• DOLAR 32.577
  • EURO 34.937
  • ALTIN 2429.523
  • ...
Baas rejimi, ABD’yi Suriye'ye ait buğday, petrolü Irak'a kaçırmakla suçladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ _ SURİYE
 Suriye rejimi haber ajansı (SANA), kamyonlar, petrol tankerler ve birkaç soğutuculu kamyondan oluşan 45 araçlık bir konvoyun Pazartesi günü Suriye topraklarından Irak'a doğru ayrıldığını bildirdi.

Şarkul Avsat'ta yer alan habere göre, kamyonlara Tal Alo'daki silolardan buğday yüklendi ve el-Velid sınırı kapısını geçerek ülkeden ayrıldı.

SANA, çalıntı buğday yüklü kamyonlar ve Suriye petrol sahalarından çalınan petrol tankerleri dahil olmak üzere Amerikan birliklerinin Hummer arabaları ve zırhlı araçların bulunduğu 27 araçtan oluşan bir askeri konvoyu ülkeden çıkardığını bildirdi.

Bu arada ABD destekli ve ana omurgasını terör örgütü YPG güçlerinin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) rejimin kontrolündeki bölgelere giden petrol tankerlerine el koydu.

Katerji şirketine ait düzinelerce tanker rejimin kontrolündeki bölgelere doğru yol alırken Rakka'nın batısındaki Tabka Köprüsü’ndeki kontrol noktasına vardıklarında durdurularak el konuldu. Sürücülerden bazıları bilinmeyen nedenlerle tutuklandı. 

Ayn El Fırat internet sitesi, 250 tankerin Haseke'den rejim kontrolündeki bölgelere petrol taşıdığını bildirdi. Kontrollerde YPG tarafından 12 sürücü tutuklandı.

Ayn El Fırat, detay vermeden bu kişilerin güvenlik incelemesine alınacağını bildirdi.

Baas rejimi, geçtiğimiz günlerde Deir Ezzor'daki 17. Tümen komutanı ve Güvenlik ve Askeri Komite başkanı Tümgeneral Nizar Ahmed el-Kader'i görevden aldı.

Kader hakkında, petrol kaçakçılığı, ABD ordusu ve YPG ile iş yapmak suçlamalarıyla soruşturma açıldığı belirtildi.

Bu arada SDG, ABD önderliğindeki uluslararası koalisyonla koordinasyon içinde, Deyrizor'un doğu kırsalındaki Vadi El-Ajij'deki aktif IŞİD hücrelerini bulmak için bir harekat başlattı.

SDG, birçok sığınağı tahrip ettiklerini ve IŞİD’in Suriye-Irak sınırından silah kaçırmak için kullandıkları yolları ve tünelleri ortaya çıkardığını bildirdi.

SDG sözcüsü Farhad Shami, harekatın IŞİD hareketinin tespit edildiği ve Suriye topraklarına paralı asker ve silah kaçırmak için kullanılan bir çöl sahasını hedef aldığını duyurdu.

Bu, SDG'nin koalisyonun hava desteğiyle bir ay içinde yürüttüğü ikinci harekatı oldu.

SDG, IŞİD'in kalıntılarını takip etmek için çok sayıda harekat başlattı, ancak bölgedeki terör faaliyetlerini henüz durdurmadı.

Çeviri: Engin Dinç 

Kaynak; Ortadoğu haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir