• DOLAR 32.412
  • EURO 35
  • ALTIN 2324.401
  • ...
Kuzey Marmara Otoyolu hizmete açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İstanbul'un ulaşım sorununa kalıcı çözüm sağlayacak en kritik projelerden birinin açılışını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Güzergâh üzerindeki Cebeci Tüneli'nin uzunluğunun sol ve sağ tüpleriyle 7,8 kilometreyi geçtiğini, hat üzerindeki altı adet viyadüğün de 2 kilometreyi aşan uzunluğa sahip olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Toplam yatırım bedeli 1,7 milyar dolar olan bu kesim, ileride inşası planlanan üç katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin de bağlantısını teşkil edecektir. Habipler-Hasdal kavşakları bölümü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yönünden 2. Çevre Yolu'nu kullanarak gelen araçların Başakşehir, Kayaşehir, Arnavutköy, Çam ve Sakura Hastanesi, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi gibi yoğun trafiği olan yerlere kolayca erişilmesini sağlayacaktır." diye konuştu.

Kuzey Marmara Otoyolu'nun tüm bölümlerinin tamamlandığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Marmara Otoyolu'nu 45 kilometrelik Nakkaş-Başakşehir kesimiyle büyüterek toplamda 443 kilometreye çıkarttıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu otoyolla Türkiye'nin hem nüfus yoğunluğu hem üretim ve ticaret kapasitesi hem de turizm potansiyeli bakımından en hareketli yerlerinin başından gelen Marmara Bölgesi’ni çepeçevre otoyolla kuşatmış olacaklarını söyledi.

"Kanal İstanbul da inşallah tarihe damgasını vuran bir eser olacak"

Otoyol güzergâhlarındaki Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, 1915 Çanakkale Köprüsü gibi abide eserlerin Türkiye’nin sembolleri olarak tarihteki yerlerini alacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Sülieti yavaş yavaş ortaya çıkan 1915 Çanakkale Köprüsü şimdiden gören herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Yakında ilk köprüsünün temelini atarak fiilen hayata geçirmeye başlayacağımız Kanal İstanbul da inşallah tarihe damgasını vuran bir eser olarak ülkemizin iftihar tablosu içindeki yerini alacaktır. Sonradan eklediğimiz kısım hariç tamamını hizmete açtığımız Kuzey Marmara Otoyolu’nun ülkemize vakitten 1 milyar 650 lira ve akaryakıttan 830 milyon lira olmak üzere yıllık 2,6 milyar liraya yakın maddi katkısı, 351 bin ton da karbon emisyon azaltımı faydası olacaktır. Bir kez daha Kuzey Marmara Otoyolu’nun ülkemize kazandırılmasında emeği geçen Bakanlığımızı, yüklenici firmaları, mühendisinden işçisine herkesi şahsım, milletim adına tebrik ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne verim getirecek Sulama İletim Tesislerinin Işık Görünme Töreni’ne canlı bağlantıyla katılacağını bildirerek, "Durmak yok, yola devam, kararlılıkla devam. Milletimizin büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolundaki atılımlarını salgın sonrasında hızlandıracak siyasi ve ekonomik altyapıyı kuracak projelerimizi birer birer hayata geçiriyoruz." dedi.

"Filistin, unutmayın bizi bekliyor"

Erdoğan, "Filistin, unutmayın bizi bekliyor. Filistin tüm o yavruların ağlamalarıyla bizi bekliyor. İşte Dışişleri Bakanımız ve birçok birlikte hareket ettiğimiz dışişleri bakanlarımız Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Dönem Başkanı olan milletvekilimiz Volkan Bozkır Bey’in Başkanlığında başarılı bir oturumu hamdolsun dün gerçekleştirdiler. Ve bunu gerçekleştirirken oradan bir şeyi haykırdılar, neydi o? Filistin’in 1947’den itibaren topraklarının bu terör devleti İsrail tarafından nasıl işgal edile edile bugünkü bir parça Filistin toprağına döndüğünü anlattılar. Anlatacağız, durmayacağız. Hele hele bu haritaları göstererek anlatacağız, çünkü bu terör devleti israilin ne olduğunu tüm dünyanın bilmesi lazım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle gençlere seslendiğini belirterek, "Bu terör devleti israili çok iyi tanımanız, çok iyi anlamanız lazım. Dünyanın ve insanlığın şu anda beklediği bu terör devleti israilin ne olduğudur. Bizi yeniden kısır çekişmelerin, dar kalıpların, sahte gündemlerin, karanlık senaryoların kıskacına hapsetmek isteyenlere bunca yıldır eyvallah etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Marmara Otoyolu'nun açılışı yapılan bölümünün hayırlı olması dileyerek, "Unutmayın yol medeniyettir. İşte medeniyete giden bu yolculuğumuzda da bu güzel yolları açmak hamdolsun bizlere nasip oldu, nasip oluyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, konuşmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından Osmanlıca "Yol medeniyettir" yazılı bir tablo hediye edildi. Törende, Kuzey Marmara Otoyolu Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu tarafından bağışlanan 50 bin fidanın sertifikası da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra beraberindekilerle kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir