• DOLAR 32.439
  • EURO 35.46
  • ALTIN 2324.52
  • ...

Mezopotamya topraklarında şiddetli kuraklık yaşanıyor. Mardin Ovasında kuru arazi diye tabir edilen sulanmayan ekili toprakların yarısından fazlası şiddetli kuraklık etkisiyle başakta kurudu. Ürün gelmeyince bu kez saman kıymete bindi.

Saman fiyatında yaşanılan belirsizlik ve spekülatif söylemler sebebiyle saman adeta altın çağını yaşıyor. Konuya değinen Kızıltepe Ziraat Odası Sekreteri Sedat Ayyıldız, “Hasat sezonun başlamasıyla beraber bir haftadır özellikle sap saman olayı bölgemiz de tabiri caiz ise kripto para olayına döndü. Piyasaya farlı aktörler işin içine girince spekülatif söylemler fiyatlar ortalık toz duman.” açıklamasını yaptı.

Sedat Ayyıldız

Ortada bir belirsizliğin olduğunu savunan Ayyıldız, “Kimse beni yanlış anlamasın taraf değilim, amacım ukalalık ta değil. Öncelikle ben bir çiftçiyim, çiftçinin durumu ortada tabi ki de ürününün sapından samanın dan da kar elde edecek. Biçerdöver sahibi arkadaşlar sermaye bağlamış ekmek kapısı oda kazanacak. Saman işini meslek olarak yapan arkadaşlar da kazanacak.  Lakin; çiftçi yıllardır anız yaktı samandan hiçbir gelir elde etmedi. Biçer parası ödedi. Bugün şartlar değişti. Kazanacak ama insaflı ve fırsat kollamadan. Biçerdöver sahipleri hakkaniyetli bir fiyat ile biçecek, kar edecek ama fırsat kollamadan. Saman işi yapan arkadaş sermaye bağlamış iş makinası almış kar edecektir ama insaflı bir şekilde. Piyasada çok uçuk rakamlar, saatlik yükselen fiyatlar var.  Bence bu şekilde devam ederse daha önce dediğim gibi çiftçi, samancı, biçerci hepsi kaybedecektir.  İlimizde bu sektör için çalışma süresi 15-20 gündür. İşin içinde olanların dışında bu sezonda ne kazansam kardır mantığı ile spekülatif söylemler ile fiyat artıran veya bu olayı kullanarak fiyat yükselmeye çalışanlar emin olun bu şekilde devam ederse piyasa kitlenecektir.  Ben piyasada fiyat belirleme yetisine sahip değilim ama kimse kimseyi ezmesin her kes emeğinin karşılığını alsın kanaatindeyim. Çiftçi makul bir fiyat ile samancı hakkaniyetli bir fiyat ile biçerciye emeğinin karşılığını vermelidir. Her kese bol kazançlar diliyorum.” diye konuştu. (İLKHA)