• DOLAR 32.342
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2238.842
  • ...
Teknokratlar hükümeti, Nedir? Nasıl kurulur? Nasıl işler? Seçimle mi gelir? Dünyada ve Türkiye'de Teknokrat hükümetleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber - Haber merkezi - Ramazan Yusuf

Teknokrasi hükümetlerinde, yönetim kadrosu; bilim adamları, mühendisler ve teknolojistlerden oluşur. Karar verme süreçleri, alanında uzmanlaşmış, teknik bilgiye sahip kişiler tarafından yönetilir.

Teknokraside yetkili kişilerin karar verirken baz aldıkları değerlerin sadece bilim ve rasyonalizim olduğu iddia edilir. Oysa insanın olduğu yerde alınan hiç bir kararın, kültür ve siyasi kanaatten bağımsız olamayacağı da bilimsel bir gerçektir.

Teknokrat hükümeti kavramı ilk olarak 1912 yılında Thorstein Veblen tarafından ortaya atılmıştır. Veblen; hükümetlerin mühendisler tarafından yönetilmesi gerektiği görüşünü savunmuştur. Bu savını da mühendislerin sibernetik sistemlere en hakim gurup olduğu üzerine kurmuştur.

1929'daki büyük buhran döneminin de etkisiyle bir müddet rağbet gören Teknokrasi, kurulan ilk Teknokratlar hükümetinin sadece 99 gün iktidarda kalabilmesi nedeniyle tartışılır hale gelmiştir.

Türkiye'nin ilk teknokrat hükümeti 12 Mart 1971 muhtırası sonrası, askerlerin talebiyle CHP milletvekili Nihat Erim tarafından kurulmuştur.

Ne var ki sistem kısa süre içinde SOS vermeye başlamış, teknokratlar hükümeti istifa ettiğinde arkasında telafisi güç bir ekonomik tablo bırakmıştı. Türkiye'de bugüne dek kurulan hiç bir teknokrat hükümeti başarılı olamamıştır.

Günümüzde (11.05.2021) Arap Baharı sonrası Tunus'ta kurulan hükümet, Teknokratlar hükümetidir. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir