• DOLAR 32.342
  • EURO 35.154
  • ALTIN 2309.541
  • ...
SON DAKİKA
Alimlerden Çağrı: KUDÜS İÇİN AYAKLANIN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ÜMMET ALİMLERİNDEN TERÖR REJİMİNE KARŞI İNTİFADA ÇAĞRISI

Dünyanın dört bir tarafındaki 50’yi aşkın alim heyetini temsil eden alimler, yayımladıkları ortak bildiride, "Batı Yaka’daki halkımızı, bireysel ve toplumsal olarak yapacakları eylemlerle düşmanın uykularını kaçırtmaya ve yeni bir intifada başlatmaya davet ediyoruz." çağrısında bulundu.

12 maddelik önemli bir sonuç bildirgesi yayımlanan bildiride “Kudüs mahalleleri, 1948 yılında işgal edilmiş topraklarımız ve Batı Yaka’da bulunan sevgili Filistin halkımızı, en yakın yoldan Mescid-i Aksa’ya yola çıkıp, onu savunmaya çağırıyoruz.” diyerek Müslümanlar Mescid-i Aksa için set olmaya çağırıldı.

Yaşanan gelişmelerin önemine değinilen maddelerde “Yine alimler olarak, sizden Şeyh Cerrah Mahallesi'nde, Siyonist düşmana karşı sebat eden halkımıza destek vermek, kapısında durmak, direnmek ve savaşmak için harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu gün savaş günüdür. Güç yetirenin geride kalması ve zorluk çıkarması için bir özürleri yoktur. 'Gerek yaya olarak gerek binek üzerinde Allah yolunda sefere çıkın. Mallarınızla, canlarınızla Allah yolunda cihad edin. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.' (Tevbe Süresi 41)” denilerek Müslümanlar intifadaya çağırıldı.

“EYLEMLERLE DÜŞMANIN UYKULARINI KAÇIRMALISINIZ”

Yayımlanan diğer bir maddede “Alimler olarak, Batı Yaka’daki halkımızı, topraklarını siyonist gaspçıların altında ateşe çevirmesini, bireysel ve toplumsal olarak yapacakları eylemelerle düşmanın uykularını kaçırtmaya ve mübarek Mescid-i Aksa için yeni bir intifada başlatmaya davet ediyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

"DÜŞMAN KUVVET DİLİ DIŞINDA BİR DİLDEN ANLAMIYOR"

Sadece kınamaların ve protestoların yeteli olmayacağı belirtilen bildiride, “Alimler, Kassam Tugaylarının genel komutanının siyonist düşmanı son uyarmasından dolayı selamlıyor ve Filistin direniş gruplarından Kudüs, Mescid-i Aksa ve göçe zorlanan mazlum halk için cihadi çalışmalar yapmasına ve Filistin’in farklı yerlerinde kahramanlık eylemleri yapmaya davet ediyoruz. Kesinlikle bu düşman kuvvet dili dışında bir dilden anlamıyor.” denilerek Müslümanlar cihada çağırıldı.

KOMŞU MÜSLÜMAN HALKLAR HAREKETE GEÇSİN

Diğer İslam ülkelerinde de Müslümanların bu direnişe destek verilmesi gerektiği belirtilen bildiride, “Alimler, başta sevgili Filistin’e komşu ülkeler olmak üzere Müslüman halklarından harekete geçmelerini ve imkanlar dahilinde meydanlara inmelerini istiyoruz.” çağrısı yapıldı.

İslam İşbirliği Teşkilatından Kudüs çağrısı:

Uluslararası toplum harekete geçmeli

Siyonist işgal çetesinin Aksa saldırılarına karşı İslam İşbirliği Teşkilatı’ndan (İİT) önemli bir çağrı geldi. İİT tarafından, işgalci siyonistlerin Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını durdurmak için yapılan bildiride, siyonist işgal güçlerinin, üç semavi dinin müşterek mübarek mekanı niteliğindeki Harem-i Şerif'te aşırı güç kullanması sonucunda, çok sayıda Filistinli sivilin yaralanmasına neden olduğu ve bunun şiddetle kınandığı ifade edildi.

Açıklamada, siyonist işgal rejiminin, Kudüs'e ilişkin BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu kararları dahil olmak üzere, uluslararası hukuka aykırı uygulamalarına karşı uluslararası toplumun vakit kaybetmeden harekete geçmesinin elzem olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi: "Bu zulüm ve adaletsizliğinin sona erdirilmesi için somut tedbirler derhal alınmalıdır. israil’in, yasa dışı yerleşimciler lehine Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinlilerin nesillerdir yaşadıkları evlerine el koyularak, zorla tahliye edilmelerine yönelik operasyonlar da gayri hukuki ve gayri insanidir. İsrail’in mezkur politikalarını ve uygulamalarını da kınıyoruz.”

“KUDÜS VE KUTSAL MEKANLARIMIZ BİZİM KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”

Açıklamanın devamında, “Kudüs ve kutsal mekanlarımız bizim kırmızı çizgimizdir. İsrail’in, Kudüs'ün ve Harem-i Şerif'in statüsünü aşındırmaya yönelik mütecaviz eylemlerine ve Filistin halkının meşru haklarını gasp etme girişimlerine karşı her zaman ve en kuvvetli tepkiyi vermeye devam edeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.

KADİR GECESİ’NDE ELLER

KUDÜS’ÜN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN AÇILDI

Kudüs’teki siyonist işgal rejiminin şiddetli baskı ve saldırılarının yaşandığı bir ortamda idrak edilen Kadir gecesinde tüm İslam alemi Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için yakarışta bulundu.

DUANDA AKSA’YA YER VER

İttihadul Ulema olarak tanınan Alimler ve Medreseler Birliği Kadir gecesinde Mescid’i Aksa’ya özel bir dua paylaşımında bulunarak Müslümanların bu önemli gecede Kudüs’ü unutmamaları gerektiğini hatırlattı.

“Bu Mübarek Gecede Duanda Aksa’ya da Yer Ver” başlığı ile yayımlanan duada, “Allah’ım Mescid-i Aksa’da mücadele eden kardeşlerimize sebat ver. Attıklarını isabet ettir. Ayaklarını sabit kıl, kalplerine cesaret ver. Düşmanların kalbine korku sal Allah’ım.” diyerek niyazda bulunuldu.

MESCİD-İ AKSA BU MÜBAREK GECEDE YÜZ BİNLERİ AĞIRLADI

Kadir Gecesi, işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'da yüz binlerce Müslüman tarafından ihya edildi.

Siyonist işgal güçlerinin baskı, kısıtlama ve yoğun güvenlik önlemleri altında yüz binlerce Filistinli Müslüman Kuran-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve bin aydan hayırlı kabul edilen Kadir Gecesi'ni ihya etmek için Harem-i Şerif'i hıncahınç doldurdu.

Yüz binlerce Filistinli ile kılınan teravih namazın ardından yapılan duada Filistin'in işgalden kurtuluşu, Müslümanların birliği ve İslam ülkelerindeki savaşların sona ermesi istendi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Batı Yaka'dan gelen Filistinlilerle beraber 400 binden fazla Müslüman, Kadir Gecesi’ni Mescid-i Aksa'da ihya etti.

Avrupa ülkelerinden açıklamalar

Siyonist işgal rejiminin Filistin’deki hukuksuz ve insanlık dışı olan saldırılarına karşı İslam ülkelerinin yanı sıra Avrupa ülkeleri ve kuruluşlarından da tepkiler gelmeye devam ediyor.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Avrupa Birliği (AB), Kudüs'teki gerginliğin düşürülmesi için yetkili makamları acilen harekete geçme çağrısı yapıldıktan sonra, "Harem-i Şerif çevresinde tahrik edici eylemlerden kaçınılmalı ve statükoya saygı gösterilmelidir." denildi.

Açıklamada, tüm taraflardaki siyasi, dini liderlerle topluluk önderlerinin itidal ve sorumluluk göstermesi, durumu sakinleştirmek için her çabayı sergilemesi istenerek "Şeyh Cerrah'ta ve Doğu Kudüs'ün diğer bölgelerinde Filistinli ailelerin evlerinden çıkarılmasıyla ilgili durum da ayrıca endişe vericidir. Bu tür eylemler uluslararası insani hukukta yasa dışıdır ve sahada gerilimi körüklemekten başka bir işe yaramaz." değerlendirmesi yapıldı.

FAİLLERDEN HESAP SORULMALIDIR

Ayrıca AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan açıklamada, işgal altındaki Batı Yaka ve özellikle Doğu Kudüs'te gerginlik ve şiddet olaylarının tehlikeli şekilde tırmandığı, önceki gece Harem-i Şerif'te meydana gelen olaylarda birçok kişinin yaralandığı belirtilerek, "Şiddet ve tahrik kabul edilemez. Tüm taraflardaki faillerden hesap sorulmalıdır." ifadesi yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland da yaptığı açıklamada, barış ve istikrar için Kudüs'teki kutsal mekanlara saygı gösterilmesi, siyasi ve dini liderlere de harekete geçmesi çağrısı yaptı.

Wennesland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Barış ve istikrar için herkes Kudüs'teki kutsal mekanlara saygı göstermeli. Siyasi ve dini liderler ise şimdi harekete geçmeli." ifadelerini kullandı.

İSKOÇYA BAŞBAKANINDAN İŞGALCİYE ŞİDDETİ DURDUR ÇAĞRISI

Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon, siyonist işgal rejiminin Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarının uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirterek işgal rejimine "şiddetin derhal durdurulmasına yönelik çağrılara kulak vermesi" çağrısında bulundu.

İskoç Başbakan, "Bir ibadethaneye herhangi bir zamanda saldırmak kınanır, ancak Ramazan'da bir camiye saldırmak tamamıyla affedilemez." ifadesini kullandı.

İSVEÇ: KUDÜS’TEKİ SON ŞİDDET OLAYLARINDAN ENDİŞELENİYORUZ

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Twitter hesabından, siyonist işgal polisinin Mescid-i Aksa'da ve Kudüs'ün diğer bölgelerinde Filistinlilere yönelik şiddet kullanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Linde "Kudüs'teki son şiddet olaylarından endişeleniyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından açıkça aktarılan endişeleri paylaşıyorum" ifadelerini kullandı.

İŞGALİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİNDEN İŞGALCİ ZULMÜNE KINAMA

Filistin topraklarındaki siyonist işgalinin varlığının en büyük destekçisi olan ABD’den de tepki gelmesi dikkatleri çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "ABD, Harem-i Şerif ve Şeyh Cerrah bölgesi dahil Kudüs'te tarafların karşı karşıya geldiği ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan dolayı oldukça endişelidir. Şiddetin hiçbir gerekçesi olamaz, fakat özellikle ramazanın son günlerine girilirken bu şekilde kan dökülmesi rahatsız edicidir.” ifadeleri kullanıldı. Görünen o ki siyonistlerin zulümdeki aşırılığının sonunu yaklaştıracağını gören dostları, bu zulmü gevşetme çağrıları yapıyor.

SİYONİST İŞGALCİYİ RUSYA BİLE KINADI

Suriye Libya, Afganistan ve daha birçok yerde işgalci politikası ile dikkat çeken Rusya bile, siyonist işgal rejiminin Filistin’deki açık saldırılarını kınadı. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada "Rusya'nın, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararlarında yer alan ilkeli ve tutarlı pozisyonunu doğruluyoruz. Buna göre, Doğu Kudüs dahil, işgal altındaki Filistin topraklarında israil tarafından yerleşimlerin oluşturulması ve burada bulunan arazi ve mülklerin kamulaştırılmasının yasal dayanağı yok. Bu tür eylemler, uluslararası hukuka aykırı ve Filistin ile israil devletlerinin 1967 sınırlarına göre kurulması çerçevesinde meselenin barış yoluyla çözülmesini engelliyor." diyerek, işgal polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te Filistinli sivillere yönelik saldırısını sert şekilde kınadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir