• DOLAR 32.342
  • EURO 35.118
  • ALTIN 2239.972
  • ...
Merkel: Çin ile zıtlaşarak uluslararası meseleleri çözemeyiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB-Çin Yatırım Anlaşması’nın iki tarafa da yarar getireceğini söyledi. Merkel, partisinin dün düzenlenen grup toplantısında video konferans yoluyla yaptığı konuşmada, AB-Çin Yatırım Anlaşması’nın onay sürecinde bazı zorluklar yaşanmasına rağmen, anlaşmanın önemli bir taahhüt olduğunu ve iki tarafın da bu anlaşmadan yarar göreceğini belirtti.

“AB-Çin Yatırım Anlaşması, piyasaya giriş izni konusunda bize daha faydalı bir muamele sağlayacak” ifadesini kullanan Merkel, anlaşmadaki bazı maddeler sayesinde, AB ile Çin arasındaki ticaretin karşılıklı olarak yararlı yönde gelişeceğini dile getirdi.

Merkel, “Çin’in kalkınması ve refahı, Almanya’nın çıkarlarına uygun. Çin olmadan veya Çin ile zıtlaşarak ne iklim değişikliğiyle ne Dünya Ticaret Örgütü ile ilgili konularla ne de diğer uluslararası meselelerle baş edebiliriz” dedi. Merkel, Çin’in 2060 yılından önce karbon nötrlüğü elde etme taahhüdünü de çok taraflılığı koruma yönündeki olumlu bir sinyal olarak değerlendirdi.

Çin ve AB, 30 Aralık 2020’de AB-Çin Yatırım Anlaşması’na ilişkin müzakerelerin öngörülen tarihte tamamlandığını açıklamıştı. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, AB ve Çin’in uyguladığı karşılıklı yaptırımlar ve diplomatik ilişkilerin kötüleşmesi nedeniyle Avrupa Komisyonu’nun söz konusu anlaşmanın onaylanmasını sağlama girişimlerinin fiilen askıya alındığını belirtmişti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu

Bu haberler de ilginizi çekebilir