Ormancılara teorik ve uygulamalı eğitim verilmeye başlandı
Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerde görev yapan Orman Teşkilatı mensuplarına Silvikültür Eğitimi verildi.
3 gün sürecek olan eğitim programı kapsamında, orman varlığı bulunan ilçeler de ziyaret edilerek uygulamalar yerinde görülecek.
Malatya’da düzenlenen programda rehabilitasyon çalışmalarında genel prensipler, bozuk orman alanlarında ve meşede canlandırma kesimi, ekim-dikim ile rehabilitasyon, menengüç ve alıç aşılama, badem budama ile rehabilitasyon çalışmaları, meşede koruya tahvil çalışmaları, meşe koru ormanında bakım müdahaleleri, yapraklı ve ibreli türlerde ilk aralama ve sıklık bakımı çalışmaları ile orbis silvikültür modülü ve aşamaları konusu ele alındı.
Bölge Müdürlüğüne bağlı illerde görev yapan işletme müdürleri ve şeflerinin katıldığı eğitim çalışmaları 3 gün devam edecek. İlk gün düzenlenen çalışmada ise genel bilgiler verilerek konunun ana hatları ele alındı.
Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, programın Malatya’da düzenlemekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, Malatya özelindeki orman varlığı hakkında bilgi verdi.
Elâzığ Orman Bölge Müdürü Muhammet Salih Çetiner ise “Malum Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğü ağaçlandırma erozyon kontrolü ve bir de malum mera ıslah çalışmaları ve fidan üretim programları ile ön plana çıkmış bir bölge müdürlüğüdür. Meşe konusunda ciddi manada rehabilitasyon çalışmaları olduğunu biz yakinen biliyoruz. Tabii ki ormanlarımızda meşe yanında ardıç da var. Yüzde yetmişi bozuk vasıfta. İnsan kaynaklı hayvan kaynaklı ciddi manada yıllardır görmüş dejenere olmuş sahalarımız devasa. Bizler bu bozuk meşeler de dejenere olmuş meşelerin Kendi kaderine bırakmayı düşünmüyoruz. Bu bozuk meşhereler üzerinde yapacağınız rehabilitasyon çalışmalarıyla, canlandırma kesimleriyle bozuk sahalarımız verimli olanlara dönüşecek. Bu sizin gayretlerimiz de sizin yapacağınız projeler ile hayata geçecek.” diye kaydetti.
Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, Malatya 15. Bölge Müdürlüğü olarak 2 milli park, 15 tabiat parkı, bir yaban hayatı geliştirme sahası, 5 sulak alan, bir tabiat koruma parkı olmak üzere toplam 21 koruma alanında hizmet verdiklerini belirtti.
Orman Genel Müdürlüğü Silvikültür Daire Başkanı Kahraman Temür de şunları kaydetti:
“Silvikültür nedir diye bir giriş yaparsak, yeni ormanların kurulması, bu ormanlarla birlikte tabii 3 olarak yetişmiş ormanların gençleştirilmesi ve bakımı ile devamlılık ilkesi doğrultusunda en verimli şekilde orman alanlarının, ekosistemin ve toplumun çok yönlü ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde işletilmesi ve varlığının devam ettirilmesi ile uğraşan bir bilim dalıdır. Yani kabaca Orman mühendisi demek Silvikültürcü demektir. Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğünün alanı yaklaşık 1 milyon 350 bin hektar. Genel alanın yaklaşık yüzde 16'sına tekabül ediyor. Ormanlarımızın yüzde28'i verimli, yüzde 72'si bozuk ayrıca, bu ormanların yüzde 55'i koru, yüzde 45'i de baltalık olarak işletiliyor. Bu rakamlar bizlere rehabilitasyon ve 4 ağaçlandırma çalışmalarına yoğunlaşmamızı, tüm dikkatimizi buralara vermemizi dikta ediyor. Arkadaşlar ormanlarımızı planlarken 3 ana fonksiyonu göz önünde bulunduruyoruz. Bunlar ekonomik, ekolojik ve sosyo-kültürel fonksiyonlar. Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğümüzde yapacağımız ormancılık planlamalarımızda ekolojik fonksiyon mutlaka birinci öncelik olmalıdır.”
Programa; Orman Genel Müdürlüğü Silvikültür Daire Başkanı Kahraman Temür, Elâzığ Bölge Müdürü Mehmet Salih Çetiner, Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, İl Müdürü Yakup Kalaylı, Elâzığ Bölge Müdürlüğüne bağlı illerdeki İşletme Müdürlüğüne bağlı ilçe şefleri katıldı.(İLKHA)