• DOLAR 32.504
  • EURO 34.8
  • ALTIN 2490.618
  • ...

Buğday stratejik bir ürün olduğuna vurgu yapan Pakdemirli, ülkenin yeterli stoğunun mevcut olduğunu, herkesin içinin rahat olması gerektiğini ve buğday konusunda Türkiye'nin kendi kendine yeten bir ülke konumunda olduğunu belirtti.

Hasat döneminin başladığını ifade eden Pakdemirli "TMO üreticilerimizi memnun edecek üretici dostu alım fiyatları açıklıyor. Makarnalık buğdayın alım fiyatı yüzde 36 arışla  tonu 2.450 TL, ekmeklik buğday yine yüzde 36 artışla 2.250 TL, arpa yüzde 37 artışla 1.750 TL olarak belirlendi. Ton başına 275 TL'yi bulan bir destek. Bakanlık olarak piyasayı yakından takip ediyoruz. Piyasa dengesi ve regülasyonu sağlanacak. İlk günlerde borsalarda verilen fiyatlar gerçekçi değil" değerlendirmesinde bulundu.

TMO öncelikle iç piyasadan ürün alacak

TMO'nun öncelikle iç piyasadan ürün alacağını söyleyen Bakan Pakdemirli "Üreticiyi memnun ettik, koruduk, tüketicileri de kollayacağız. Yem maliyetlerini kontrol altında tutacağız. TMO hasat sonu satış fiyatları, başa baş maliyetlerle açıklanacak. Stok takviyesi için yetkimiz var ve gerekli olan her türlü tedbirleri alacağız" diye konuştu.

Desteklerde önemli artış sağladıklarını ifade eden Pakdemirli "Gübre desteğinde %100 artış sağladık. 2019'da 4 TL'den 8 TL'ye, 2020'de ise 8 TL'den 16 TL'ye yükselttik. Yine benzer şekilde mazot desteğini de artırdık. 2019'da mazot desteği %27 artışla 15 TL'den 19 TL'ye yükseldi. 2019'da prim desteğini %100 artışla 5 TL'den 10 TL'ye artırdık" dedi.

Hatay Amik Ovası'nda yılda 3 ürün alınabildiğini belirten Bakan Pakdemirli "Burada buğday verimi Türkiye ortalamasının üstünde. 2021 tahmini verim dekara 500-550 kg olarak bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki ekilen alanlarda artış yaşandığını söyleyen Pakdemirli, ekilmeyen arazileri üretime açtıklarını ve 1 yılda ekilen alanların 2,2 milyon dekar artarak, 156 milyon dekara ulaştığını vurguladı.

Mevsimlik tarım işçileri için aşılama başladı

Yaşanan pandemi sürecinde üretimin devamı için gerekli tedbirleri almaya devam ettiklerini söyleyen Pakdemirli "Tedbirlerimiz bu yıl da sürüyor. Mevsimlik tarım işçileri için aşılama başladı. Tarımda diğer meslek mensuplarının kademeli aşılanması için de Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor" diye konuştu.

Pakdemirli daha sonra, Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri şantiye alanında ve Belen'de geçen yıl Ekim ayında meydana gelen orman yangını sahasında incelemelerde bulundu. Bakan Pakdemirli ayrıca meydana gelebilecek yangınlar için köylerde hızlı müdahale imkânı verecek su tankerlerini muhtarlara teslim etti.

Reyhanlı Amik Ovasına bereket katacak

Reyhanlı Barajı Takviye Tesisleri şantiyesinde incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada Karasu Nehrine regülatör yapısı ve 36 km iletim kanalı kurulacak. Tesisler Amik Ovasına bereket katacak" dedi.

Amik ovasında 600 bin da alanın sulanacağını belirten Pakdemirli "452 milyon TL zirai gelir artışı sağlanacak ve 53 bin ilave istihdam yaratılacak. 200 bin da tarım arazisi taşkınlardan korunacak" diye konuştu.

Tesisin Reyhanlı Barajı'nın ana su kaynağını oluşturacağını belirten Pakdemirli "Yıllık 239 milyon m3 su derive edilecek.  Projede % 33 fiziki gerçekleşme sağlandı.  Proje kapsamında 2 tünel var ve bunlardan T1 tüneli 1.373 m, T2 tüneli ise 2 bin 29 m uzunluğunda. 2021'de tünellerin kazı ve destekleme imalatları tamamlanacak" değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)