• DOLAR 32.502
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2429.585
  • ...
Kuzey Kıbrıs'ta sulanabilir alan yüzde 9'dan yüzde 74'e çıkacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Törende konuşan Bakan Pakdemirli, "Bugün, KKTC'nin verimli topraklarını, ülkemizin bereketli sularıyla buluşturmak için 277 milyon lira maliyetli Sulama İletim Tüneli'nin hizmete alınmasının mutluluğunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Projeyi "Asırlık bir rüya" olarak nitelendiren Bakan Pakdemirli, bu rüyanın gerçekleştiğini belirterek "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi toplam 3 milyar lira yatırımla hizmete alındı." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

Pakdemirli, içme, kullanma ve sulama suyu olarak hizmete sunulan projenin 80 kilometrelik askılı boru sistemiyle Akdeniz'i geçtiğini vurgulayarak bu projenin, dünyada tek olduğunun altını çizdi.

KKTC'ye proje ile yıllık 75 milyon metreküp su ulaştırıldığını belirten Bakan Pakdemirli, 50 yıllık tatlı su ihtiyacının da garanti altına alındığını söyledi.

Projeye 2017 yılında yer teslimiyle başlandığını hatırlatan Pakdemirli "Güzelyurt ve Mesarya Ovası Sulaması İletim Yapıları Projesi kapsamında 5 bin 700 metre uzunluğunda, 4,2 metre çapında bir de tünel inşa edilmiştir." diye konuştu.

Yerli imkanlar ve Türk mühendislerin eliyle revize edilen tünel açma makinesi (TBM) ile açılan tünelin son santimlerinin de törenle tamamlanacağını kaydeden Pakdemirli, "İletim tünelinden aldığımız su, 4 kilometrelik hat ile Güzelyurt Ovası'nda yer alan ve önceki yıllarda yer altı suyu ile sulanan 18 bin 730 dekarlık alana iletilecektir." ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, Serhatköy-Kumköy içme suyu hattı, Kumköy deposu ve Mesarya iletim hattı projeleri için de planlama çalışmalarının tamamlandığını belirterek "KKTC'de sulama projelerinin bitmesiyle toplam 116 bin dekar, yani yaklaşık 250 bin futbol sahasına yakın bir alan sulamaya açılacaktır. Böylece, KKTC'de şu anda toplam tarımsal arazinin sadece yüzde 9'u sulanabilirken proje sonunda ekilebilir arazisinin yaklaşık yüzde 74'ü sulamaya açılacaktır. Bu sayede, Kuzey Kıbrıs'ın üretiminde ve tarımsal işletme başına düşen net gelirde 20 katlık bir artış olacaktır." dedi.

Projenin kendisini 8 yılda amorti edeceğinin altını çizen Bakan Pakdemirli, "Mesarya Ovası sulaması projesi tamamlandığında, KKTC'nin ekonomisine yıllık 156 milyon lira katkı ve yaklaşık 10 bin kişiye ilave istihdam sağlanacaktır." diye konuştu. (İLKHA)

 





Bu haberler de ilginizi çekebilir