• DOLAR 32.368
  • EURO 34.976
  • ALTIN 2325.24
  • ...
Zamana karşı çırak yetiştiren saatçi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kentin simgelerinden birisi olan tarihi saat kulesini de tamir ederek çalışmasını sağlayan usta, mesleğinin inceliklerini çırak buldukça öğretiyor.

Atölyesinde zamana karşı direnen Murat Yurtbulmuş, mekanik saat üretimi ve tamirine ömrünü adadı.

 

Saatçiliğe olan isteğini içine gömerek Almanya'ya inşaat işçisi olarak giden Yurtbulmuş, şantiyede çalıştığı esnada bir saatçiyle tanışınca mesleğine devam etme fırsatı yakaladı.

Kolundaki saati kırarak saatçiyle tanışma imkânı yakalayan Yurtbulmuş, Almanya'da farklı ustaların yanında yetişti.

Yaklaşık 10 yıl Almanya'da kaldıktan sonra döndüğü Adana'da kurduğu atölyesinde, tamir işlerini ve özel sipariş mekanik saatler üreten Yurtbulmuş, kentin simgelerinden tarihi saat kulesinin de tamirini yapıp çalışmasını sağladı.

Murat Yurtbulmuş

77 yaşındaki usta, mesleğinin inceliklerini çıraklarına öğretirken bir yandan da saatçiliği çok sevdiğini söylüyor.

Uzun süre saatçilik yaptıktan sonra maddi imkansızlıklar nedeniyle yurt dışına çıkmak zorunda kalan Yurtbulmuş, "Almanya'da çalıştığım inşaatın yakınında bir saatçi olduğu gördüm. İş yeri sahibiyle diyalog kurmak için kol saatinin kurma kolunu kırıp tamir edilmesi için buraya bıraktım. İş yeri sahibi benim de usta olduğumu öğrenince, iş teklifi etti. Almanya'da bu işin inceliklerini daha da iyi öğrendim." dedi.

"Sayısını bilemediğim kadar çırak yetiştirdim"

Bugüne kadar çok sayıda çırak yetiştirdiğinin altını çizen Yurtbulmuş, "Sayısını bilemediğim kadar çırak yetiştirdim. İnşallah daha çok kişi yetişir fakat rağbet eskisi kadar yok. Mekanik sistemler üzerinde usta sayısı gitgide azalıyor." şeklinde konuştu.

Tarihi "Büyük Saat"i çalışır vaziyete getirdi

Yurtbulmuş, Almanya dönüşü Adana'da mesleğini yapmayı sürdürdüğünü, 7 yıl önce de restore edilen tarihi Büyük Saat Kulesi'ndeki saatin tamir edilmesi için kendisine ulaşıldığını dile getirdi.

Saat tamiriyle ilgili Almanya'ya gittiğini ve üretici firmayla temaslarda bulunduğunu dile getiren Yurtbulmuş, "Bir süre kurs aldım. Dönünce saati tamir ettim. Şimdi halihazırda çalışıyor. İki haftada bir kurulması gerekiyor. Belediye saati kurulması için bir kişi görevlendirdi. Osmanlı'dan bize miras kalan bu saatin bir benzerini yapıp kentimize kazandırmak istiyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir