• DOLAR 32.319
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2292.318
  • ...
HÜDA PAR Heyelan Bölgesinde İncelmelerde Bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL - Bingöl ilinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Kürük içme Suyu isale hattında meydana gelen heyelan nedeniyle kente 8 gündür su verilemediğini ifade HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı, "Yaşanan bu afetten dolayı Bingöl halkımıza geçmiş olsun. Allah sabırlar versin" dedi.
 
14 Marttan beri Bingöl`ün içme suyu isale hattının heyelan nedeniyle tahrip olmasıyla 9 gündür su verilemediğini belirten Tasalı, "HÜDA PAR Bingöl İl Teşkilatı olarak biz de durumu yerinde inceleyerek yapılan çalışmaları görmek için buraya geldik. Gerçekten de burada arazi şartlarının kötü olması nedeniyle çalışmalar ağır aksak yürüyor. 7-8 gündür burada bir iş makinesi ve yaklaşık 13 işçi ile çalışmalar devam ediyor. Durum hakkında bilgi aldık. Her halde çalışma yürüten yetkililerin söylediğine göre bir müddet daha şehre su verilemeyecek gibi görünüyor. Bu açıdan dolayı Bingöl halkımıza geçmiş olsun. Allah sabırlar versin. Biraz daha sabır etmemiz gerekiyor. Bir doğal afet sonucu bu olay meydana gelmiş. Bu bir afettir denilebilir" dedi.
 
"Önlemler alınmış olsaydı belki de şehir bu kadar susuz kalmayacaktı"
Daha önce önlem alınması durumunda şehrin bu kadar susuz kalmayacağını ifade eden Tasalı, "Doğrusu bu HES barajının hafriyatının döküldüğü bir bölgede meydana gelmiş. Dolayısıyla bu afette birinci derece HES barajının hafriyatı ve sorumluları mesuldür. Yetkililerin bu hususta girişimde bulunmaları gerekiyor. HES bu zarara sebep olduğu için yasal çerçevede bu hakkının aranması lazım. Şuanda neler yapılabilir. Görüldüğü gibi arazide heyelan ve kaymalar söz konusu. Yüz bin nüfuslu bir ilin su içme isale hattı burada geçiyor. Daha öce bu gibi durumların yaşanmaması için yetkililerin önlem alması gerekiyordu. Önlemler alınmış olsaydı belki de bu kadar şehir susuz kalmayacaktı" şeklinde konuştu.
 
"Hakikatten şuanda arazi şartları çok sıkıntılı ve yapılan çalışmaları zorlaştırıyor"
Arazi şartlarının çok sıkıntılı olduğunu ve yapılan çalışmaları zorlaştırdığını ifade eden Tasalı, "Buna rağmen başarılmayacak bir şey yok. Teknoloji çağındayız. İş makineleriyle ve insan gücüyle bu iş rahatlıkla haledilebilir. Sonuçta çözülmeyecek bir sorun da değil. Bu konuda yetkililerin biraz daha duyarlı olmaları gerekiyor. Biz daha önce susuzluk hakkında bir takım uyarılarda bulunmuştuk. Bizim amacımız birilerini itham değil. Görüneni olanı dile getirmek. Dolayısıyla bu konuda tedbirlerin alınması lazım. `Bir musibet bin nasihatten daha iyidir` İnşallah yetkililer buna göre tedbir alırlar. Daha değişik alternatifler de geliştirilir. İl olarak her tarafımız sularla dolu bir iliz. Bu susuzluğu Bingöl hak etmiyor. Tekrardan bu sıkıntıdan dolayı halkımıza sabırlar diliyoruz" dedi.
 
Son olarak Tasalı, "Mevcut olan suyu israf etmeden kullanalım. Bulunduğumuz hal su nimetinin ne kadar kıymetli olduğunu görüyoruz. Temennimiz inşallah suyun en kısa zaman da tekrar şehrimize verilmesidir" ifadelerini kaydetti.
 
"Herkesin sabırlı olması lazım"
Elazığ İmar Müdürlüğünde çalışan ve heyelan bölgesinde çalışmalara katılan harita teknikeri Mustafa Pirinç çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "Şuanda yeni boruları hendeğe yerleştirmiş durumdayız. Bağlantılarının bir kısmını yaptık. Çalışmalarımız sıkıntısız devam ediyor. En kısa zamanda su vereceğiz. Bir doğal afettir. Herkesin sabırlı olması lazım. Allah`u Teâlâ Bingöllü ve diğer yerleri korusun" diye konuştu.
 
Heyelan bölgesine bir iş makinesinin tek çalışması yeterli midir? Sorusuna cevap veren Pirinç, "Burası heyelan bölgesi olduğu için ve sizin de gördüğünüz gibi her taraf çamur. Birden fazla iş makinesini buraya sokarsak rahat çalışamayız. Yapılan iş sekteye uğrar ve istediğimiz gibi çalışamayız" şeklinde konuştu. (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir