• DOLAR 32.517
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2433.248
  • ...
Yeni hat tamamlandı Bingöl`e su verildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Bingöl`ün Karlıova İlçesi Devecik (Kürük) köyünde şehir merkezine gelen isale hattında heyelan oluşması sonucu 14 Mart Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren su sorunu yaşandı. Heyelana maruz kalan bölgenin onarım çalışmaları bitti.

 

Yaklaşık 500 metrelik isale hattının heyelan ile birlikte kullanılamaz hale geldiğini belirten Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, acil müdahale ile çok zor şartlar altında geçici hattın yapımını tamamlayarak, şehre su verdiklerini söyledi.

 

Ekiplerin özverili çalışmaları sonucu heyelana maruz kalan bölgede çalışmalar yapılarak, su sorununun giderildiğini belirten Başkan Atalay, çalışmaların zor şartlar altında yapıldığını belirterek, \"14 Mart 2013 Perşembe günü akşam saatlerinde Kürük (Devecik) köyüne yaklaşık 2 km mesafede toprak kayması sonucu (Heyelan) Kürüksuyu İsale Hattı büyük bir sorun oluşmuştur. Bölgede oluşan heyelan, isale hattını komple kullanılamaz hale getirmiştir. Devlet Su İşleri, İller Bankası Bölge Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bingöl Belediyesi ekipleri olarak Kürüksuyu isale hattında meydana gelen heyelanlı bölgeye gittik. Oluşan heyelanın nasıl çözülebileceği ile ilgili yerinde inceleme yaptık. İki aşamalı bir çözüm üzerinde mutabakat sağladık. Birincisi; acil olarak yüzeyden polietilen içmesuyu borularıyla şehir merkezindeki içmesuyu hattımızı yapan müteahhit eliyle heyelana maruz kalan bölgenin yaklaşık 500 metrelik bir bölümünün tamir edilmesi gerekiyordu, ekiplerimiz zor şartlar altında yaptığı çalışmalar sonucu isale hattı onarıldı. Bölgede yağışların da etkisiyle heyelanın ilk günden beri devam ettiği gözlemlendiği için daha esnek bir malzeme türü olan polietilen borularla bu hattın yapımını, belediyemiz ve ekiplerimiz insan üstü bir gayretle çalışmalarını bitirerek şehre tekrar su verilmiştir. Burada kamuoyunun bilmesi gereken husus; bu afetin boyutlarının ne kadar büyük olduğu ve yapım imkanlarının da arazi ve mevsim şartlarından dolayı ne kadar zor olduğu konusudur\" dedi.

 

Kalıcı çözüm için çalışmaların başladığını ifade eden Atalay, \"Ekiplerimiz, gece gündüz aralıksız çok fedakârca zor şartlar altında çalıştı. Burada heyelanın oluşmasında etken olabilecek her konu kurumlar ve belediyemiz tarafından incelenmektedir. Belediyemiz tarafından da bölgede yapılan Hidro Elektrik Santrali( HES)`nin bu heyelana etkisinin ne olduğu konusunda mahkemeden bilirkişi tespiti talep edilmiştir. Ayrıca diğer kamu kurum ve kuruluşlarına valilik tarafından konunun incelemesi için talimat verilmiştir. Zor bir alan ve tümüyle heyelan riskine maruz bir isale hattında bu işlemleri yaptık. Gece gündüz demeden yapılan çalışmalar sonucunda sorun giderildi. Kalıcı çözüm içinde bahsettiğimiz projelendirme çalışması bittikten sonra, belediyemiz yapım işlemlerine başlayacaktır. Bu, yaklaşık 15 yıllık hatta ilk kez heyelan oluşan bir alan. Yapıldığı günden bugüne bu alanda hiçbir heyelan oluşmamıştı. İlk kez böyle bir heyelan oluşuyor\" diye konuştu.

 

Başkan Atalay, \"Metan-Mirzan, Şemo kaynaklarımızı, bütün parklarımızdaki ve diğer yerlerdeki sondajlarımızı da ilk günden beri faal hale getirerek, vatandaşlarımızın kullanımına sunduk. Özellikle Metan-Mirzan ve Şemo kaynaklarımızı şebekenin el verdiği ölçüde dönüşümlü olarak kullandırmaya çalıştık. Parklarımızdaki sondajlarımızı 07-24 saatleri arasında kullanıma açtık. Hastaneler, Okullar, Camiler, Yurtlara da ile ilgili de itfaiye araçlarımızla su taşıdık. Bunun dışında evlere ve sitelere tankerlerle kesinlikle su taşımadık. Yeni alternatif arayışlarla da ilgili yoğun çalışmalarımız devam ediyor. Depo bölgelerimize yakın yeni sondaj alanlarında etüt çalışmalarını yapıyoruz. Uygun debilerle ilgili araştırma yapıyoruz. Bunu da ayrı bir alternatif olarak gündemimizde bulunduruyoruz. Ayrıca sondajı olmayan parklarımızda da çok hızlı bir şekilde sondaj etüt çalışması yapıyoruz. Yeni yapılan yaklaşık 500 metrelik hattı çok hızlı ve federkarca tamamlayan tüm belediye çalışanlarımıza, İçmesuyu yüklenicimiz ve ekiplerine ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Afet (Heyelan) sonucu oluşan sıkıntı için halkımızdan özür diler, sabrınız için teşekkür ederiz\" şeklinde konuştu.(Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir