• DOLAR 32.573
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2425.742
  • ...
Öykü yarışmasında dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SİVAS - İlköğretim öğrencileri arasında yapılan \"Veremi tanıyorum, yazıyorum\" konulu öykü yarışmasında dereceye giren öğrenciler Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü toplantı salonunda ödüllerini aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Levent Sağlam, toplumda tüberküloz hastalığına dikkat çekmek için bir dizi etkinlikler düzenlediklerini söyledi. Tüberküloz hastalığı hakkında bilgiler veren Uz. Dr. Sağlam, \"Tüberküloz denildiği zaman akla en çok solunum yolu ile bulaştığı için Akciğer Tüberkülozu geliyor. Aslında tüberküloz vücutta her organı tutabilen ve onun adı ile anılabilen bir mikroptur. Akciğer tüberkülozu daha sık görülüyor. Bunun en sık belirtileri arasında kilo kaybı, iştahsızlık, gece terlemeleri, halsizlik, yorgunluk, öksürük hatta kanlı balgama kadar gidebiliyor. Bunlardan bir tanesi iki tanesi görüldüğü zaman hiç vakit kaybedilmemelidir. Hemen aile hekiminize ya da göğüs hastalıkları uzmanına veya Verem Savaş dispanserine müracaat edilmelidir. Böyle olmalı ki tüberküloz hastalığı aynı zamanda çok sinsi bir hastalıktır ki bu özelliği ile de hiç farkında olmadan aylarca yıllarca bünyede yayılmaya sebep olabiliyor. Bu hastalığın teşhisini bir an önce yapmak ve tedavisini gerçekleştirmek için toplumun dikkatini bu yöne çekmeye çalışıyoruz. Yıllar içerisinde Türkiye de bu hastalık ile önemli mücadeleler veriliyor ve büyük başarılar elde ediliyor\" dedi.

2006 yılında Doğrudan Gözetimli Tedavi Sistemine geçildiğini hatırlatan Sağlam, \"2006 yılından bu yana Sağlık Bakanlığının uygulamaya aldığı Doğrudan Gözetimli Tedavi Sistemi ile birlikte tüberkülozda mücadelede çok daha önemli başarılar elde edildi. Bu Doğrudan Gözetimli Tedavi her hastanın aldığı her ilacın saatine ve dozuna bir sağlık görevlisi nezaretinde almasını sağlamak ve bundan emin olmak. Tüberküloz hastaları tedavilerini aksattığı zaman bu hastalığa karşı bir direnç oluşuyor. Toplumda yayılmasına vesile oluşturuyor. Bunun önüne geçilmesi için hastalar yakın markaja alınıyor\" ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, Şifaiye Medresesinde yatan Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus`un tüberkülozdan vefat ettiğini hatırlatarak, \"Bize uğramaz demeyin!\" sözleriyle vatandaşları uyardı. Hasta olan kişinin ailesinin de etkilenebileceğini belirten İlter, \"Bakanlığımız doğrudan gözetimli tedavi sistemi ile hasta yakınını da koruma altına aldı. Geçen yıl Mayıs ayında Halk Sağlığı Müdürlüğümüz kuruldu. Geçen yıl ilimizde 102 tane tüberküloz hastamız vardı. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz yaptığı çalışmalarla hasta sayısını 61`e düşürdü. İlimizde yüzde 40 oranında başarı sağlanmış durumda. Bu tür çalışmalar halkımızın ve öğrencilerimizin bilgilenmesini sağlıyor\" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından \"Verem\" adlı hikâyesiyle birinci olan TOKİ Şehit Uzman Çavuş Bahattin Erturhan Ortaokulu öğrencisi Esma Nur Çimen, \"Meryem`in Izdırabı\" adlı hikâyesiyle ikinci olan Gazipaşa Ortaokulu öğrencisi Çağla Güder ve \"Umuda Tutunmak Hayata Tutunmaktır\" adlı hikâyesiyle üçüncü olan Vali Bekir Aksoy Ortaokulu öğrencisi Ela Nur Yıldırım ödüllerini aldı. Dereceye girenler Dizüstü bilgisayar ve Tablet bilgisayarla ödüllendirildi. (Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir