• DOLAR 32.515
  • EURO 34.602
  • ALTIN 2504.544
  • ...
MERSİN - Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Nesil Aydın, yaptığı yazılı açıklamayla, Mersin`de faaliyet yürüten etüt merkezi, kreş ve dershanelerin eğitim kurumu olduğunu unutup, servis şirketleri gibi çalıştıklarını ve servis esnafının kazançlarına haksız bir şekilde ortak olduklarını iddia etti.

Servis yönetmeliğine vurgu yapan Aydın, "Dershane, etüt merkezi ve kreş gibi kurumlar, öğrencileri sadece evlerinden alıp, kreş, etüt merkezi ya da dershaneye götürebilir. Oysaki sözünü ettiğimiz eğitim kurumları, çocukları evden alıp etüt merkezine, etüt merkezinden okula, okuldan da tekrar evlerine taşımaktadırlar" dedi.

Servis yönetmeliğinin çiğnendiğini iddia eden Aydın, "Bir servis aracında olması gereken kuralların hiçbirine uyulmamaktadır. Etüt merkezleri, dershaneler ve kreşler, eğitimciliği bırakıp, tamamen servisçiliğe soyunmakta, yasaları çiğnemekte ve servis işletmeliği yapan esnafın kazancına haksız bir şekilde ortak olmaktadır. Bu kurumların servisle taşıdıkları, kurumları tarafından maaşları, sigorta primi ve vergileri ödenen bordrolu personelleri değil, aksine ücret ödeyerek eğitim alan öğrencilerdir. Söz konusu kurumlar maaşlı personeli istediği gibi taşıyabilir, ama ücret ödeyerek kendinden ders alan bir öğrenciyi evden alıp etüt merkezine, etüt merkezinden okula, okuldan alıp tekrar evine götüremez" ifadelerini kullandı.

Servis işletmeciliğinin masraflı bir iş olduğuna dikkat çeken Aydın, "Hangi kurum aylık 4 bin lira gideri göze alarak taşıma yapabilir. Böyle bir ortamda ücretsiz servis taşımacılığı ne kadar inandırıcı gelmektedir. Bu kurumlar dershane, etüt ya da kreş ücretine servis taşımacılığını da ekliyor, ama bunu faturalandırmıyor. Servisle taşıma işini dahi yaşlı ve servis taşımacılığı genelgesine uymayan araçlarla gerçekleştiriyor. Söz konusu araçlara izin belgesi verilmemesi ve çalışmasına müsaade edilmemesi gerekirken, tam tersi yapılıyor" dedi. (Osman Öksüz-İLKHA)