• DOLAR 32.579
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2486.942
  • ...
`Kararımı Yarın Açıklayacağım`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Ülkesinde hükümet kurulabilmesi için dün başladığı siyasi istişareleri tamamlayan İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, hükümeti kurma görevine ilişkin kararını, gerekçesiyle yarın açıklayacağını söyledi.

İtalya`da 24-25 Şubat`ta yapılan genel seçimlerin ardından, ilk aşamada parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ve üst kanadı Cumhuriyet Senatosu`nun başkanları belirlenirken, ikinci aşama olan hükümetin kurulması konusunda Cumhurbaşkanı Napolitano`nun yürüttüğü siyasi istişareler, akşam saatlerinde tamamlandı.

Sabah saatlerinde en fazla oy alan partilerden eski komedyen Beppe Grillo liderliğindeki 5 Yıldız Hareketi`ni, daha sonra Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ bloku kabul eden Cumhurbaşkanı Napolitano, akşam saatlerinde de seçimlerden birinci çıkan merkez sol blokun lideri Pierluigi Bersani ile bir araya geldi.

Görüşmelerini tamamladıktan sonra basının karşısına çıkan Napolitano, yaptığı kısa deklarasyonda, ``(Hükümeti kimin kuracağına dair) kararımı ve gerekçesini yarın açıklayacağım`` dedi.

Bersani: ``Bir hükümet lazım``

Cumhurbaşkanı Napolitano ile en son görüşen merkez sol blokun lideri Pierluigi Bersani de görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, içinde bulundukları durum için herhangi bir ``a ya da b planlarının`` olmadığını ifade ederek, ``Ben duruma kendi yaklaşımımızı Cumhurbaşkanı`na aktardım`` diye konuştu.

Bersani, yeni hükümetin doğmasının belli bir süre içinde, bütün siyasi güçlerin ortak sorumluluğunda gelişmesi gerektiğini ifade etti.

İtalya`ta 24-25 Şubat`ta yapılan seçimler sonrasında, hiçbir partinin parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu`nda çoğunluğu alamaması, hükümet kurulması için koalisyonu mecbur kılıyor. Seçimlerden birinci çıkan merkez sol, merkez sağ ile koalisyona sıcak bakmayarak 5 Yıldız Hareketi`ne yanaşırken, 5 Yıldız Hareketi`nin ise iki partiyle de koalisyon yapmak istemeyip, hükümeti kurma görevinin sadece kendilerine verilmesini istiyor. Merkez sol blok ise kendilerinin birinci parti olduğunu ve sıranın da kendilerinde olduğunu savunarak hükümeti kurma görevini üstlenmek istiyor.

Bu siyasi ortamda, Cumhurbaşkanı Napolitano`nun yarın açıklayacağı kararı büyük merakla bekleniyor.

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir