• DOLAR 32.514
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2475.501
  • ...
KYK BORÇLULARI YAPILANDIRMA DEĞİL AF BEKLİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

İşsizlik ve borç kıskacında üniversiteden mezun olan öğrenciler hayata 1-0 yenik başlamanın vermiş olduğu psikoloji ile başlıyor. Öğrencilik dönemlerinde son çare olarak başvurdukları öğrenim kredisi mezun olduklarında yüklü miktarda borç olarak karşılarına çıkıyor. Hükümet, öğrenim kredisi alan gençlerin borçlarını yine yapılandırmaya hazırlanırken KYK kredisi alan gençler borçların silinmesini istiyor.

300 BİN GENÇ İCRALIK OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre her dört gençten bir işsiz. Gayrı resmi veriler ise bu rakamın çok daha fazla olduğunu söylüyor. İşsizlikle birlikte üniversiteden mezun olan gençlerin önünde bir diğer engel ise öğrencilik dönemlerinde mecburen aldıkları KYK öğrenim kredisi borçları. Açıklanan son rakamlara göre Türkiye’de 5 milyon üniversite mezununun öğrenim kredisi borcu bulunuyor. Bu mezunların yaklaşık 300 bini ise borçlarını ödeyemediği için icralık oldu.

YAPILANDIRMA ÇÖZÜM DEĞİL

Neredeyse her gün sosyal medyada kredi borçlarının silinmesini isteyen üniversite mezunlarının açtığı etiketler gündem oluyor. KYK borçlusu mezunlar işsizlik had safhaya çıktığı bu günlerde borç yapılandırmanın çözüm olamayacağını düşünüyor. Zaten mezun olduklarında borçları ödeyemedikleri için gecikme faiziyle borçlarının her geçen gün katlandığı belirten borçlular, yapılandırma sadece faizin silineceğini ancak anaparanın olduğu gibi kalacağını ifade ediyor. 4 Yıllık bir fakülte okuyan bir öğrenci mezun olduğunda en az 25 bin lira borçla mezun oluyor. Asgari ücretle çalışan veya iş bulamayan yeni mezunların borçları ödemedikleri sürece katlanıyor ve artık çekilmez oluyor. Gençler şimdi yapılandırma yerine işsiz ve borcu ödeyemeyeceklerin öğrenim kredisi borçlarının affedilmesini bekliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir