• DOLAR 32.342
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2322.298
  • ...

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden toplantıya katılan Erdoğan, küresel ekonominin Covid-19 salgını kaynaklı gelişmeler nedeniyle son asrın en sancılı dönemini yaşadığını vurguladı.

Birkaç istisna dışında dünya ekonomilerinin çok ciddi daralmalar yaşadığını dile getiren Erdoğan, "Üç kıtanın kalbi konumundaki Türkiye’yi küresel bir üretim ve teknoloji üssü haline getireceğimize inanıyorum." dedi.

Erdoğan, "Salgın döneminde birçok ülkede yaşanan sıkıntıların, tedarik zincirindeki aksaklıkların ve güvenlik zafiyetlerinin hiçbiri Türkiye'de yaşanmadı. Salgına karşı en etkili yöntem olan aşı konusunda 29 milyon doza yaklaştık. Özellikle haziran ayında yoğun bir aşılama kampanyası yürüterek ülkemiz genelinde normalleşmeyi temin etmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Türkiye olarak salgın döneminde sadece sağlıkta değil yatırım, istihdam, üretim, lojistik, kamu güvenliği ve sosyal destekler alanında da pozitif yönde ayrıştıklarını ifade eden Erdoğan, "Dünyada birçok ekonominin adeta durma noktasına geldiği bir dönemde, biz hem kamu hem de özel sektör yatırımlarımızı sürdürdük. Salgın herkes için beraberinde bazı zorlukları getirse de Türkiye'nin önünde yeni fırsat pencerelerinin açılmasını sağladık. Asya merkezli üretim ağına alternatif arayışlarında sanayisi, üretim kapasitesi, rekabetçi fiyatları, nitelikli iş gücü, coğrafi konumu, güçlü altyapısı ile Türkiye'nin adı daha fazla ön plana çıkmaya başladı." değerlendirmesinde bulundu.

"170 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık"

Salgın döneminde birçok firmanın, daha önce hiç varlık göstermediği ya da kısıtlı pazar payının olduğu ülke ve bölgelere açılma imkanı bulduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Özel sektörümüzün gayreti, devletimizin verdiği destekler ve dinamik salgın tedbirleri sayesinde ekonomimiz 2020 yılını büyümeyle kapattı. Yüzde 1,8'lik oranla Çin'in ardından G20 içerisinde en yüksek büyümeyi kaydeden ülke olduk. Yine bu dönemde G20'de sanayi üretimi en çok artan devletler arasında yer aldık. Geleneksel ihracat pazarlarımızdaki ciddi ekonomik küçülmeye ve dış talep daralmasına rağmen 170 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Aynı dönemde Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticaret hacmi yüzde 4 artışla 21 milyar doları aştı." (İLKHA)