaptığı beldede, pırasa, ıspanak gibi sebzeler yetiştirdiğini ancak bir süre sonra alternatif ürün arayışına girdiğini söyledi. Tezgahındaki ürünleri il dışından getirerek satmak yerine kendi arazilerini değerlendirme düşüncesinde olduğunu ve bu amaçla Genç Çifti Projesi'nden destek alarak çilek yetiştirmeye karar verdiğini anlatan Kocael, "Akdeniz ve Ege bölge illerine gidip araştırmalar yaptım. Genç Çifti Projesi'nden aldığım destekle 10 dönüm arazime malçlama sistemi oluşturdum. Sulamada tasarruf, iş gücü kullanımını azaltma, mantar enfeksiyonlarını önleme, temiz ve bol ürün elde etme gibi faydalar sağlayan malçlama sistemiyle çilek yetiştirmeye başladım. Çilekleri, haftanın her günü sabahın ilk ışıklarıyla toplayıp, tazeliği ve görüntüsü bozulmadan pazar yerine satışa götürüyoruz." diye konuştu.

“BURAYA YAKLAŞIK 250 BİN LİRA YATIRIM YAPTIM”

Kocael, 10 dönüm araziden bu yıl 50 ton ürün almayı beklediklerini dile getirerek, "Bu da bizim için 800-900 bin lira gibi bir kazanca denk geliyor. Benim için ekonomik kazançtan daha önemli olan şey; ürünleri kaliteli bir şekilde kendi topraklarımda yetiştirebilmeyi görebilmekti. Bunu başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Buraya yaklaşık 250 bin lira yatırım yaptım. Rabbim emeklerimizin karşılığını veriyor." ifadelerini kullandı.