• DOLAR 32.422
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2326.117
  • ...

DOĞRUHABER

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini yüzde 19'da sabit tuttu.

2021 yılının 5. faiz kararı açıklandı. Buna göre, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 19'da sabit bıraktı. Merkez'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir." denildi.

TÜRKİYE DÜNYA 7. OLDU

Yüksek faiz oranları yatırımcıyı ürkütüyor. Üretime ağır darbe vuruyor. Ancak son aylarda piyasa ekonomisi bahanesiyle faiz yükseltildi. Bunun sonucunda Türkiye dünyada en yüksek faiz oranlarına sahip 7'inci ülke oldu.

DOLAR DA ENFLASYON DA DÜŞMEDİ

Özellikle bir kısım küreselci ekonomistin 'faizi yükseltin, dolar da enflasyon da düşer' açıklamalarına karşın yükseltilen faiz sonrası ne dolar düştü ne de enflasyon.

"SADECE FAİZ YÜKSELTMEK HATADIR"

HÜDA PAR geçtiğimiz aylarda yüksek faize dikkat çekmiş ve "Kur-Faiz-Enflasyon sarmalından çıkış; ancak yatırım, üretim ve istihdam odaklı bir ekonomi ile dışa bağımlılıktan kurtulmakla mümkündür. Pandeminin yol açtığı ekonomik durgunluk ve buna bağlı yaşanan maliyet artışları, Türkiye’de de ekonomik sorunlara yol açtı. Kur, enflasyon ve faiz arasında kopmaz bağların bulunduğu serbest piyasa ekonomisinde sadece faiz artışlarına yüklenmek kısa süreli etkiler gösterse de sonradan farklı komplikasyonlara yol açacağı bilinen bir gerçektir. Pek çok ülkede faiz oranları düşürülürken hatta sıfırlanırken Türkiye ise durmadan faiz yükseltiyor. Böylece OECD ve Avrupa ülkeleri sıralamasında liste başı olurken, dünya yüksek faiz sıralamasında ise 7.sıraya yükselerek açlık ve yoksullukla pençeleşen bir çok ülkenin önüne geçti." demişti.