• DOLAR 32.591
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2508.218
  • ...
İslam`ı, Hayatın Her Alanına Yaymak ibadettir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - İslam dininde eğlencelerin nasıl yapılacağını, neler olduklarını, nelere dikkat edileceğini ve benzeri soruların cevaplarını eğitimci Mahmut Aytekin`den dinledik.

Yaz döneminin başlamasıyla beraber sosyal aktivite çerçevesinde eğlence ve dinlenme programları hız kazandı. Kimisinin ailesiyle, kimisinin arkadaşlarıyla eğlenmeleri her sene gördüğümüz durumlardan bir tanesi. Ancak her insanın eğlence durumlarının aynı çerçeve içerisinde geçtiğini söyleyemeyiz. Bazı eğlencelerin haramlarla geçtiği görülürken, bazı eğlencelerin de İslami usullere göre yapıldığı görülüyor. İşte Bunların nedenlerini ve bunlara karşı verilen cevapları Eğitimci Mahmut Aytekin `den dinledik.

Eğlenceler İslami Çerçeve İçerisinde Yapılmalı
Peygamber döneminden günümüze kadar eğlencenin var olduğunu belirten Eğitimci Mahmut Aytekin, "Asrı Saadet devrinde de müminlerin kendi aralarında eğlenceleri vardı. Ancak bu zamanda yapılan ahlaktan uzaklaştırıcı, saçma sapan eğlence anlayışlarına benzer bir eğlence anlayışı olmamıştır. Müslümanlar bir kenara çekilip hiçbir zaman bir ruhbanlıkta yaşamamışlardır. Müslümanların günlük sıkıntılarını, yorgunluklarını giderecek muhakkak bir eğlenceleri olmuştur. Örneğin Peygamberin (sav) hayatına baktığımız vakit Habeşlilerin mescitte yaptıkları eğlencelere Hz. Aişe ile birlikte gitmiştir. Düğünlerin hazırlanmasına yardımcı olmuş ve ashabını bunlara teşvik etmiştir. Hatta kendi aralarında şakalaştıklarını, gülüştüklerini biliyoruz. Ancak Peygamber (sav) bunların hepsini İslami çerçeve içerisinde yapmıştır" dedi.

İslam İnsanı Sınırlandırmıyor
İnsanların günahlara girmeden eğlenmelerinin mümkün olduğunu vurgulayan Aytekin "Helal dairesi keyfe kâfidir. İnsanların harama girmelerine gerek yoktur. Müslümanların her hareketi İslam`ın öngördüğü şekilde olmalı. İslam`da sınırlar bellidir. O sınırlar dışına çıkılmadığı takdirde insanların günah işlemeleri mümkün değildir. Örneğin Müslümanlar bir pikniğe gittikleri vakit diğer insanların yaptıkları gibi içki içmeyerek, Allah`ın hoşuna gitmeyecek söz ve davranışlardan uzak kalarak, İslam`ın istediği bir biçimde cemaatle namazlarını kılarak, denize gireceklerse göbek ile diz kapaklarını kapatacak bir şekilde girerlerse kendilerini muhafaza edebilirler. Yani Allah`ın çizmiş oldukları sınırlar içerisinde eğlencelerini yapabilirler. Ancak bu şekilde günaha girmeden eğlenebilirler. İslam insanı sınırlandırmıyor bilakis genişlik sağlıyor. Yapılan bu eğlenmelerle beraber kişi ibadet dahi yapmış oluyor" şeklinde konuştu.

Zina Yaygın, İçkiler Su Gibi Tüketiliyor
Üniversite ortamlarında ve okul ortamlarında yapılan eğlencelere değinen Aytekin, "İslam`da kadın ve erkeğin yan yana olması, içkilerin su gibi tüketilmesi, kulağımızın duyacağı sözlerin, küfür sayılabilecek sözlerin sarf edilmesi haramdır. Burada bu şenliklere baktığımız vakit bunların hepsini görebiliyoruz. Zina yaygın, içkiler su gibi tüketiliyor. Müslümanların bu ortamlara karşı kendilerini muhafaza etmeleri gerekir. Çünkü bu ortamlar başından sonuna kadar haram ortamlarıdır" dedi.

En Büyük Tehlike Neslimizdir, Korunmalı
Allah`ın böyle rezillikleri yasak kılmasının sebebinin toplumsal düzenin sağlanması olduğunu ifade eden Aytekin, "Burada doğabilecek en büyük tehlike, gelecek neslimizin teslim edeceğimiz kişiler tarafından bozulmak istenmesidir. En büyük tehlike neslimizdir. Eğlencelerde, gençlerin alkol almaları birbirlerine sataşmalarına, birbirlerini yaralamalarına hatta birbirlerini öldürmelerine kadar gidebiliyor. Ayrıca burada gençlerin beyinlerinin uyuşması diğer bir tehlikedir" diye konuştu.

Çocukla İlgilenmek En Büyük Eğlencedir
Bu konuda anne babanın sorumluluklarının olduğunu belirten Aytekin "Bir anne babanın televizyonu açıp çocuğuyla ilgilenmemesi, çocuğunu ihmal etmesi çocuk için kötü örnek teşkil edecek bir durumdur. Ancak evine gelen bir anne baba televizyona dalmıyorsa, evde günaha götürecek bir davranışta bulunmuyorlarsa, evlatlarıyla şakalaşıyor gülüşüyorlarsa, çocuğunun sorunlarıyla ilgileniyorsa anne babanın evladına en büyük örnekliği ve evladıyla yaşadığı en büyük eğlencesidir" dedi.

Burhan Teke - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir