• DOLAR 32.575
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Ankara Berberler Odası: Bayram öncesi işimizin başında olmak istiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 

Tam kapanma döneminde hükumetin yeterli bir plan ve hazırlık yapamamasından dolayı bayram öncesi giyim-ayakkabı, Kasap-şarküteri vs. esnaf gibi berber-kuaförlerde büyük mağduriyet yaşıyor.

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara, tam kapanmadan dolayı bayram öncesi esnafın mağdur olduğunu söyledi.

Sezayi Kara, salgın sürecinde kapanmaların kendilerini olumsuz etkilediğini, bu yüzden kontrollü bir şekilde esnafın açılması gerektiğini ve desteklerin artırılması gerektiğini söyledi.

Geçen yıl başlayan Coronavirus salgınının özellikle küçük esnafı zor durumda bıraktığına dikkat çeken Kara, “Geçen sene 51 gün berber ve kuaförlerimiz kapalı kaldı. 51 gün acısını halen kapatmış değildir. Çünkü sokak, saat ve hafta sonu kısıtlamaları devam ediyordu. Bu süreç ister istemez biz berber ve kuaförleri zor durumda bırakıyor. Geldiğimiz nokta itibarıyla tekrar Cumhurbaşkanımızın kabine sonrası yaptığı açıklama sonrasında berber dükkanları 17 mayısa kadar kapalı olacak. Daha halen belimizi düzeltememişken daha sıkıntılarımızı çözememişken halen eski işimize kavuşamamışken kısıtlamalar sürerken kapanmanın tekrar gelmesi gerçekten berber, kuaför ve güzellik salonlarını zor durumda bıraktı. Coronavirusu yenerek işimizin başında olmak istiyoruz.” dedi.

“Biz dükkanlarımıza kavuşmak istiyoruz”

Kara, “Bizler küçük küçük paralar kazanıyoruz. Küçük esnafız ama helalinden para kazanıyoruz. Onun için dükkanlarımızın açık olması lazım. Esnafın ışığı sönmemesi lazım. Biz dükkanlarımıza kavuşmak istiyoruz. İki gün de olsa dükkânlarımızı açalım istiyoruz. Yarın berberler ve kuaförler günü sebebiyle de olsa dükkanlarımızı açmak istiyoruz. Dükkanlarımızı açmak için müracaatlarımızı yaptık. Bu akşam yapılacak kabine toplantısında Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından küçük esnafa güzel ve müjdeli haber bekliyoruz. İşimizin başında olmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İnsanları tıraş ederek güzelleştirerek moral vermek istiyoruz”

“Bayram öncesi insanları güzelleştirmemiz lazım.” diyen Kara, devamında şunları aktardı:

“Berber mutlaka arefe günü arefe gününden bir gün önce dükkanında olmak zorunda. Çünkü insanları güzelleştirmek istiyoruz. İnsanları mutlu etmek istiyoruz. İnsanlarımızın da morale ihtiyacı var. İnsanları tıraş ederek güzelleştirerek moral vermek istiyoruz.”

“Ankara’da 8 bine yakın berber ve kuaförlerimiz var ve dükkanları kapalı”

Kara, “Ankara’da 3 binden fazla üyemiz var. Bunların yanında çalışan kalfalarımız ve çıraklarımızla beraber Ankara’da 8 bine yakın meslektaşlarımız var. Çok ciddi bir kitlemiz var. Şu anda Ankara’da 8 bine yakın berber ve kuaförlerimiz var ve dükkanları kapalı. Bu ay itibarıyla devletimizin vermiş olduğu biner lira hibe desteği var. Birde dükkanları kirada olanlara kira desteği açıklanmıştı. Bir kısım insan bundan yararlandı ama yararlanamayan meslektaşlarımız da var. Biz bunların hiçbirine gerek duymak sızın dükkanlarımızın açık olmasını istiyoruz. Dükkanlarımız açık olsa hiçbir desteğe ihtiyacımız olmayacak. Biz işimizin başında olmak istiyoruz. İnsanları güzelleştirerek biz paramızı kazanıyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

“11 Mayıs’ta işimizin başında olmak istiyoruz”

Tedbirler kapsamında kapanma devam edecekse desteklerin artırılması gerektiğini belirten Kara, “İster istemez günlük çalıştığımız için bizim ve yanımızda çalışanların sıkıntıları oluyor. Dükkanlarımızda kira konusunda sıkıntıları oluyor. Bu durum böyle devam ederse devletin verdiği desteği artırmasını istiyoruz. Devletten verilen desteği daha da çoğaltmasını istiyoruz. Destekler biraz daha çoğaltarak küçük esnafa biraz daha destek olmalarını istiyoruz. Esnafa krediler erildir. Ancak verilen krediler faizli kredilerdi. Biz faizsiz kredi verilmesini istiyoruz. Geçenlerde KOSGEB tarafından açıklanan 30 bin ila 75 bin arasında imalatçılara para ödenecek. Bu destekten bütün küçük esnaflar da yararlanmasını istiyoruz. Berber ve kuaförde KOSGEB’in desteklerinden yararlansın. Bunlarla alakalı da girişim ve müracaatlarımız var. İnşallah bir sonuç alabiliriz. Küçük esnafımızın bizden beklentileri işlerinin başında olmalarıdır. Geçen sene oda başkanları olarak 11 Mayıs’ı berberler ve kuaförler günü ilan etmiştik. 51 gün kapalı kalan berberler, kuaförler ve güzellik salonları 11 mayısta açıldığı için bizimde geçmişe dönük bir anımız var diye 11 mayısı berber ve kuaförler günü ilan etmiştik. Yarında 11 Mayıs. 11 Mayıs’ta işimizin başında olmak istiyoruz.” dedi. (İLKHA) 





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir