• DOLAR 32.543
  • EURO 34.771
  • ALTIN 2489.615
  • ...
ABD'nin 'Gazze' planı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Blinken, ABC kanalında yayımlanan ve George Stephanopoulos'un sunduğu "Bu Hafta" adlı programda, işgal çetesi  ile Hamas arasında varılan ateşkesi ve sonrasını değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, ateşkese bir an önce ulaşılması için  yetkililerle yoğun görüşmeler yürüttüğünü anlatan Blinken, Biden yönetiminin "sessiz ve yoğun diplomasisinin", ateşkeste büyük rol oynadığını savundu.

Blinken, "Eğer pozitif bir değişim olmazsa ve eğer Filistinlilerin daha onurlu ve ümitli bir şekilde yaşamalarına yardım etmenin yolunu bulamazsak, bu döngü aynı şekilde devam eder ve bu da kimsenin yararına olmaz." dedi.

Blinken, ateşkesin ardından en önemli görevlerden birinin, özellikle Gazze'deki insani ve fiziksel yeniden inşa sürecinin olduğunu belirterek, "Daha önce de olduğu gibi yine güvenilir ve bağımsız taraflarla çalışacağız, yarı-hükümet tarzı otorite ile değil. Açıkçası Hamas, Filistin halkına yıkımdan başka bir şey getirmemiştir. Dolayısıyla Filistinlilere yardım etmek için asıl mevzumuz ılımlı Filistinlilere ve Filistin yönetimine ulaşmaktır. Tabi ki İsrail de burada önemli bir rol oynayacaktır." görüşünü paylaştı.

Bazı Demokrat Kongre üyelerinin, Biden yönetimine işgal çetesi  konusunda tepki gösterdiği hatırlatılan Blinken, siyasete karışmadığını, ancak ABD'nin işgal çetesinin güvenliğine olan bağlılığının aynen sürdüğünü ve söz konusu 735 milyon dolarlık silah satışının da devam edeceğini aktardı.

Antony Blinken, "ABD'nin, İran'a yönelik bazı yaptırımları kaldırmaya hazırlandığı, Hamas'ın bölgede İran tarafından desteklendiği ve dolayısıyla eli rahatlayacak olan İran'ın Hamas'ı daha fazla desteklemesini Biden yönetiminin nasıl engelleyeceği" sorusuna ise yanıt verirken zorlandı.

ABD'nin bu konuda öncelikli amacının nükleer anlaşma koşullarına geri dönülmesiyle İran'ın nükleer silah sahibi olmasının önlenmesi olduğunu dile getiren Blinken, aynı zamanda İran'ın bölgedeki "terör unsurlarını desteklemesinin de" önüne geçebileceklerini ileri sürdü.

Bu haberler de ilginizi çekebilir