• DOLAR 32.312
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.616
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

4 Mayıs'ta İçişleri Bakanlığı, "Tam kapanma" kapsamında kapalı olan pazar yerlerini, sebze ve meyve satışı yapmak kaydıyla 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri açılması yönünde bir genelge yayımladı. Siirtli pazarcılar ise alınan kararın faydası olmayacağını belirtiyor. 

"Bu iş bir gün açmakla olmaz. Pazarcı saat 10'da gelip saat 17.00'de gidecek. İki saatte tezgâhını kuramayan pazarcıdan müşteri ne alabilir? Pazarcı elinde kalan malı kime verecek?" sorularını yönelten pazarcılar, semt pazarının en az 5 gün kontrollü bir şekilde açılması talebinde bulundu.

"Meyve ve sebzeler ertesi güne kalsa çöpe atarız"

Salgının pazarcıları çok etkilediğini ve çoğu pazarcının malının elinde kalmasından korktuğu için tezgahını açmadığını ifade eden pazarcı esnafından Cüneyt Eneç, "Uzun zamandır çoğu pazarcı çalışmadı, bir veya iki gün açmak bizim için yeterli değil. Malın ertesi güne kalsa çöpe atarsın, bu nedenle en az 5 gün açık olması lazım. Maddi durumu iyi olan markete gidiyor ama durumu iyi olmayanlar için pazar şart. Meyve ve sebze manavlarda pahalı ama pazarda ise fiyatlar çok uygun. Salatalık 2 TL, sebze kısmının tamamı uygun sadece meyve biraz daha pahalı oda normaldir." ifadelerini kullandı.

"Bir orta yol bulunsa ve pazarla haftanın 5 günü açılsaydı iyi olurdu"

Ortada bir hastalık olduğunu ve bunu çözmenin de kolay olmadığını dile getiren pazarcı Adnan Yılmaz, "Yasak nedeniyle ürünler Hal'de biriktiği için fiyatlar pazarda uygun olmasına rağmen ürün getirmeye korkuyoruz. Yasak olduğu için mal elimizde kalabilir korkusu ile bir sıkıntı yaşıyoruz. Birçok arkadaşımız açmadı. Bir gün sonra yasak olduğu için elindeki mal çöpe gidiyor, bu sefer bir aylık karın elinden gidiyor. Marketlere de bir sürü insan çıkıp giriyor risk var, pazarlarda da bir düzenleme yapılabilir. Saatler az tutulabilir, zabıta kontrol edebilir, sürekli açık kalmamız iyi olurdu. Pazardaki fiyat ile marketteki fiyat çok farklı. Markette domates 7-8 TL, pazarda ise 3-4 lira, patlıcan markette 5 TL, pazarda ise 2 TL." şeklinde konuştu.

"Fiyatlar bugün pazarda çok uygun"

Aldığı ürünlerin elinde kalması korkusuyla tezgâhını açmadığını ifade eden Hasan Güneş, "Tezgâhını açan pazarcılar mecburiyetten 100-200 kilo ürün getirmiş. Elinde kalmasa iyidir. Fiyatlar bu gün pazarda çok uygun ama marketlerde oldukça pahalı. Pazarda Erik 5, kaysı 5, yenidünya 5-10 TL. Köy domatesi 5 TL markette 7-8 TL, haftanın 5 günü pazarın açık olmasını istiyoruz. Bir gün açık olsa kim malını satacak? Saat 10'da açılıyor 17.00'de kapanıyor pazarcı malını satamaz." ifadelerini kullandı.

Pazarların açılması gerektiğini ve insanlara kapalı alanlara sıkıştırmanın bir anlamı olmadığını ifade eden Ahmet Gümüş, pazarların marketten daha avantajlı olduğunu söyledi.

Gümüş, "Biz pazarın açılmasını istiyoruz. Daha çok alternatif var. Fiyatlar markete göre daha uygun ve genelde pazardan alışveriş yapmayı tercih ediyorum. Meyve ve sebzeler pazarda daha taze oluyor, manavda ise ürünler daha sınırlı. Fiyatlar da pazar yerinden biraz daha pahalı. Bazen ürünler elinde kaldığı için indirim yapıyorlar ama erken çürüdüğü için pek bir işe yaramıyor. Pazar açık olsa daha iyi olur hem açık hava, oksijen de bol, kaplı alanlara insanları sıkıştırmanın bir anlamı yok." dedi.

"Manavlar da fiyat çok yüksek devletin bu konuda biraz duyarlı olması lazım"

Sebze Halinde ürünlerin birikmesinden ve satış yapılamamasından dolayı fiyatların düştüğünü tahmin ettiğini ifade eden Tarkan Yüksek, şunları söyledi:

Fiyatların pazarda epey düştü. Herhalde yapacakları bir şey yok. Onlarda evlerine ekmek götürmenin derdindeler. Ürünlerin çok beklediği de belli oluyor, zararına bakmadan ürünleri tüketmeleri gerekiyor. Manavlar da fiyat çok yüksek. Devletin bu konuda biraz duyarlı olması lazım. Pazarda fiyatlar yarı yarıya düşmüş.

"Pazarların açık olması sebze ve meyve fiyatlarını aşağı çekti"

Manavda fiyatların çok yüksek olduğuna dikkat çeken Murat Yılmaz, "Bu salgın sürecinde pazardaki fiyat halk için çok uygun. Alışverişimizi yapıp evimize döneceğiz. Manavda meyve ve sebze fiyatları yüksek. Pazarın açılmış olması bizim için daha iyidir. Fiyatlar daha uygun, daha hijyenik, herkes kurallara da uyuyor. Pazarların açık olması sebze ve meyve fiyatlarını aşağı çekiyor. Ben haftada en az 3 gün açılmasını talep ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız