• DOLAR 32.506
  • EURO 34.944
  • ALTIN 2439.99
  • ...
Öcalan`ın `Çekilin` Çağrısına Tepkiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Uygulamaya geçildiği andan itibaren Türkiye`de hava değişecektir, bölgede hava değişecektir. Ben buna inanıyorum. Buradaki ifadelerde yatan birçok mesajlar bizim aylardır, yıllardır söylediğimiz sözler: Silahlar bırakılmalıdır ve eyleme karışmış, karışmamış ülkemizi terk etmeleridir."

Türk bayrağının olmamasını kınıyorum

Muammer Güler (İçişleri Bakanı): Kutlama alanında Türk bayrağının olmamasını nefretle kınıyorum. Bayrağın orada olmaması bir büyük eksikliktir. Orada açılan Öcalan posterleri için adli merciler gereğini yapacak. Öcalan’ın mesajında kullandığı dil barış dilidir, uygulamayı görmek lazım. Bundan sonrasını göreceğiz tabii ki.

Süreç şova dönüşmüştür

Devlet Bahçeli (MHP Genel Başkanı): Türkiye’nin içine çekildiği çözülme süreci bugün tam bir şova ve meydan okumaya dönüşmüştür. Nevruz kutlamalarıyla Türk milletine gözdağı verilmiştir. Tüm gelişmeler süreç isimli ihanet, çözülme ve çöküş planının hükümet ve PKK’yla birlikte, karşılıklı paslaşma ve uyum içinde yürütüldüğüne işaret etmektedir. Türk bayrağının hiçbir yerde asılmadığı bu ortam içinde, İmralı canisinin posterleri taşınmış, Kürdistan çağrıları her tarafı sarmış ve hainlikler kara bulut gibi mübarek vatanımızda dolaşmıştır.

Öcalan örgütün ezberini bozdu

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Siyasi Başdanışmanı Yalçın Akdoğan: CNN Türk’te yaptığı değerlendirmede, Öcalan’ın örgütün ezberlerini bozduğunu, yeni bir perspektifle topluma mesajlar verdiğini söyledi. Akdoğan, “Öcalan şunu gördü. Eylem olursa devlet muhatap almıyor. Yeni bir eylem olursa Öcalan devre dışı kalır. Devlet onlarla topyekûn mücadele eder ve başarılı olamayacakları görülür. Terörle mücadele askıya alınmış değil. Saldırı yapılırsa anında karşılık verilir. Burada baldıran zehri içmek tavizler vereceğiz anlamına gelmiyor. Bu bir al-ver süreci değil.” dedi. Sürece güçlü bir toplumsal desteğin olduğunu kaydeden Akdoğan, “Cemaatler, tarikatlar, diğer sivil toplum kesimleri ve toplumdan çok güçlü destek var. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin söylediklerinden tutun da toplumun diğer kesimlerinden de çok güçlü destek var.” diye konuştu.

AB, Öcalan’ın çağrısından memnun

AB Komisyonu, Öcalan’ın Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında okunan mesajını memnuniyetle karşıladı. AB Genişleme Komiseri Stefan Füle ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, açıklamasında, ‘’PKK’ya bugün yapılan silah bırakma ve Türkiye sınırlarının dışına çekilme çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun somut takibini ve uygulanmasını bekliyoruz’’ dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland ise Öcalan’ın mesajını olumlu bulduğunu söyledi.

CHP’de ‘konuşmayın’ talimatı

Son dönemlerde çözüm sürecine yönelik muhalefetini sertleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, partisinin yönetici ve milletvekillerine Nevruz’la ilgili yazılı ve görsel medyaya çıkmama ve demeç vermeme talimatı verdiği öğrenildi.

Kan duracaksa, destek veririz

Mustafa Kamalak (Saadet Partisi Genel Başkanı): Bugün Nevruz, ‘yeni gün’ demektir. İnşallah bir çözüme ulaşılır. Temennimiz budur. Biz Saadet Partisi ve Milli Görüş olarak bu ülkede bir serçenin bile haksız öldürülmesine müsaade etmeyiz, gönlümüz razı olmaz. Bu ülkede bir damla kanın bile akmasını önleyici tedbire biz sonuna kadar destek veririz.

‘Nevruz’ yeni bir başlangıç

Mehmet Metiner (AK Parti Adıyaman Milletvekili): Nevruz, ‘silahlara elveda’ denilen yeni bir başlangıç oldu. Öcalan silahlara ‘elveda’ dedi. İslam kardeşliğine, tarihsel geçmişimize vurgu yaptı. Günün çatışma değil, kardeşlik günü olduğunu söyledi. Çok anlamlı. Kesin bir dille silahlı güçlerin sınır dışına çıkması gerektiğini söyledi. Demokratik siyaseti önerdi. Türkiye’nin batısında da bu çağrıya olumlu bakıldığı kanaatindeyim.

İhtiyatlı bir iyimserlik içindeyim

Atilla Kart (CHP Konya Milletvekili): Herkes barışın gelmesini istiyor. Sorun şu: Orada acaba gerçekten barışın tesisine yönelik kalıcı ciddi bir çalışma mı yapılıyor? Orada Doğu’daki Güneydoğu’daki insanlarımızın o özlemlerini ve beklentilerini, onları tatmin edecek adil, kalıcı, demokratik yapıyı inşa edecek bir arayış mı var? Olayın özü büyük ölçüde budur. Olayı bu boyutu ile görmek lazım. İhtiyatlı iyimserlik içinde takip ediyorum.

Açıklamalar sürecin seyrini etkileyecek

Vahap Coşkun (Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi): Öcalan’ın verdiği mesajlar önemli. Silahlı güçlerin yurtdışına çıkması çağrısı çok olumlu bir gelişme. Öcalan, Türkiye kamuoyuna seslenerek güçlü bir birlik vurgusu yapıyor. İslam kardeşliği vurgusu da çok önemli. Tarih ve din üzerinden birlik vurgusu yaptı. Hem Türkiye kamuoyuna yönelik, onların endişelerini gidermeye yönelik hem de sürecin bundan sonra alacağı seyri göstermesi bakımından önemli.

Yeni anayasa şart oldu

Şahismail Bedirhanoğlu (Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı): Yeni anayasa Kürt sorununun çözümünde artık temel nokta. Öcalan’ın mesajıyla bu çok net ortaya çıktı. Eylemsizliğin ötesinde silahlı birliklerin sınır dışına çekilmesi mesajı çok önemli. Böylesi süreçler kendi içinde kriz barındıran süreçlerdir. Süreç bence dayanıklı. Hem Paris’te işlenen cinayetlerde hem de tutanakların sızdırılması sırasında takınılan tavır sürecin dayanıklılığını göstermiştir.

MHP’den Meclis’te bayraklı protesto

MHP milletvekilleri, Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında Türk bayrağının bulunmamasını protesto etmek amacıyla TBMM Genel Kurulu’nda sıralarda bulunan mikrofonlara Türk bayrağı astı. Genel Kurul, Başkan Vekili Sadık Yakut’un başkanlığında toplandı. AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten’in Nevruz Bayramı’na ilişkin gündem dışı konuşması sırasında, MHP’li milletvekilleri, sıralarda bulunan mikrofonlara Türk bayrağı astı. MHP grup başkan vekillerinin oturduğu sıraların önünde de hayatını kaybedenlerin fotoğrafı  ile pkk tarafından öldürülen bir bebeğin fotoğrafına yer verildi. Gün boyu Meclis Genel Kurulu’nda yaşanan Nevruz tartışması, çalışmaları da etkiledi. Gece yarısına kadar çalışmayı planlayan Genel Kurul, şiddetli gerginlik nedeniyle erken kapandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir