• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Çarpıcı rapor: Ölenlerin yüzde 91'ini siviller oluşturuyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bu rakamlar toplamda aralarında çocukların da bulunduğu 238 bin 892 kişiye denk geliyor.

Silahlı Şiddete Karşı Eylem'in yöneticisi Iain Overton, elde edilen kanıtların askeri hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanmış füzeler ve bombaların askerlerden ziyade sivillere zarar verdiğini kesin bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Overton, "Kasaba ve şehirlerde bombalar kullanıldığında siviller zarar görüyor. Irak’ta 10 yıl boyunca olduğu gibi aynı durum bugün de Gazze’de devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte çalışmada, İngilizce medyada kayıtlara geçen 123 ülkeden 29 bin haberin incelendiği belirtildi. En ölümcül olayın, Ekim 2017'de El Shabaab  tarafından Somali'nin başkenti Mogadişu'da düzenlenen bir kamyon bombasının patlaması olduğu belirtildi. Söz konusu saldırıda kurbanların 500'den fazlası hayatını kaybetti.

Öte yandan, İrlanda, yoğun nüfuslu bölgelerde "patlayıcı silahların kullanımını kısıtlamayı" amaçlayan uluslararası bir siyasi bildirge oluşturmak için uluslararası çabalara liderlik ediyor ve Ocak ayında AB’nin desteğini aldı. Bildirgenin bu yılın sonlarında Cenevre'de gerçekleşecek BM toplantısında tartışılması bekleniyor.

Ancak, ABD, İngiltere ve Fransa gibi diğer ülkeler ve siyonist rejim bildiriye ilişkin çekincelerini ifade ederken, Rusya öneriye katılmadığını duyurdu.

Silahlı Şiddete Karşı Eylem, Mayıs 2011'den bu yana, Irak, Suriye ve Filistin başta olmak üzere tüm dünyada patlayıcı silahlar nedeniyle 357 bin 370 ölüm ve yaralanma kaydedildiği ve bunların yüzde 73’ünün sivil olduğunu açıkladı. Bu oran, yoğun nüfuslu bölgelerde yüzde 91'e yükseldi.

Sivil kayıplarından en çok etkilenen ülkenin ise incelenen on yılın büyük bir bölümünde iç savaşla harap olan ve yüzde 84'ü sivil olmak üzere 92 bin 831 kayıtlı ölüm ile Suriye’nin olduğu görüldü. Esad rejiminin saldırıları Suriye'deki her 10 can kaybından yedisini sorumluyken, geri kalanların arkasında ise DAEŞ ve diğer gruplar vardı.

Irak DAEŞ ile yaşanan savaştan kaynaklanan 73 bin 471 kayıtlı ölüm veya yaralanma ile en çok etkilenen ikinci ülke oldu ve onu 49 bin 107 sivil ölümüyle Afganistan, 29 bin 66 sivil ölümüyle Pakistan ve 24 bin 498 sivil ölümüyle Yemen izledi.

Gazze ise 764 olay arasında kaydedilen 5 bin 700 sivil kayıpla en çok etkilenen dokuzuncu bölge oldu. Kurbanların ise yüzde 90'ının sivil olduğu belirtildi.

(NTV)

Bu haberler de ilginizi çekebilir