• DOLAR 32.572
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2492.444
  • ...
Piri Reis Haritası: 500 Yıllık Gizem
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
``Piri Reis ve 1513 Dünya Haritası: 500 Yılın Gizemi`` isimli sergi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi`nde açıldı.

Prof. Dr. Mustafa Kaçar`ın başdanışmanlığında, İstanbul Exhibitions ve Boyut Yayın Grubu tarafından düzenlenen sergide, Piri Reis öncesi dünyaya bakış, 1929`dan günümüze haritanın hikayesi, 1513 dünya haritasının özellikleri ve haritaların geleneksel çini sanatına yansıtılmış halini içeren büyük bir çini koleksiyonu da yer alıyor.

Piri Reis`in haritalarını çini sanatına yansıtan Fahri Çetinkaya, 33 eserinin izlenime sunulduğu sergiyle ilgili soruları cevapladı.

"300 YILDA ÇİZİLEBİLECEK BİR HARİTAYI 29 GÜNDE ÇİZMİŞ"

Çetinkaya, Osmanlı amirali Piri Reis`in, en iyi ekipman ve gemilerle 300 yılda çizilebilecek dünya haritasını, 1513`te 29 gün gibi çok kısa bir sürede çizdiğini söyledi.

2013 PİRİ REİS YILI

Bu yılın UNESCO tarafından, haritanın çizilmesinin 500`üncü yılı anısına ``Piri Reis Yılı`` ilan edildiğini anımsatan Çetinkaya, şöyle devam etti:

``Koleksiyona başladığımda tabii ki UNESCO tarafından 2013`ün `Piri Reis Yılı` ilan edileceğini kimse bilemezdi. Çalışmaya başladıktan 15 ay sonra bu açıklandı ve benim için çok büyük bir sürpriz oldu. Çok severek başladığım bu koleksiyonda yaklaşık 90 parça eser yaptım ama bunların 59`u doğrudan Piri Reis`in dünya haritalarıyla ilgili. Avrupa ve Asya`nın bazı bölümleri ile Akdeniz kıyılarındaki yerleşim birimlerinin de haritaları var. Hiçbir parça birbirinin eşi veya kopyası değil. Orijinal haritalardaki kara çizgilerine sadık kaldım. Yerleşim merkezleri ve etraftaki Osmanlı`yla alakalı figürleri de katarak koleksiyonu oluşturdum. Dolayısıyla bu koleksiyon 19 ayda çok büyük zahmetlerle meydana geldi.``

Sergi, 31 Mayıs`a kadar açık kalacak.
 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir