• DOLAR 32.559
  • EURO 34.885
  • ALTIN 2432.877
  • ...
Dünyanın en büyük buzdağı Antarktika’dan koptu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araştırmacılar tarafından A-76 olarak adlandırılan buzdağı, aynı zamanda gezegenin yüzen en büyük buzdağı ünvanına da sahip oldu.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Antarktika'nın kuzeybatısında bulunan Ronne Buz Sahanlığı'ndan kopan dev buz kütlesinin Weddell Denizi'ne doğru sürüklendiğini duyurdu. Avrupa Uzay Ajansı, kopan 4 bin 320 kilometrekarelik dev buz kütlesinin uzaydan alınan görüntülerini internet sitesinde kamuoyuyla paylaştı. “A-76” adı verilen buz kütlesi 170 kilometre uzunluğa ve 25 kilometre genişliğe sahip.

Uzay ajansı, devasa ve dikdörtgen buz tabakasının bir fotoğrafıyla birlikte web sitesinde yaptığı açıklamada, bilim insanları tarafından A-76 olarak adlandırılan yeni buzdağının, Copernicus Sentinel-1 misyonu tarafından yakalanan son uydu görüntülerinde tespit edildiğini söyledi.

Antarktika'nın Ronne buz tabakasından kopan A-76'nın büyüklüğü onu, gezegendeki mevcut en büyük buzdağı yapıyor. A-76’dan önce bu ünvana, yaklaşık 3 bin 380 kilometrekarelik Weddell Deni'zinde yüzen A-23A sahipti.

Dünyada daha önce kopan en büyük buz kütlesi olarak bilinen “A-23A” 3 bin 380 kilometrekarelik alana sahipti.

Bilim insanları küresel ısınmayı, buzuldaki ayrışmaya en büyük neden olarak görüyor. (İLKHA)

 

 



Bu haberler de ilginizi çekebilir