• DOLAR 32.367
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2324.93
  • ...
Diyarbakır'da kuraklığın etkilediği çiftçiler milletvekillerine sorunlarını iletti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker ile Ebubekir Bal,  Bismil, Çınar ve Diyarbakır Merkez ilçelerinde tarımsal kuraklığa maruz kalan çiftçilerle ve ziraat odaları başkanları ile görüştü.

Görüşmelerden biri de Bismil Pamuk Üreticileri Birliği toplantı salonunda gerçekleşti. Kuraklığın ele alındığı toplantıda tüm bölgeler için özel değerlendirmeler yapılırken, yaşanabilecek olumsuzluklar ve çözüm önerileri hakkında konuşuldu.

Kuraklıktan etkilenen çiftçileri köylerde ziyaret eden heyet, çiftçilerin mağduriyetini dinlediler.

Çiftçiler, özellikle yapımına başlanan barajı bir an önce bitirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu sene Türkiye'de yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçinin zor günler geçirdiğini ifade eden Eker, kuraklığın, insanlığın kontrol edemediği tabiat olaylarından olduğunu belirtti.

Bu yılki kuraklıkla ilgili hükümetin çiftçilerle her gün diyalog içinde olduğunu ifade eden Eker, "Çiftçilerimizin talepleri değerlendirerek, borçların ertelenmesi, uzun vadeli kredi verilmesi ve gübre mazot desteği verilmesi gibi konular şuan değerlendiriliyor. Çiftçilerimiz için en iyisi neyse o yapılacak, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

Çiftçinin, Silvan Barajının yıllardır tamamlanmasına yönelik tepkisine değinen Eker, bunu sebebinin daha önce PKK, şimdilerde ise haksız yere devletin hazine arazilerini işgal edenlerin engelleri olduğunu savundu.

Bismil Pamuk Üreticileri Birliği ve Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural, en büyük sorunlarının sulama ve organize sanayi eksikliği olduğuna dikkat çekti.

Sulamada elektrik desteği yüzde 45'e çıkacak

Vural, bölgede daha önce, "Sayın Bakanımız Mehdi Eker’in devreye girmesiyle iki bakanla, Enerji Bakanı ve Tarım Bakanımızla toplantı yaparak tarımsal sulamada çiftçilerimizin kullandığı elektrik parasını yüzde 65’ten, yüzde 55’e indirildi. Yani çiftçilerimiz yüzde 55’i ödeyecek, devlet ise yüzde yüzde 45’i karşılayacak. Bu karar daha resmi gazetede yayınlanmadan, sayın bakanımız bu müjdeyi bize verdi. Bizde burada kendisine teşekkür ederek bu müjdeyi size veriyoruz." diye konuştu.

Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil ise dönüm başı 200 TL kuraklık desteği, kredi borçlarının faizsiz ertelenmesi, borçların taksitlendirilmesi gibi taleplerde bulundu.

Toplantıya katılan bazı çiftçiler de TARSİM’in kuraklık desteği vermemesine tepki gösterdi. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir