• DOLAR 32.352
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2303.154
  • ...
HÜDA PAR: Siyasette yeni bir soluk olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Türkiye siyasetine kısa bir süre önce adım atan Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) siyasi arenaya neler getirecek? Genelde Türkiye siyasetine özelde ise iki kutup arasına sıkıştırılmış Van siyasetinde neleri değiştirecek? Tüm bunları ve daha fazlasını İLKHA`ya değerlendiren HÜDA-PAR Van İl Teşkilatı Başkanı Av. Rasim Saygın, genelde Türkiye siyasetine özelde ise iki kutup arasına sıkıştırılan Van siyasetine yeni bir çığır açacaklarını ve yeni bir soluk olacaklarını ifade etti.
 
İşte Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR)Van İl Teşkilatı Başkanı Rasim Saygın ile gerçekleştirdiğimiz röportaj;
 
Parti olarak kısa bir süre önce siyasete atıldınız. Siyasette gerek fertlere ve gerekse siyasi partilere yaklaşınız nasıl olacak? Bu anlamda hedefleriniz nelerdir?
Bizlerin insanlara yaklaşımı insanı insana bir rakip, bir gayeye ulaşmak için yapılan bir kavganın unsurları olarak görmek değildir. Bizim yaklaşımımız, insan hayatının temel kanunu cidal ve savaş değil. Aksine dayanışma ve yardımlaşmadır. Bu anlayışımıza göre de insan insana fıtratı bozulmuş olmamak kaydıyla zulmetmez, darda kaldığında onu yalnız bırakmaz. Bu değerleri yeniden ihya ile bu değerlere sahip olan ve bunları hayatında uygulayan insan ve toplumu yeniden inşa etmek gerektiği inancındayız. Bu anlayışımızı uygularken de ayakları yere basmayan, gerçekçilikten tamamen soyutlanmış, uygulanma imkân ve ihtimali bulunmayan mistik ideallerin peşinde olmayacağız. Gerçekleştirilebileceğine inandığımız ideallerimiz vardır. Bu ideallerimizin gerçekleşmesi için buna inanan herkes ile birlikte gerçekçi çözümler üretmeye, bu yolda imkân ve takatimiz elverdiği ölçüde yürümeye azimliyiz. Özetle, düşüncemizde ve inancımızda, realiteyi görmezden gelmeyen bir idealizm ve ideallerimizi unutturmayan bir realizm (gerçekçilik) buluşur. Amaçsız, gayesiz ve programsız bir fert veya toplumun varacağı bir hedefi yoktur. Hedefi olanlar yol alırlar, olmayanlar sadece dolaşır. İdeallerimizi hedefe koyup yürüyebildiğimiz kadar ömrümüzün ve takatimizin elverdiği menzile varmaya muvaffak olmayı ümit ediyoruz.
 
Bu siyasi arenada neden varsınız? Hür Dava Partisi olarak sizleri siyasi arenaya yönlendiren sebepler nelerdir?
Bu siyasi arenada neden varız sorusuna şu şekilde cevap veriyoruz.
Türkiye`deki siyasi parti ve iktidarların, sorunlarla yüzleşmek ve çözüm üretmek yerine, çözümü sürekli erteledikleri, hak ve hürriyetlerin tanınıp kullanımını sağlamak yerine bazı şartlara bağladıkları, sorunları kalıcı bir şekilde çözmek ve çözümü kurumsallaştırmak yerine, geçici tedbirleri yeterli görüp gösterdikleri, özellikle inancın yaşanması önündeki engellerin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü konusunda ortaya koydukları samimiyetsizlik ve bu sorunların çözümünü siyasi rant elde etme aracı ve argümanı olarak kullandıkları, her birisi toplumun farklı kesimlerinin ancak bir kısmının temsilcileri olmalarına rağmen, kendilerini toplumun veya belli kesimlerinin tamamının temsilcileri olarak görmeleri, böyle bir temsiliyet makamındaymış gibi hareket etmeleri ve ideolojilerini halka dayatmaya çalışmaları, Siyasi Partiler Kanunu ve seçim kanunlarını değiştirme ve adaletsizlikleri giderme konusunda vermiş oldukları sözleri unutmuş olmaları, bunlarla beraber sosyal adaletin sağlanamamış olması, adalet dağıtmakla görevli mahkemelerin karar ve uygulamalarının toplum vicdanını rahatsız edici boyutlara ulaşması, siyasi çıkar uğruna toplumun etnik çatışmalara sürüklenmesi, dünya istikrarı ile iyi geçinme uğruna zulme taraf olunması veya seyirci kalınması, sistemin, halkın değerleriyle barışmamakta direnmesi, sistemden müşteki alanların, iktidara geldikten sonra sisteme uyum sağlaması ve onun sahibine dönüşmesi, siyasi yozlaşmanın büyük boyutlara ulaşması. En önemlisi halkın değer yargılarının aşındırılması ve toplumun kişiliksizleştirilmesi çabalarının giderek yoğunlaşması, bu çabaların netice vermeye başlamış olması karşısında yeterli tepkinin verilmemesi, yeni bir siyasi hareketin gerekli olduğu düşüncesini bizlerde oluşturmuştur.
 
"Siyasi temsilden yoksun toplulukların bulunduğu bir yerde, toplumsal barışı sağlamak mümkün değildir"
Özelde Van siyasetine dönecek olursak, Van`da iki kutup arasında sıkıştırılmış bir siyaset söz konusudur. BDP ve AKP arasına sıkıştırılmış bir siyaset. Bir taraftan da bu iki partinin de kendilerini temsil etmediğini düşünen insanlar var. Tüm bunları göz önüne aldığımızda Van siyasetine neler getirmeyi planlıyorsunuz?
 
Siyasi temsilden yoksun toplulukların bulunduğu bir yerde, toplumsal barışı sağlamak ve sağlam bir temele oturtmak mümkün değildir. Mevcut siyasi partilerin hiçbirini kendi temsilcisi olarak görmediğini belirten birçok düşünce sahibi ve kesimin talep ve telkinleriyle bu siyasi hareketi Van ilinde de kurma zamanı geldiğine inanarak yola çıktık. Mevcut bölge sorunlarımız var. Van`da, bölgenin bir parçası olması hasebiyle bu sorunlardan aldığı paylar vardır. Özellikle halen okullarımızda başörtüsüyle ilgili sorunlar var. Bu tür sorunların çözümü noktasında gündemleştirme yönünde bir irade ortaya koyacağız. Konuşulmayanları bütün çıplaklığıyla ortaya koyacağız. Van`da da bir temsiliyet sorunu olduğunu düşünüyoruz. Ayakları yere basmayan, bir takım mistik hayaller peşinde değiliz. Tamamen gerçekçi çözümler üretmeye çalışan bir yapı olacak. Ülke gündemine kilitlenip Van`ın gündeminden bihaber kalmayacağız. Sorunları sürekli gündemde tutup çözüm sağlanıncaya kadar dile getirmeye çaba sarf edeceğiz. Temelde Van için çalışacağız. Van`a hizmet edeceğiz. Van genelinde bulunan ve konuşulan sorunları kulaktan duyma değil de, her sorununun öncelikle sorun olarak tespitini yapıp, neden ve sonuç ilişkisi ile birlikte ele alıp çözüm noktasında gayret sarf edeceğiz.
 
"Kimse ile kavga etme ve ya sırf muhalefet olsun diye kimsenin karşısında durma gibi bir anlayışımız yoktur"
Son olarak bundan sonra izlenecek yol ve siyasetteki tavrınızla ilgili neler söyleyeceksiniz?
 
Tamamen yapıcı bir siyasi anlayışımız vardır. Kimse ile kavga etme, kimseye sırf muhalefet olsun diye karşısında durma gibi bir anlayışımız yoktur. Hakkı söyleyen bu halka hizmet eden her kim olursa olsun destekleyeceğiz. Ama bu halkın zararına olumsuz işler gördüğümüz anda da karşısında durup, muhalefetimizi yapacağız. Bunu yaparken doğruyu da göstereceğiz. İşin nasıl olması gerektiğini göstereceğiz. Yine tabi bunun dışında konuşulmayan, gündeme gelmeyen her türlü sorunun da çözümü için çalışacağız. Davamız hürriyettir, adalettir, hakkaniyettir. Zulmün sona ermesidir. Huzurdur, barıştır, kardeşliktir. Gayemiz budur ve bütün gayretimizle mücadele edip, Allah`ın huzuruna çıkacağız inşallah. (Fırat Arslan, Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir