• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Irak eski Genelkurmay Başkanı: PKK, Türkiye'ye bahane veriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rûdaw’a konuşan Irak eski Genel Kurmay başkanı ve Kürdistan Bölgesi Başkanı askeri danışmanı Babekir Zebari, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde PKK’ye karşı sürdürdüğü operasyonlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Son operasyonlarla birlikte TSK’nın sınırdan içeride 30-35 yeni askeri üss kurduğunu belirten Zebari, “Keste Tepesi’nde 9 kilometre, bazı bölgelerde ise 15-20 kilometre kadar içeriye girmiş durumdalar” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde daha önce TSK’ya ait bazı küçük üsslerin bulunduğunu ve bu üslerin varlığının anlaşmaya dayalı olduğunu anlatan Zebari, “Fakat şimdiki üssler anlaşma olmadan, Kürdistan Bölgesi bilgilendirilmeden kurulmuş” ifadelerini kullandı.  

Babekir Zebari, “PKK nerede isterse orada Türkiye’ye bahane sunup Kürdistan Bölgesi sınırlarının derinliklerine girmesini sağlıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye ile PKK arasındaki sorunun “salt askeri yollarla çözülemeyeceğini” vurgulayan Zebari, “PKK 1978’de kuruldu, 1984’te silahlı savaşa başladı. Fakat o tarihten bugüne kadar da Türkiye tek bir defa da af çıkarmadı. Onlar da sorumlu. Bir af çıkarmış olsaydı belki çok kişi geri dönerdi, fakat şimdi onlar için her kapı kapatılmış” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başkanı askeri danışmanı Babekir Zebari, Irak ve uluslarası toplumdan büyük bri baskı olmadan Türkiye’nin operasyonları durdurması ve geri çekilmesinin mümkün görünmediğini söyledi.  

TSK, 23 Nisan 2021 günü Duhok’un Amedi ilçesi kırsalında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan sınır bölgelerinde de PKK’ye yönelik “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlatmıştı.

Yerel idari kaynaklara göre savaş ve çatışmalar nedeniyle bu süre zarfında Duhok’a bağlı 14 köy boşaltıldı.

Kaynak; Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir