• DOLAR 32.322
  • EURO 35.15
  • ALTIN 2292.96
  • ...
Sınav kaygısı başarısızlığa neden oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - Aile Terapisti Dr. Obengül Ejder, bu hafta sonu üniversite sınavına girecek öğrenci ve ailelerine, stressiz bir sınav atlatabilmeleri için bazı önerilerde bulundu.


Dr. Obengül Ejder, \"Stres günümüzde tamamıyla olumsuz bir olay gibi algılanmasına rağmen, aslında karşılaşılan güç durumla başa çıkmak için bireyi harekete geçirebilecek bir olaydır. Kişinin sorumluluğunda olayın zamanında ve yeterince başarı ile sonuçlandırmasını sağlar. Ancak aşırı stres; uykuya dalamama, kendini yorgun hissetme, karın ağrısı, kalp çarpıntısı, hazımsızlık, barsak faaliyetlerinde değişiklik ve kendini huzursuz hissetme ve hatta depresyona girmeye sebep olabilir. Sıvana hazırlanan öğrencinin ailesine büyük görev düşmektedir\" dedi.


Dr. Obengül Ejder, sınavdan önce öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiğini ise şöyle sıraladı; \"Kaygının asıl kaynağı karşılaşılan durum (sınav) değil, kişinin bu durum hakkındaki yorumudur. Her şeyden önce bu sınavı hayatınız boyunca karşılaşacağınız imtihanlardan sadece biri olarak kabul edin ve gözünüzde büyütmeyin. Sınavın her şey olmadığını, zekânızın ölçülmediğini, sınavı kazanmak kadar kaybetmenin de normal olduğunu bilin. Olumsuz düşüncelerle beklentilerinizi ve planlarınızı ilişkilendirmeyin.


Sınava gireceğiniz okulu önceden mutlaka ziyaret edin
Açık havaya çıkmak gerginliği ve kaygıyı azaltır; enerjiyi artırır; olumlu düşünceleri pekiştirir. Gündelik yaşantınızdaki gibi yeme içmeye devam edin. Her besin grubundan yeterince alarak vücut direncinizi koruyun. Sınav öncesinde rejim yapmayın. Bunun tam tersi, aşırı yeme isteği de zararlıdır. İnsanlar genellikle alışık olmadıkları ortamda rahat edemezler ve bu durum kaygı düzeyini artırabilir. Sınava gireceğiniz ortamı önceden görmeniz, sınav salonuna girmeniz, o havayı teneffüs etmeniz, sizi rahatlatacaktır. Kaygınızı arttıracak kişilerle sohbet etmeyin, Motivasyonunuzu artıracak kişilerle sohbet edin.


Sınav sırasında nelere dikkat etmeli?
Sıraya oturduğunuzda rahat olduğunuza emin olun. Tuvalete gitme ihtiyacınız varsa giderin. Eğer çok terliyor ya da üşüyorsanız kıyafetlerinizde ona göre bir ayarlama yapın. Heyecanlanmaya başladığınızı fark ettiğinizde, bunun doğal olduğunu, hatta sınavda başarılı olabilmek için bu heyecanın gerekli olduğunu kendinize telkin edin. Kendinize güvenin. Zamanınızı iyi kullanmaya ve planlamaya çalışın. Sınav sırasında önce bir tur tüm soruları çözün, ikinci turda sadece yapamadığınız sorulara bakın. Uygun olan, her soruya 1 dakika ayırmanız ve zor olan soruları en sona bırakmanızdır.


Sınavda Sadece Kendinizle İlgilenin
Zor sorularda heyecanlanma ve ümitsizliğe kapılmamak için; sınavın sonuna kadar da kaybedilmiş hiçbir şeyinizin olmadığını düşünerek, yapamadığınız soruda beklemek ve uğraşmak yerine, o soruyu atlayın. Soruların sırasına göre gitmek zorunda değilsiniz. En iyi hazırlandığınızı düşündüğünüz konuyla ilgili sorudan başlayın. Acele etmeyin. Sorudaki yönergeyi dikkatle okuyun. Olumsuz ifadelere özellikle dikkat edin. Kaydırma yapmamak için, zaman baskısıyla işaretlemede hatalar meydana gelince bilinen sorular tamamen karışarak sonucu etkiler. Cevapları toplu bir şekilde optik forma işlemek yerine tek tek kodlama yapmak sorunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Sınavda diğer öğrencilere ilgilenmeyin, Sınavda sadece kendinizle ilgilenin. Bazı öğrenciler daha hızlı soru çözüyor olabilirler. Ancak önemli olan soru çözümünde hız ve isabet arasındaki dengeyi bulabilmektir.

Aileler için öneriler
Bu sınavda göreceğiz seni başarısız olursan sonuçlarına katlanırsın! Sınavı kazanamazsan bütün emeklerimiz boşa gider! gibi sözlerle öğrenciyi korkutmayın. Çocuğunuza sınav öncesi aşırı ilgili, alakalı ya da sinirli davranmayın, her zamanki gibi sanki bir deneme sınavına gidiyormuş gibi davranın. Çocuğunuzun sakin olmasını istiyorsanız önce siz sakin olun. Sınavlar hayatın her kademesinde olacaktır, gelip geçer; sınav uğruna çocuğunuzla olan ilişkilerinizi bozmayan yapamayacağınız tehditlerde ya da vaatlerde bulunmayın. Onu sevmenizin sınav başarısıyla ilgili olmadığını, onu evladınız olduğu için sevdiğinizi davranışlarınızla ve sözlerinizle çocuğunuza hissettirin. Çocuğunuzun sınava dair olumsuz düşüncelerini, olumluya çevirin.\" (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir