• DOLAR 32.565
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2430.476
  • ...
Mavi Marmara Mağdurlarından Anlamlı Karar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

israil`in, Gazze`ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi`ne düzenlenen saldırıya ilişkin Türkiye`den özür dilemesinin yankıları sürüyor. Konuya ilişkin Mavi Marmara baskının mağdurlarından da açıklama geldi. Özür dilenmesinin Türk diplomasisi açısından büyük bir başarı olduğunu ifade eden mağdurlar, İsrail`den alınacak tazminatı Gazze`deki mağdurlara verme kararı aldı.

"İSRAİL İNSANLIK SUÇU İŞLEDİĞİNİ KABUL ETTİ"

Mavi Marmara Gemisi`ne düzenlenen saldırıda oğlu Furkan Doğan`ı kaybeden baba Ahmet Doğan, İHH Kayseri Şubesi`nde gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail`in geç de olsa ``insanlık suçu işlediğini kabul ettiğini`` söyledi.

"ŞEHİTLERİMİZ AMAÇLARINA ULAŞTI"

Mavi Marmara Gemisi`nde yola çıkanların Gazze`deki ambargoyu kırmayı amaçladıklarını belirten Doğan, şunları kaydetti:

``Şayet İsrail, bizim baştan beri söylediğimiz üç şartı kabul etmişse, Mavi Marmara, o gemide yolculuk yapanlar ve şehit olanlar amacına ulaşmış demektir. Furkan da o geminin parçası olarak Gazze`ye uygulanan insanlık dışı ambargoyu kırmak, yıkmak, ortadan kaldırmak için uğraşıyordu. O yolda da şehit olmuşlardı.Furkan ve diğer şehitlerimiz de esas itibari ile `ambargoyu kırma konusunda amaçlarına ulaşmıştır` diyebiliriz.``

Mavi Marmara`daki baskınında kurşunla yaralanan Dost, Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği`nin (DOSTDER) başkanlığını yapan Hüseyin Mutlu ise şunları ifade etti:

``Bu gelişme İsrail ile bugüne kadar yapılan anlaşmazlıkların olumlu bir değişimi olarak görülebilir. Neticede o geminin aslına uygun olarak görevini yerine getirebilmiş olması, Filistin, Gazze halkının İsrail hegemonyasından, onların egemenliğinden kurtulup kendi bağımsızlığına kavuşmasıyla mümkün olacaktır.``

"TÜRKİYE DİPLOMASİSİ AÇISINDAN BÜYÜK BAŞARI"

Saldırıda Dünya Tekvando Şampiyonu eşi Çetin Topçuoğlu`nu kollarında kaybeden milli tekvandocu Çiğdem Topçuoğlu, gelişmeyi Türkiye bürokrasisi, hükümet açısından olumlu bulduğunu belirterek, ``Türk diplomasisi açısından, bizim için gerçekten büyük başarı oldu. Burada emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz`` diye konuştu.

TAZMİNATI GAZZE`DEKİ MAĞDURLARA VERECEKLER

Mavi Marmara Gemisi`neİsrail askerlerinin saldırısında yaralanan Osman Çalık, ``İsrail`den tazminat alabilirsek alacağım paranın tek kuruşuna dokunmadan Filistin devletine kendim götürüp vereceğim`` dedi.

Saldırıda yaralanan Mehmet Ali Zeybek de İsrail`in Türkiye`den özür dilemesine ilişkin, ``Tazminatı alırsam Gazze`deki mağdur insanlara kendi elimle vermeyi düşünüyorum`` diye konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN`A TEŞEKKÜR

Saldırıda yaralananlardan merkez Sur ilçesinde esnaflık yapan Ayetullah Tekin ise İsrail`in özür dilemeye zaten mahkum olduğunu belirterek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`a bu konudaki hassasiyeti nedeniyle teşekkür etti.

Saldırıda hayatını kaybeden Ali Haydar Bengi`nin eşi Saniye Bengi de Başbakan Erdoğan`a teşekkür etti.

Saldırısında yaralananlardan Hüseyin Mutlu, ``İsrail`in özür dilemesi güzel bir başlangıç olabilir ama oradaki Filistin`in kendi başına, kendi hürriyetine kavuşmuş bir sıfatta var olmasıyla ancak bu iş neticelenmiş olacaktır`` deRKEN Cevdet Ökenek de ``Bizim için önemli olan Filistin`de yaşayan kardeşlerimizin özgür olmasıdır`` dedi.

Mehmet Tunç da yaklaşık 3 yıl geçtiğini belirten Tunç, ``Aslında bu özür daha önceden olmalıydı. Çok gecikmiş bir özür`` diye konuştu.

"BU TÜRKİYE`NİN GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR"

Saldırıdan yara almadan kurtulan İHH Şanlıurfa Şube Başkanı Behçet Atila, İsrail`in şu ana kadar herhangi bir konuda özür dilediğini hatırlamadığını aktararak, ``İsrail`e özür diletmek bile başlı başına bir olay. Bu tavırları Türkiye`nin gücünü gösteriyor. İsrail`in geri adım attığını gösteriyor`` diye konuştu.

Saldırısından yara almadan kurtulan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) gönüllüsü Salih Merdivan de (48) İsrail`in yenilgiyi kabul ettiğini ifade etti. Merdivan, ``İsrail yaptığı zulmü gördü ve özür diledi. Bu Müslümanların şükretmesi gereken bir manzaradır. Biz Allah`a şükrediyoruz. Bizi böyle bir ikramla karşılaştırdığı için`` dedi. (AA)

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir